Beyaz yakalı ekonomik blog olarak kısa zaman içinde birden fazla yer görmeye çalıştığımız için yurt içinde genellikle araba ile seyahat ediyoruz. Aslında böyle gezmeye çok alışık olsak da, yurt dışına çıktığımızda Okan’ı araba kiralamaya bir türlü ikna edemiyordum.
Özellikle İtalya gibi demir yolu sistemi çok gelişmiş ülkelerde trenle ya da toplu taşıma ile seyahat ederken hiç sorun yaşamadık; ancak bazı yerlerde araba kiralamadan gezmemiz pek de mümkün olmadı. Tabii bunu sonradan anlayacaktık.
Bilmediğimiz bir ülkenin, bilmediğimiz otobanlarında, anlamadığımız hız sınırlarını aşıp trafik cezası yememek ve aşırı yüksek otoban ücretlerinin gezi sonrasında bize KDV olarak 🙂 eklenmemesi için bir süre araba kiralamaktan kaçındık ve toplu taşıma ile ulaşabileceğimiz noktalarına gitmeye çabaladık. Ta ki Rodos Adası’na gittiğimizde artık gerçekten araba kiralamak zorunda olduğumuz gerçeğiyle yüzleşene kadar. 🙂
Rodos Adası’na gitmeden önce yaptığımız araştırmalarda adanın toplu taşıma sisteminin pek de gelişmemiş olduğunu öğrenince vardır bir hayır diyerek yurt dışında da ilk araç kiralamamızı yapmış olduk. Bu deneyimden sonra, artık bunun o kadar zor olmadığına ve kurallara uyulması dahilinde yurt dışında araç kiralayarak da sorunsuz ve ucuza gezilebileceğine inanıyoruz.
Rodos gezimizden beri gideceğimiz şehirlerde tren ya da otobüs ile gidilemeyecek kadar ters noktada kalan bir yer varsa artık araç kiralamanın yollarını da araştırıyoruz. Çünkü, ne de olsa Türk ehliyetlerimiz araba kiralarken uluslararası ehliyet statüsünde geçerli. Yapmanız gereken iki şey; bütçenize uygun bir kiralama şirketi bulmak ve bu işlemleri yapabilmek için de limiti olan bir kredi kartına sahip olmak.
Giriş bölümünü tamamladığımıza göre, hadi gelin şimdi yurtdışında araba kiralarken nelere dikkat ettiğimize birlikte bakalım.
Yurt Dışında Araba Kiralarken Dikkat Etmeniz Gerekenler
1. Ehliyet:
Yeni tipteki tüm Türk ehliyetler yurt dışında geçerli. Çipli ehliyetleriniz olmadan artık kiralama yapmanıza izin verilmiyor. Ehliyetlerinizle yurt dışında ek bir belge göstermeden araç kiralayabilirsiniz. Ehliyetinizin minimum 2 yıllık olması gerekiyor.
2. Yaş Sınırı:
Yurt dışında araba kiralamak için genellikle çoğu firma 25 yaşının üzerinde olmanızı istiyor. Ekonomik sınıf arabalar için bu sınır 21’e kadar düşüyor.
3. Kredi Kartı Limiti:
Yurtdışında araç kiralarken ehliyetinizin yanında en önemli konu limiti olan bir kredi kartına sahip olmak. Kiralama yaparken kullanacağınız kredi kartı da aracı kullanacak sürücünün adına ait olmalı. Kredi kartınızla yurt dışında araç kiralaması yapabilmeniz için en önemli nokta kart limiti.
Araç kiralama şirketleri, araçları size teslim ederken kartınızdan garanti amaçlı depozito bloke ettiği için kredi kartınızda 1000-1500 Euro’luk bir limit olması gerekiyor. Tabii bu limit konusu kiralanacak araca göre değişir. Ekonomik sınıf araçlar için bu kadarı yeterli olurken, ticari sınıf araçlarda ya da lüks modellerde çok daha üste çıkabiliyor.
4. Yurtdışına Gittikten Sonra Araç Kiralamak:
Konumuz Yurt Dışında Araç Kiralamak; bu yüzden bu yazıda anlattıklarımız Türkiye’den Yunanistan’a ya da Bulgaristan’a araba ile geçerken geçerli değil. O başka bir yazının konusu ama kısaca bahsedecek olursak, Yunanistan’a ya da Bulgaristan’a araba ile geçerken uluslararası geçerliliği olan bir ehliyet almanız gerekiyor. Bunun için Turing’den uluslararası ehliyet çıkartmanız ve 1 yıllık uluslararası ehliyet belgesi için de 560 TL ödeme yapmanız gerekiyor.
5. Yurtdışında Araç Kiralama Şirketini Bulmak:
Gideceğiniz yerdeki kiralama şirketlerini bulmak için en basit yöntemle Google’ı açın ve kiralama yapacağınız şehre uygun aramayı başlatın. Örneğin; Amsterdam’da araç kiralayacaksanız Google’a ‘Amsterdam Rent a Car’ yazmalısınız. Tabii ki bu şirketleri şehre vardıktan sonra havaalanında ya da şehir merkezinde de bulabilirsiniz; ama kiralama yapacağınız tarihlerden önce internette arama yaptığınızda daha ekonomik sonuçlara da ulaşabilirsiniz.
6. Araç Kiralama Şirketini Bulmak için Ortak Arama Motorları:
Aracınızı kiralayacağınız firmayı Google’dan bulamadınız, aklınız karıştı ya da tüm alternatifleri birlikte görmek istiyorsunuz; o zaman yapmanız gereken Rentalcars.com, economycarrentals.com, kayak.com gibi arama motorları üzerinden şehir ve bölgelerdeki araç fiyatlarını listelemek.
Bu listelemeyi yapıp sonuçlara ulaştıktan sonra firmaların kendi websitelerine de bakmanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü; bazen Google araması ile gördüğünüz fiyatlar ile websitesinin kendi üzerinden sorguladığınız fiyatlar arasında farklılıklar olabiliyor ya da o sırada firma bir kampanya içerisinde bulunabiliyor.
7. Araç Kiralama Şirketini Nasıl Seçeceğim:
Geldik en stresli soruya. 🙂 Bir önceki aramada karşınıza çıkan sonuçlar içerisinden, tavsiyemiz size en uygun teklifi veren ‘AMA’ kredi kartınıza en az depozito blokesini koyan firmayı tercih etmeniz. Çünkü, yurt dışından araç kiralaması yaparken, şirketlerin garanti bloke ücreti 1000-1500 Euro arasında değişiyor ve bu miktar ne kadar az olursa TL’ye çevirdiğimizde o kadar az blokaj altına girmiş oluyorsunuz.
Bu blokaj aracı geri iade ettiğinizde hemen kalkıyor dense de bankalar arası uluslararası süreçler ya da bankanızın politikaları nedeniyle 1 aya kadar uzayabiliyor. Örneğin; İş Bankası’nın uluslararası blokaj kaldırma süresi 30 gün. Denedik, oradan biliyoruz. 🙂
8. Yurtdışında Araç Kiralarken Hangi Firmaları Tercih Etmeliyim:
Biz genelde Türkiye’de de şubesi olan büyük kiralama şirketlerini tercih ediyoruz. Sixth, Enterprise, Europcar, Avis gibi global firmalar size en az sorun çıkartanlar olacaktır. Bu şirketlerin bir avantajı da havaalanından aldığın aracı başka bir nokta da bırakabilme özgürlüğü.
Tüm bunların yanında, gideceğiniz bölgenin lokal şirketleri de uygun teklif verme konusunda oldukça iddialı ve bu da asla güvensiz oldukları anlamına gelmiyor. Eğer, bu tarz lokal bir şirkete ulaşırsanız bloglardan ve Tripadvisor gibi kolektif forumlardan araştırmanızı öneririz.
9. Yurtdışında Araç Kiralarken Kredi Kartı Depozitosundan Nasıl Kurtulurum:
Bu da diğer can alıcı soru. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, araba kiralarken genelde tüm şirketler kredi kartınızdan 1000-1500 Euro arasında değişen bir depozito istiyor.
Bazı araç kiralama firmaları ‘full insurance’ yani tam sigorta yapılması durumunda bu depozito ücretini kartınızda bloke etmiyor. Bunun için de araç kiralama bedeline ek olarak gün başına 10-15 Euro sigorta ücreti ilave ediliyor. Bu size olası bir kaza ya da hırsızlık anında hiçbir sorumluluğa girmeden işin içinden çıkma hakkı sağlıyor.
10. Yurtdışında Araç Kiralama Sözleşmesi Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyim:
Kilometre Limiti:
Araç kiralama sözleşmenizde dikkat etmeniz gereken en önemli konulardan biri, bu araç ile yapacağınız mesafeyi önceden hesaplayarak hareket etmek. Çoğu araç kiralama şirketinde, belirli bir kilometre limiti mevcut. Örneğin; bizim Amsterdam’da kiraladığımız aracın günlük kilometre limiti 200’dü ve bu sınırı geçtikten sonra her kilometre başına ekstra olarak 0.50 cent gibi bir ücret ödeniyordu. Uzun yol yapacaksanız, mümkünse kilometre sınırı olmayan, limitsiz bir sözleşme yapın. Tabii, bu seçenek için 5-10 Euro arasında değişen ek bir ücretiniz olacak.
Ek Sürücü:
Eğer kiralanan aracı iki kişi ya da daha fazla sürücü dönüşümlü olarak kullanacaksa, trafikte bir sorun yaşamamanız için araç kiralama şirketinin bunu kayıt altına alması gerekmektedir. Bu durum için bazı şirketlerde ekstra ücret ödemeniz gerekir. Sözleşme esnasında bu konuyu da göz önünde bulundurun.
11. Yurtdışında Araç Kiralarken Aracın Kontrol Edilmesi:
Aracınızı kiralayıp sözleşmenizi yaptıktan sonra, kiralık aracınızı teslim alırken karşılıklı araç kontrolü yapmanız gerekiyor. Bu esnada, firma yetkilisi size arabanın dikkat edilmesi gereken yerlerini gösterirken siz de aracın dört bir yanını kolaçan etmelisiniz. Eğer araba çizik, çökük, boya dökülmesi ve benzeri durumlar varsa bunları teslim tutanağına kaydettirin, garanti olması için fotoğraflarını da çekebilirsiniz. Tabii eğer, full kapsam sigorta yaptırdıysanız bunların pek de bir önemi olmayacak.
Bunun haricinde, araç hangi benzin miktarı ile size teslim edildiyse aynı miktarda benzinle geri iade etmeniz bekleniyor. Kendinizi ve benzin durumunu buna göre organize etmelisiniz.
12. Yurtdışında Kiralanan Araç ile Başka Bir Ülkeye Gitmek:
Kiraladığınız araç ile ülke dışına çıkacaksanız yine araç kiralama esnasında bunu yetkiliye bildirmeniz ve bunun için ekstra bir belge hazırlatmanız gerekiyor. Bu belgeyi sınır kapısında görevlilere göstermek için kullanacaksınız. Belge olmazsa ülkeden çıkamazsınız, ancak bu koşul Avrupa’da Schengen üye ülkeleri kapsamında serbest dolaşım hakkı gereğince geçerli değil. Biz de bu belgeyi Hırvatistan’dan Karadağ’a geçerken kullanmıştık.
13. Yurtdışında Kiralanan Araç ile Kazaya Karışmak:
Arabayı kiraladıktan sonra kaza yaptınız ya da yurt dışında kiraladığınız araç çalındı; bu konuda başınızın ağrımaması ve hiçbir sorumluluğunuz olmadan durumdan sıyrılmak için yapmanız gereken ‘full insurance, no responsibility’ olarak geçen tam kapsam sigortayı almak.
Örneğin, biz Rodos Adası’nda bu sigortayı almamıştık; çünkü zaten kaldığımız pansiyonun kendi aracını kiralamıştık ama Amsterdam ve Dubrovnik’te ‘başımıza iş açarız’ düşüncesiyle yaptırıp kendimizi garantiye almış olduk. Risk almak istiyorsanız karar size kalmış. 🙂
Kaza konusu ile birlikte, Yurtdışında Araç Kiralama ile ilgili önerilerimizin de sonuna geldik. Herkese bol keşifli seyahatler diliyoruz. Bizi ve gezilerimizi Instagram’da @nesemcelikkaya hesabından takip edebilirsiniz. Buraya kadar gelmişken, haliyle Instagram’a da bekleriz. 🙂
Diğer liste yazıları:
AVRUPA’DA EURO KULLANMADAN GEZİLECEK EKONOMİK ÜLKELER