Yunanistan deyince aklımıza ilk olarak Türkiye’ye yakın adalar geliyor. Ancak, bunun bir de yolculuğu çok keyifli olan arabayla Yunanistan rotaları tarafı var! Üstelik, bizce arabayla gidilen tarafı da en az adaları kadar keyifli. Mesela; Yunanistan’ın Halkidiki rotası tam bir yaz tatili destinasyonu! Rehberlerini yazarken bile özlediğimiz ve plajlarına hayran kaldığımız Halkidiki dosyamızı sonunda açıyoruz! Halkidiki Gezi Rehberi’mizde, Halkidiki gezilecek yerler önerileri ve en güzel Halkidiki plajları başta olmak üzere Halkidiki gezi rotamızı bulabilirsiniz.

Halkidiki Gezi Rehberi’nde, Halkidiki gezilecek yerler listemize ek olarak konaklama, yemek yerleri ve rota önerilerimizi de ekledik. Tüm detayların ardından size kalan yalnızca tatil planınızı yapıp yola çıkmak. Şimdiden söyleyelim; Halkidiki’yi çok seveceksiniz!

HALKİDİKİ GEZİ ROTASI

Öncelikle, Halkidiki’ye Türkiye’den arabayla gelecekseniz planınızı yalnızca Halkidiki ya da çevresindeki diğer noktalarla birleştirecek şekilde oluşturabilirsiniz. Halkidiki ile birleştirebileceğiniz bu rota üzerindeki diğer yerler arasında Dedeağaç (Alexandroupolis), Kavala, Selanik ve Thassos var.

Bu öneriler arasında Dedeağaç için rehberimiz şurada:

DEDEAĞAÇ GEZİLECEK YERLER: 9 GEZİ NOKTASI, PLAJLAR, YEMEK YERLERİ

Arabayla Yunanistan rotanıza karar verdiyseniz, Halkidiki planımızla devam edelim. Halkidiki, haritada baktığınızda aslında Athos, Sithonia ve Kassandra adlı üç yarımadadan oluşuyor. Gezi esnasında size sanki bir adada geziyormuş hissi veren bu yapısı da en çok öne çıkan özelliği. Üç yarımada arasında Athos’a giriş yasak olduğu için Kassandra ve Sithonia’a gezeceksiniz demektir. Siz de Halkidiki gezi rotanızı bu iki yarımada özelinde ya da ikisinden birini tercih ederek planlayabilirsiniz. Şimdi biraz bu ikiliden bahsedip Halkidiki gezilecek yerler kısmına geçelim.

Kassandra

Halkidiki denince akla gelen ilk yarımada Kassandra aslında. Burası özellikle turistlere yönelik her şeyiyle düşünülen tesisleri, butik otelleri ve her şey dahil konseptli otelleri ve mekanlarıyla ünlü. Genel anlamda Halkidiki’nin aktivite ve gece hayatı açısından da en hareketli bölümü Kassandra. Çok organize bir yarımada olduğu için özellikle yaz sezonunda da kalabalık oluyor. Son olarak, plajlarının da oldukça güzel olduğunu ekleyelim. İşletmeli ve işletmesiz olarak herkese göre bir plaj mevcut.

Sithonia

Kassandra’dan farklı olarak Sithonia, Halkidiki’nin daha sakin ve daha yavaş bir tatil modunun olduğu yarımadası. Burada da butik oteller ve her şey dahil konseptli oteller mevcut; ancak yoğunluğu Kassandra’daki gibi değil. Sithonia’da işletmesiz daha çok plaj bulacaksınız. Ayrıca, daha az yapılaşma olduğu için doğal güzellikleri çok daha ön planda. Buna istinaden, tesisler de daha küçük ve minimal. Son olarak, Sithonia plajları bugüne dek gördüğümüz en iyi plajlar arasında.

Athos

Halkidiki yarımadalarından Athos’ta durum diğer ikiliye kıyasla biraz farklı. Bu bölge, Athos dağını ve manastırını içerdiği için kutsal bölge olarak kabul ediliyor. Daha ilginç olan ise yarımadaya kadınların girişinin yasak olması. Evet, kadınlar ve hatta dişi canlılar Athos’a giremiyor. Hatta, erkekler de yalnızca özel izinle girebiliyor. Özetle, bu gezide giriş bölümü hariç Athos ile pek işiniz olmayacak. Girişi yasak olduğu için de gezinin çoğunu Sithonia ve Kassandra kasabalarında geçireceksiniz.

HALKİDİKİ’DE NEREDE KALINIR

Halkidiki’de Nerede Kalınır ve Halkidiki’de Konaklama konusunda verebileceğimiz en önemli tavsiye ise Sithonia ve Kassandra yarımadalarında otel veya ev bakarken bulundukları konuma dikkat etmeniz. İki yarımada arasında gidip gelirken yolda çok fazla vakit kaybetmemek için konaklama yerlerini giriş bölgelerine yakın yerlerde tutmanızı öneririz. Sadece birini gezme planınız varsa o zaman kaldığınız konumu kendi isteğinize göre belirleyebilirsiniz.

Sithonia ve Kassandra yarımadaları arasında bizim öncelikli önerimiz Sithonia. Burası, Kassandra ile kıyaslandığında daha sakin ve daha bakir bir tatil ortamına sahip. Siz de bizim gibi Sithonia’da konaklamak isterseniz butik oteller ve apart evler için tavsiyelerimiz NikitiVourvourou ve Neos Marmaras bölgeleri.

Biz Sithonia’nın Vourvourou bölgesindeki Thealos Rooms’da konakladık ve evimizden çok memnun kaldık. Konum olarak Vourvourou sahilinin biraz yukarısında kalıyor, merkezine de oldukça yakın. Manzaralı apart oda konaklaması sunan bu otelin odalarında mini mutfak ve balkon da mevcut. Hatta, balkonu yaz akşamları için ideal. Kendi otopark alanı da olan Thealos Rooms’dan hem Sithonia’daki plajlara çok rahat ulaştık hem de yakınlarında çok fazla mekan seçeneği vardı. Otelin linki burada.

Otelleri, tesisleri ve gece hayatı ile ünlü Kassandra’da ise Pefkohori ve Kallithea ile her şey dahil oteller için Sani bölgesi aklınızda olsun. Bu gezide tüm vaktinizi otele ayırmadan Halkidiki’yi keşfetme planınız varsa Kassandra butik otellerinde konaklamanız daha ideal bir seçenek. Kassandra butik otelleri ise genellikle Afitos çevresinde.

Detaylı Halkidiki’de Nerede Kalınır rehberimiz ve Halkidiki otelleri önerilerimiz ise burada:

HALKİDİKİ’DE NEREDE KALINIR: SİTHONİA, KASSANDRA, HALKİDİKİ OTELLERİ

HALKİDİKİ GEZİLECEK YERLER

Halkidiki Gezi Rehberi’mizin en keyifli bölümüne geçiyoruz. Başlamadan önce küçük bir not paylaşalım. Halkidiki gezilecek yerler listemiz Sithonia ve Kassandra’nın balıkçı köyleri ile birbirinden güzel Halkidiki plajlarından oluşuyor. Bu kısımda köyleri ve kısa anlatımlarını, altında da plaj önerilerimizi bulabilirsiniz.

1. Mega Portokali Beach:

Halkidiki’nin en ünlü plajı olan Mega Portokali Beach ile gezi listemize başlıyoruz. Burası hem Halkidiki gezilecek yerler listesinin favorisi hem de bizim en sevdiğimiz noktalardan biri. Portokali Beach, ince kumlu sığ bir plaja ve pırıl pırıl turkuaz bir koya sahip. En başında büyük bir plaj işletmesi, ortasında ücretsiz alanlar, en sağında ise çıplaklar plajı var. Aynı zamanda Orange Beach olarak da geçiyor. Çocukla gitmeye uygun. Ancak, çok sevilen bir plaj olduğu için mutlaka erken saatte gidilmeli. Öğleden sonra çok kalabalık oluyor.

2. Vourvourou:

Sithonia’nın balıkçı köylerinden Vourvourou bizim de kaldığımız yer. Vourvourou’nun hem plajları hem de yeme içme seçeneği bol. Sithonia’nın popüler noktalarından biri olduğu için, özellikle Vourvourou plajı çevresinde birçok konaklama alternatifi mevcut. Vourvourou’dan Sithonia’nın ünlü plajlarına kolayca gidebilirsiniz, konum olarak ideal bir nokta. Bu çevredeki plajlardan Karydi ve Fava en sevdiklerimiz. Vourvourou, ayrıca gündüz ve akşam için mekan keşifleri açısından da iyi bir bölge. Paris Restaurant (evet, maalesef), Casa La Creme ve Anchor Food Bar deneyip sevdiğimiz mekanlar oldu.

3. Sykia:

Sithonia yarımadasının en az Vourvourou kadar ünlü bir başka köyü de Sykia. 5 Steps in the Sand gibi ünlü tavernaların olduğu, ancak ondan önce gerçekten de harika plajların ev sahibi bir köy. Özellikle Sykia plajı, yanındaki iki küçük koyu ile Linaraki ve en sondaki kayalık manzaralı Tourkolimnionas favorilerimiz.

4. Sarti:

Sithonia yarımadasında bize küçük bir Fethiye ve Marmaris plajları imajı çizen Sarti, tesisli plaj arayanların çok rahat edeceği bir köy. Sarti plajına çıkmadan önce geçtiğiniz sokaklarda bol bol tatil beldelerinden alışık olduğumuz küçük mağazalardan ve hediyelikçilerden de göreceksiniz. Sarti’ye iyi bir fırın ararken geldik ve Bakery Kalafati’yi deneyip hamurişi çeşitlerine bayıldık.

5. Porto Kuofo:

Sithonia’da en sevdiğimiz yerlerden biri de bir lagünün çevresindeki Porto Kuofo köyü oldu. Etrafı çamlarla dolu, manzarasında iki tepeyi gördüğünüz havuz gibi denizi ile Sithonia’da mutlaka uğrayın dediğimiz yer. Porto Kuofo, Sithonia yarımadasının en ucunda. İşletmeli, işletmesiz alanları olan güzel plajının çevresinde çok sayıda taverna ve kafe de mevcut.

6. Toroni:

İşletmeli plajları seviyorsanız, sıra sıra beach bar’ların olduğu, Sarti’ye kıyasla daha çok seveceğinizi düşündüğümüz Toroni de aklınızda olsun. Etrafında antik kalıntıların olduğu çok uzun plajı ile ünlü. Plaj çevresinde de bol bol taverna, kafe ve otel var haliyle.

7. Neos Marmaras:

Sithonia’da göreceğiniz diğer köylerden epey farklı, oldukça organize ve popüler bir bölge. Neos Marmaras, muhtemelen Nikiti ile birlikte Sithonia’da en fazla konaklama seçeneği olan yerdir. Halkidiki Gezi Rehberi yazılarında da sık sık karşınıza çıkar zaten. Ayrıca, plajları da diğer Sithonia plajlarına kıyasla oldukça organize ve bol işletmeli. Neos Marmaras çevresindeki sahile yakın yerler, karavan kamp alanları da içeriyor. Bol mekan da olunca haliyle daima kalabalık. Bölge olarak bize çok hitap etmedi ama olanaklar bakımından değerlendirmek isteyebilirsiniz.

8. Nikiti:

Sithonia’da yine bol işletmeli ve otel seçenekli, son derece gelişmiş bir diğer bölge de Nikiti. Neos Marmaras’a kıyasla burayı daha çok sevmemizin nedeni çevresindeki plajlar ve tepelerindeki taverna ve barlar. Neos Marmaras ve Nikiti arasında kalan Spathies ve Kalogria plajlarını listenize ekleyebilirsiniz. Kalogria, su sporları aktiviteleri için uygun bir plaj. Spathies de doğallığı ile sevdiğimiz işletmesiz lagün koylardan.

Nikiti’de börek ve kahve için gittiğimiz Fayaz ve kokteyl, kahve molasına uğrayabileceğiniz Barcarolla buradaki favorilerimiz. Barcarolla’nın bulunduğu köy meydanı ve çevresi görsel olarak da pek tatlı.

9. Ormos Panagias:

Sithonia’nın Athos yarımadası manzaralı balıkçı köyü Ormos Panagias’a bir akşam turunda uğradık. Liman manzarası ve liman çevresindeki barlar akşamları çok keyifli oluyor. Köyün adı da buradaki bir şapelden geliyor. Aslında, plajı da çok seviliyor ama bizim listemizde sıra buraya gelemediği için pas geçmiş olduk. Sithonia’da akşam gezmesi için listeye eklensin.

10. Afytos:

Kassandra’nın küçük otelleri ve taş mimarisiyle ünlü köylerinden Afytos’tayız. Burası, hem Kassandra’nın hem de Halkidiki’nin en sevilen köylerinden biri aynı zamanda. Yani, teknik olarak da Halkidiki gezilecek yerler noktalarımızdan biri. Ek olarak, işletmeli ve işletmesiz alanları da olan plajı da Kassandra’nın en iyilerinden. Gitmişken meydanındaki Aya Dimitri Kilisesi’ni görüp plaj çevresindeki tavernalarda mola verebilirsiniz. Ayrıca, güzel bir mimarisi olduğu için fotoğraf turu için de ideal.

11. Pefkochori:

Kassandra’nın en popüler denize girme noktalarından biri olan Pefkochori, biraz da beach bar’ları ile ünlü aslında. Beach bar demişken, bizdeki beach’lere daha çok benzeyen bir tarzı olduğunu belirtmek iyi olur. Zaten Kassandra’nın Sithonia’dan farkının da bu fazla organize tatil konsepti olduğunu da belirtmiştik. İşte, burada da müzikli, fiyatların biraz daha yüksek olduğu, daha organize plaj işletmeleri göreceksiniz. İçlerinde Elephant Beach Bar en popüleri. Deniz güzel; ancak konseptin bize çok hitap ettiğini söyleyemeyiz. Bu arada, Pefkochori konaklama ve mekan anlamında da oldukça gelişmiş bir bölge.

13. Kallithea:

Pefkochori ile birlikte Kassandra’nın en turistik bir başka bölgesi olan Kallithea ile devam ediyoruz. Bu ikili özellikle gece hayatı ve plaj tesisleri ile öne çıkıyor. Zaten Kallithea, bir yandan da Halkidiki’nin en çok tercih edilen, en popüler bölgesi. Olanakları bol, tesisi çok. Bu yüzden de hem Halkidiki’nin hem Kassandra’nın en kalabalık bölgesi. O yüzden, bizce konaklama noktası olarak belirlemektense mekan denemesi, klüp ve bar keşfi için uğranabilecek bir yer.

14. Possidi:

Kassandra’daki Possidi Beach’i uzun uzun deniz keyfi yapmak için değil ama görmeniz için özellikle eklemek istedik. İnce burun gibi uzanan ve iki koyun birleşmesini sağlayan özel bir şekli var. Dalyan’daki İztuzu sahili benzeri diyebiliriz aslında. Kassandra tarafına geldiğinizde kısa bir yürüyüş için buraya da uğrayabilir veya gün batımı için gelebilirsiniz. Çevresinde işletmeler mevcut.

HALKİDİKİ PLAJLARI

Halkidiki gezilecek yerler listemizin ardından bir de plajlardan bahsedelim. Bizim Halkidiki’de en sevdiklerimiz Portokoli Beach, Porto Kuofo, Kriaritsi ve Fava Beach oldu. Ancak, sadece bu dördünü yazıp geçmek de rotaya ayıp olur. Çünkü, Halkidiki’de 100’ün üzerinde plaj var! O yüzden, biz de gidip sevdiğimiz tüm plajları ayrı bir rehberde özetledik. Plajların detayları ve işletme özellikleri için aşağıdaki rehberimizi mutlaka okumanızı öneririz. Halkidiki rotanızı çizerken de fazlasıyla yardımcı olur.

HALKİDİKİ PLAJLARI: EN İYİ PLAJLAR (DENİZE GİRİLECEK 16 NOKTA)

HALKİDİKİ’DE NE YENİR: HALKİDİKİ YEMEK YERLERİ

Gezilecek yerler ve plajların ardından, Halkidiki Gezi Rehberi’ne yeme içme notlarımızla devam ediyoruz. Biz bu rotada Sithonia’da konakladığımız için yeme içme keşiflerimizden sevdiklerimizin tamamı da Halkidiki gezilecek yerler listemizde olduğu gibi Sithonia’dan gelecek.

Kahvaltılık ve geleneksel hamurişi denemeleri arasından en sevdiğimiz iki yer Vourvourou’daki Casa La Creme ve Sarti’deki Bakery Kalafati oldu. Özellikle börek, simit gibi seçenekler için bu iki nokta aklınızda olsun. Özellikle, Kalafati’nin kolouri simitleri en sevdiğimiz. Sithonia’da iyi kahve için gidebileceğiniz yerlerden biri Fayaz. Burası aynı zamanda bir börekçi ve ıspanaklı, peynirli börekleri şahane.

Tavernalar arasında Sykia’da 5 Steps in the Sand en çok önerilen yerlerden biriydi. Yeri ve manzarası gerçekten çok güzel, ortam olarak da çok keyifli. Yemekler şahane değil, o yüzden çok maceraya girmeden sipariş verilmeli bizce. Örneğin; ahtapotu güzeldi ama Greek salatasını çok tutmadık.

Bir diğer deniz ürünleri denememizi ise Neos Marmaras’taki Panos‘ta yaptık. Buraya gerçekten her anlamda bayıldık! Çok şık bir ortamı var, tüm tabakları da oldukça lezzetli. Özellikle deniz mahsüllü arpa şehriye pilavını denemenizi öneririz. Akşam için rezervasyon gerekir. Ayrıca, sipariş verirken porsiyonların gerçekten çok büyük olduğunu da unutmayın deriz. Tekrar söylüyoruz; porsiyonlar gerçekten büyük.

Vourvourou’da kalınca burada daha çok mekan deneme şansımız oldu. Akşam yemeği için gittiğimiz Paris Restaurant, isminden hiç beklenmeyen şekilde bizi tüm tabakları ile çok mutlu etti. Denediğimiz her şey ortalama üzeri iyiydi ve mekanın konumu ile manzarası da çok güzeldi. Özellikle gün batımı saatini denk getirerek giderseniz harika olur. Yer konusunu riske atmamak için akşam yemeğine rezervasyon yaptırmak iyi olur. Bir akşam da farklı bir mutfak ve hızlı bir yemek için Anchor Food Bar‘a gittik. Aperatif yiyecekleri ve burgerleri ile çok keyifli bir bar.

Nikiti’de kahve, kokteyl ve şarap için uğrayabileceğiniz Barcoralla, bu gezinin en sevdiğimiz mekanlarından biri oldu. Keyifli bir meydanda ve oldukça otantik bir ortamı var. Ayrıca, kahvaltı için de gelinebilir.

HALKİDİKİ NEREDE

Yunanistan’ın ve Ege Denizi’nin kuzeyinde bir yarımada olan Halkidiki, aynı zamanda Orta Makedonya bölgesine bağlı bir il. Yarımada Athos, Sithonia ve Kassandra adlı üç parmaktan oluşuyor. Haritadaki baktığınızda da denize uzanan üç parmak görünümünde zaten.

Halkidiki aynı zamanda ev sahibi olduğu 100’ün üzerinde plajı ve ünlü tatil beldeleri ile çok da sevilen bir yaz tatili rotası. Yalnızca Yunanistan için değil, Türkiye’den yapılan arabayla Yunanistan gezileri içinde de Thassos adası ile beraber en çok tercih edilenlerden.

HALKİDİKİ’YE NASIL GİDİLİR

Halkidiki Gezi Rehberi’mize ulaşım detayları ile devam ediyoruz. Yunanistan Halkidiki’ye kendi aracınızla veya Selanik’e uçakla gidip oradan araba kiralayarak kolayca ulaşabilirsiniz. Halkidiki’ye otobüsle gidilmesini önermiyoruz. Çünkü, Halkidiki gezisinde ve Halkidiki plajlarında rahat gezebilmek için mutlaka aracınız olmalı. Halkidiki büyük bir yarımada ve toplu taşıma derdi olmadan seyahat edebilmek için kendi aracınızla ya da Selanik’ten araç kiralayarak gitmek en ideal ulaşım şekli. Halkidiki gezisi en çok Selanik, Kavala ve Dedeağaç rotaları ile birlikte yapılıyor.

Halkidiki’ye Arabayla Ulaşım:

Halkidiki’ye kendi aracınızla gitmek isterseniz, Edirne İpsala sınır kapısının ardından yol 4 saat sürüyor. İpsala sonrası ulaşım navigasyon ya da tabela takibi ile oldukça kolay. Kendi aracınızla Türkiye’den yurt dışına çıkmak için aracınızın yeşil sigortası olmalı. Yunanistan, Schengen bölgesinde olduğu için de pasaportunuz ve geçerli Schengen vizeniz olmalı. Sınır kapılarında kapı vizesi uygulaması mevcut değil.

Arabayla Yunanistan rotası nasıl yapılır, hangi evraklar gerekir diyenler için ilgili rehberimiz:

ARABAYLA YUNANİSTAN ROTASI: NASIL GİDİLİR, GEREKLİ EVRAKLAR NELER?

İstanbul’dan Halkidiki’ye araba ile gitmek isteyenlere bu yol için küçük bir bilgi daha verelim. İpsala sonrası Yunanistan otobanından Halkidiki’ye giderken birkaç noktada otoban ödemesi yapılıyor. Yol ücretleri €0.60-€2 arası rakamlarda değişiyor. Gişe ödemelerini nakit veya kredi kartı ile yapmak mümkün.

Türkiye içinde alışık olduğumuzun aksine, Yunanistan otobanında yol üzeri benzin istasyonu ve servis noktası olmuyor. Benzin ve ihtiyaç molaları için tabelaları takip edip o yönden içeri girmeli, daha sonra sonra otobana yeniden çıkmalısınız. Yol üzerinde istasyon olmadığını unutmayın.

Halkidiki’ye Uçakla Ulaşım:

Türkiye’den Halkidiki’ye direkt uçuş yok. Ancak, ben o kadar yolu arabayla gitmek istemiyorum diyorsanız Selanik’e uçup yolu kısaltmak da bir seçenek. Selanik havalimanından araba kiralayıp Halkidiki’ye gidebilirsiniz. Selanik’ten Halkidiki yaklaşık 1,5 saat sürüyor. Yine de havalimanı ve uçak bekleme süreleri göz önüne alındığında ne kadar pratik olduğu tartışmaya açık tabii.

HALKİDİKİ’YE NE ZAMAN GİDİLİR

Halkidiki gezilecek yerleri ve plajları ile tam bir yaz tatili rotası. Zaten kış nüfusu oldukça düşük, havalar ısınmaya başlayınca da turizmle kalabalaşan bir yarımada. Özellikle plajları ve tatil tesisleri ile ünlü olduğu için de diğer rotalarda önerdiğimizin tersine buraya tam da yazın gelinmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Halkidiki, mevsim olarak bizimle aynı iklime sahip. Dolayısıyla, bu rotanın zamanlamasını denize girme ve tatil zamanı tercihinize göre planlayabilirsiniz. Yine de özetlemek gerekirse, en kalabalık ve en sıcak olduğu dönemler Temmuz ve Ağustos ayları. Türkiye’de bayram ve resmi tatil dönemi geldiğinde de sık tercih edilen bir yer. O yüzden, özellikle bu dönemlerde konaklama rakamları artabilir, seçenekler azalabilir ve normalden kalabalık olabilir.

Eğer ki daha sakin dönemde yaz tatili yapmak isterseniz Haziran ayı ve Eylül başı daha iyi bir seçim olabilir. Mayıs ayı ve Haziran başı ise su henüz çok ısınmamış oluyor. Biz bu seyahati Ağustos ortasında yapmıştık ve genel olarak tüm rotadan memnun kaldık. Sıcaklık da çok sorun olmadı.

Yunanistan Halkidiki Gezilecek Yerler ve Halkidiki Gezi Rehberi’mizin burada sonuna geldik. Tüm gezi notlarımıza Instagram’da @nesemcelikkaya hesabından ulaşabilirsiniz. Bizi takip edin, birlikte gezelim!

Diğer Halkidiki Yazıları:

HALKİDİKİ PLAJLARI: EN İYİ PLAJLAR (DENİZE GİRİLECEK 16 NOKTA)

HALKİDİKİ’DE NEREDE KALINIR: SİTHONİA, KASSANDRA, HALKİDİKİ OTELLERİ