Tokat; Yeşilırmak’ın bereketli topraklarının üzerinde masmavi gökyüzü ile buluşarak, tarihin her döneminde Anadolu’nun çeşitli uygarlık ve devletlerine kucak açmış yemyeşil bir yer. 6 bin yılı aşkın süre boyunca ticaret ve kültürün sınırlarımız içinde önemli bir merkezi olan şehir; il ve ilçelerindeki eşsiz doğal güzelliklerinin yanı sıra, tarihimizi simgeleyen mimari eserleri ve otantik el sanatları örnekleriyle Karadeniz’de samimi bir adres.

M.Ö. 5500’lere uzanan köklü tarihi ile 14 devlet ve beş beyliğin yerleşim yeri olan Tokat; kuzeyinde Samsun, kuzeydoğusunda Ordu, güneyinde Sivas ve batısında Amasya’ya komşu olan sınırları ile Karadeniz’de İç Anadolu’ya bir geçit oluşturuyor. Hitit’ten Bizans’a, Selçuklu’dan Osmanlı’ya önemli bir yerleşim merkezi olan şehir, geçmişe ait izlerini günümüze kadar taşımayı başarabilen ender yerlerden biri.

TOKAT’TA GEZİLECEK YERLER

1. Tokat Kalesi

Tokat’a geldiğinizde ilk dikkatinizi çeken yapı, şehrin güneybatısında yer alan Tokat Kalesi. Tarihi yerleri gezerken çokça geçeceğiniz Gaziosmanpaşa Bulvarı’nın yan cephesinden sizi selamlayan Tokat Kalesi’nin tarihi, tahminlere göre beşinci yüzyıla kadar uzanıyor.

Kale içinde yapılan çalışmalar nedeniyle çıkış yolu bugünlerde kapalı; ancak müzenin de bulunduğu ve Osmanlı’nın Anadolu’daki mimari özetini sergileyen tarihi Sulusokak’tan geçerken kaleyi de yakından izleme şansınız olacak. Dış sur duvarları tamamen ortadan kaldırılan Tokat Kalesi’nin iç bölümleri bugüne kadar korunabilmiş.

2. Tokat Müzesi

Tokat sınırları üzerinde yaşayan Anadolu ve Osmanlı tarihine ait izleri görebileceğiniz Tokat Müzesi, Sulusokak’ta bulunuyor. Takyeciler Camii’sinin ilerisinde yer alan Arastalı Bedesten, 2012 yılından beri Tokat’ın arkeolojik ve etnografik eserlerinin yer aldığı Tokat Müzesi olarak kullanılıyor.

Eski dilde “çarşı” anlamına gelen “Arastalı Bedesten”in mimari açıdan fazlasıyla dikkat çeken kolon ve tonozlarındaki ustalığın yanı sıra dokuz kubbesi de bedesteni görülmeye değer bir eser haline getirmiş.

Tokat Müzesi’nde; Kalkolitik Çağ’dan Bronz Çağ’a, Hitit, Frig, Roma, Bizans, Danişment, İlhanlı, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait parçalara ek olarak, en zengin sikke koleksiyonunu ve 1191 yılı tarihli en eski Kuran-ı Kerim örneğini de görebilirsiniz.

3. Taşhan

Anadolu’nun en büyük hanlarından olan Taşhan; bugün, 1600’lü yıllardan bir Osmanlı eseri olarak karşımıza çıkıyor. Eskiden kervansaray olarak kullanılan ve daha sonra restore edilerek hizmete açılan kale manzaralı Taşhan’dan, Tokat’a ait geleneksel el işleri arasında yer alan seramik eserlere, bakır ve ahşap oyma ürünlere ve tahta baskılı tekstillere göz atmadan ayrılmak olmaz.

4. Ali Paşa Hamamı

Şehrin en turistik noktalarından biri de 1572 yılında Ali Paşa tarafından yaptırılan külliye içindeki Ali Paşa Hamamı. Çifte hamam tarzındaki yapıda, kadın ve erkek için bölümler bulunuyor. Osmanlı hamam mimarisinin eşsiz örneklerinden biri olarak kabul edilen Ali Paşa Hamamı, Tokat’a gelen ziyaretçilere gidilmesi önerilen ilk yerlerden biri. Külliyenin için de ayrıca tek kubbeli Ali Paşa Camii ve türbesi de yer aılyor.

Şehrin her yerinden görülebilen 33 metre yüksekliğindeki Saat Kulesi, dikdörtgen planı ve düz çatısıyla ahşap camiilerden biri olarak dikkat çeken Tokat Ulu Camii ve Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde yer alan Mevlevihane de görülmesi gereken yerler arasında. Merkezden biraz uzaklaştığınızda, bir Selçuklu mimarisi örneği olan Hıdırlık Köprüsü’nü göreceksiniz. Hıdırlık Köprüsü; şehrin kuzeyinde ve Yeşilırmak üzerinde yer alıyor. Beş kemerli, 151 metre uzunluğundaki köprü; üzerinde yer alan kitabe ile Selçuklu tarihinde büyük önem taşıyor.

5. Ballıca Mağarası

Tokat’ın ilçelerinden Pazar’a bağlı Ballıca Köyü’nde yer alan Ballıca Mağarası, uluslararası önem taşıyan doğal oluşumları ile dünyanın en görkemli mağaralarından biri. Kristalleşmiş kireçtaşlarından meydana gelmiş olan Ballıca Mağarası; yaklaşık 4 milyon yaşında. Şu an sekiz salonu ziyarete açık olan mağaranın içinde doğal bir halde desenleşmiş sarkıt ve dikitler eşliğinde gerçeküstü bir deneyim yaşıyorsunuz.

6. Tokat Mutfağı

Son olarak, otantik ve geleneksel bir şehir olan Tokat’a gelmişken taze kuzu etini közlenmiş patlıcan, patates, biber ve sarımsak ile birleştiren meşhur Tokat Kebabı’nı yemeden sakın dönmeyin. Bakla Dolması, Pehlili Pilav, Cevizli Bat ve Mahlep Şarabı da Tokat’a ait yöresel lezzetler arasında.

Fotoğraflar: Azimet Çiçek & Neşem Çelikkaya

Tüm gezi notlarımıza ve fotoğraflarımıza Instagram hesabımız @nesemcelikkaya’dan ulaşabilirsiniz. Bizi takip edin, birlikte gezelim!

Bu bölgenin diğer yazıları:

ANKARA’YA YAKIN GEZİLECEK YERLER: ANKARA’DAN HAFTASONU KAÇAMAKLARI