Poros Adası’nda gezilecek yerler ve eşsiz bir rota için tüm detaylarıyla Poros Adası Gezi Rehberi! Yunanistan’da; Sakız’ından Midilli’sine, Kos’tan Samos’a, Santorini’den Mikonos’a, Girit’ten Rodos’a kadar çok fazla ada gezdim. Çoğuna Türkiye’den direkt feribotla gidilebilen bu harika adalar, özellikle son 5 yılda Türk turizmcilerin gözdesi oldu ve bayramlarda dolup taşmaya başladı. Bir Yunan aşığı olduğum için ben de biraz daha sakin, çok bilinmeyen ama kolayca gidilebilecek (Atina’ya yakın) adalar aramaya başladım. Sonuçta Yunan’da adadan bol ne vardı?

Bu yazı dizisinde size bunlardan bahsedeceğim. Gitmesi kolay olsun ama yine çok güzel olsun, öyle herkes bilmesin, fazla Türk de olmasın diyorsanız buyrun size herkesin bilmediği Yunan adaları.

Kurban Bayramı yaklaşıyorken (11-14 Ağustos) 2. destinasyonumuz, 3 Silahşörler’i hatırlatan fonetiğiyle Poros… Poros Adası Gezi Rehberi’ne başlıyoruz!

Poros Adası Gezi Rehberi

Poros Adası Hakkında

Yunanistan’ın güneyinde, içlerinde Hydra, Aegina, Angistri gibi adaların da bulunduğu Saron Adaları’nın en şirinlerinden biri Poros. Çok gözde ve turistik bir ada değil. Sürekli kalanlar dışında, ya Atinalılar tarafından hafta sonu ya da turistler tarafından günübirlik olarak tercih ediliyor genelde.

Ama aradığınız sakin bir tatil, güzel bir deniz, huzurlu bir haftaysa, hiç başka adaların kalabalığında boğulmaya gerek yok. Poros, aradığınız her şeyi size sunabilecek bir ada.

Poros Adası’na Nasıl Gidilir?

Poros’a ulaşmanın 2 yolu var. İlki, Atina Havalimanı’ndan kiralık aracınızla veya otobüsle Pire Limanı’na 50 dakikalık bir yolculuğun ardından, 1.5 saatlik bir feribot yolculuğuyla ulaşmak. Pire’den feribotu tercih ederseniz, araçla birlikte kişi başı gidiş dönüş 51 euro tutuyor. İlk yazıda da yazmıştım; ben feribot biletlerimi hep Ferries.gr sitesi üstünden aldım. Güvenilir bir site. Komisyonu diğer birçok siteye göre daha avantajlı, tavsiye ederim.

Diğeri ise, benim ‘‘feribotu bekleyene kadar geze geze gideriz’’ diyerek planladığım karayolu yolculuğu. Atina Havalimanı’ndan Galatas kasabasına 3 saat kadar araba sürdükten sonra, 10 dakikada karşı kıyıya feribotla geçiyorsunuz.

10 dakika çünkü Poros ile karşısındaki Galatas neredeyse birbirlerine dokunacak kadar yakın. Bu yolculukta, benzin, otobanda yaklaşık 7 euro’luk bir geçiş ücreti ve Galatas-Poros feribotu için 4 kişi+araç 9 euroluk bir maliyet sizi bekliyor. Tercih sizin.

Poros Adası’nda Nerede Kalınır?

Poros’ta birçok otel seçeneği bulabileceğiniz gibi, Airbnb’den çok güzel evler de bulabilirsiniz. Benim tavsiyem Askeli’de kalmanız olur, merkeze yakın, denize sıfır, güzel restoranların olduğu bir kasaba. Genelde merkezde kalmayı çok önermem ama Poros’ta bu iyi bir alternatif olabilir, hoş oteller var.

Benim tuttuğum ev buydu. Biz eşim ve ailesiyle 4 kişi kaldık ama 2 kişi için daha ideal. Bizdeki eski yazlık evlere benziyor, denizle arasında sadece yerel bir yol var. Deniz kayalık ama harika. Sabah denize uyanmak mükemmel bir deneyim. Balkonu falan da çok keyifliydi ama mutlaka kalın diyeceğim bir ev de değil. Bakın araştırın derim.

En Güzel Poros Adası Plajları

Adanın en meşhur ve güzel plajı Love Bay. Merkeze sadece 2 km uzaklıktaki bu saklı cennet, ağaçlar arasında yemyeşil bir deniz ile sizi adeta kucaklamaya hazırlanıyor. Hafta içi kısmen daha boş bulacağınız plaja, hafta sonu mutlaka erken saatlerde gelmenizi tavsiye ederim.

Tesiste hafif yemekler ve içecekler bulabilirsiniz. 2 yatak ve 1 şemsiyeden oluşan keyif seti ise 6.5 euro. Tabii ki her Yunan plajında olduğu gibi burada da tesisin şemsiyeleri yerine bulduğunuz ağaç diplerine de yayılabilirsiniz. Ama dediğim gibi erken gelmek şart.

Love Bay dışında gidilebilecek plajlar arasında; Love Bay’e gelmeden Mikro Neorio, Love Bay’den hemen sonra Russian Bay, bizim de kaldığımız Askeli ve Askeli’nin biraz ilerisinde aslında çok güzel bir yer olan ama şemsiye ve şezlonga 10 euro istedikleri için arkamıza bakmadan döndüğümüz Monastiri Beach’i sayarım.

Plajlar dışında adada mutlaka görmeniz gereken iki yer daha ekleyeyim. Bir tanesi merkezde yat limanının karşısındaki Citronne Gallery. Küçük bir modern sanatlar müzesi diyebileceğim bu galeride yıl boyu birçok sergi oluyor.

Diğeri ise ayaklarınıza ve ciğerinize güveniyorsanız biraz merdiven çıktıktan sonra adaya hakim bir tepeden bakacağınız Saat Kulesi. Çıkarken sağlı sollu göreceğiniz şirin Yunan evleri, soluk kesici manzarası, kulenin büyüleyici atmosferi… Size gerçek bir Yunan adası macerası yaşatacağına emin olabilirsiniz.

Poros Adası’nda Ne Yenir, Ne İçilir?

Poros, hemen hemen hiçbir Yunan adasında olmadığı gibi bizi yeme içme konusunda utandırmıyor. Sanırım Yunanistan’ın en sevdiğim tarafı restoran konusundaki bu standartları. Her zaman mutlaka uygun fiyata çok güzel bir restoran bulabiliyorsunuz. Birkaç öneri vereyim.

En çok sevdiğim yer Rota oldu. Merkezde, çok güzel bir meydanda adaya gelen gemileri izleyebileceğiniz manzarasıyla Taverna Rota’yı ilk 3’ünüze yazmanızı gönül rahatlığıyla tavsiye edebilirim. 1 litre ev şarabı dahil, tıka basa yiyip kalktığımız restoranda, 4 kişi 70 euro civarı bir hesap ödedik.

İkinci önerim Askeli’den. Merkezdeki restoranlara göre daha az turistik olan Olga’s‘ın sahibinin İzmir’de 3 sene yaşamış olmasıyla birlikte çok duygusal anlar yaşadık. Müzikleri ve yemekleriyle kalbimde yer eden bu yere de yolunuz düşerse mutlaka uğrayın. Burada fiyatlar merkeze göre bir tık daha hesaplıydı. 4 kişi yine içkisi yemeğiyle 55 euro ödedik.

Son önerim ise adanın en popüler restoranlarından, günübirlik yatçıların da gözdesi… Yukarıda da yazdığım Citronne Gallery’nin yanındaki Poseidon. Yat limanının tam karşısında, sokak çalgıcılarının uğrak yeri olan bu restoranda çok keyif aldık. Her şeyiyle birlikte yine 70 euro civarı bir hesap ödedik.

Poros turunda görece daha yaşlı bir ekip olduğumuz için gecenin devamında kendimin tecrübe ettiği bir yer yok ama unutmayın ne kadar sakin ve az turistik olursa olsun, Yunan adalarında mutlaka gece çılgınca eğlenebileceğiniz bir yer vardır. Orayı bulmak da size kalmış:)

Poros Adası Gezisi Hakkında

Poros, bence birçoklarının dediği gibi günübirlikten çok daha fazlasını hak eden, huzur ve keyifle en az 3-4 gün rahat rahat geçirebileceğiniz (biz uğramadık ama karşısındaki Galatas kasabasında da bir akşam yemeği yiyebilirsiniz) küçük, şirin, zevkli bir ada. Vize istiyor, kapı vizesi uygulaması da yok. Vize konusunda küçük bir not: Schengen vizenizi sürekli olarak Yunanistan’da alır ve ilk girişlerinizi bu ülkeye yaparsanız, her seferinde artan bir vize süreniz olacaktır.

Bir sonraki herkesin bilmediği Yunan adasında görüşmek üzere…

Varol Döken

X: @dokenvarol 

Diğer Yunan Adaları Yazıları:

AZ BİLİNEN YUNAN ADALARI: AEGINA GEZİ REHBERİ

AZ BİLİNEN YUNAN ADALARI: KEA GEZİ REHBERİ