Deniz, kum, güneş temalı tatil dediğinizde, Türkiye’de gidilecek en güzel yerlerden biri Marmaris Plajları. Muğla’nın Bodrum’dan sonraki en büyük ilçesi. Marmaris, Ege Bölgesi’nin en gelişmiş bölgelerinden biri ama biz onu en çok insanı sudan çıkmak bilmeyen bir balığa dönüştüren koyları ve plajları ile biliyoruz.
Ege’yi Akdeniz ile birleştiren Marmaris’in bu özelliğiyle öne çıkması tabii ki kaçınılmaz. Biz de üzerimize düşeni yapalım ve en güzel Marmaris plajları ile Marmaris koylarını listeleyelim dedik. Marmaris’te nerede yüzülür, Marmaris’in en güzel plajları ve koyları nerede, diyenler toplansın, anlatmaya başlıyoruz!
Gitmeden Önce: Marmaris koy ve plajlarının için yanınıza deniz ayakkabısı almayı unutmayın!
MARMARİS PLAJLARI VE KOYLARI
1. Sedir Adası Kleopatra Plajı
Sedir Adası, Marmaris’e olan yakınlığı ile tekne turlarının ve bireysel gezginlerin görmek istediği ilk yerlerden. Altın renkli özel kumu ve turkuaz koyu ile ünlü olan Sedir Adası’nın adı, adanın bir zamanlar ev sahipliği yaptığı sedir ağaçlarından geliyor. Sedir Adası; aynı zamanda Kleopatra Adası olarak da biliniyor. Çünkü Kleopatra ve Sezar’ın gizli aşkını burada yaşadığına inanılıyor.
Sedir Adası, ülkemizin müze adalarından. Marmaris limanından kalkan özel tekneleri, günübirlik tekne turlarını veya Çamlı Köyü’nden kalkan tekneleri kullanabilirsiniz. Sedir Adası’na giriş ücretli Müzekart’ı olanlara ücretsiz.
Sedir Adası ile ilgili yazımız da buraya dursun: Kleopatra Plajı – Sedir Adası: Nerede Nasıl Gidilir
2. Marmaris İncekum Plajı
Marmaris İncekum Plajı ile Akyaka’nın pek kalabalık olduğu bir gün tanıştık. Sabah erkenden uyanıp kimsecikler yokken geldiğimiz İncekum Plajı, hayatımızda gördüğümüz en güzel kıyılardan biri. Sedir Adası’na komşu İncekum’a direkt giriş yok; öncelikle arabanızı yukarısındaki otoparkta bırakmanız gerekiyor. İncekum plajının girişi ücretli, otopark ise ücretsiz.
Arabayı bıraktığınız yerden plaja bir traktör ile gidiyorsunuz. Özellikle hafta sonları ve özel günlerde, gelmeden ararsanız işletme yer de ayırıyor. Plajın arkası orman ve ormanlık alanda piknik alanları var. Şezlong parası vermek istemeyen piknik alanında oturuyor. Plajın kafesi, duşu, tuvaleti var, yeme içme için tesise para ödemek istemezseniz yanınızda da getirebilirsiniz.
3. İçmeler Plajı
Merkezden 8 kilometre uzaklıkta bulunan İçmeler beldesi genellikle turistlerin tercihi. Marmaris otogardan kalkan minibüslerle ya da kendi aracınızla 15 dakikada geleceğiniz İçmeler plajı ise merkezdeki halk plajına ve Uzunyalı plajına kıyasla daha sakin. Erken gelirseniz halk plajı kısmında ücret ödemeden oturabilirsiniz.
Burada da sistem Bodrum benzeri. Oturduğunuz yerde yiyecek içecek sipariş ederseniz, şezlong ve şemsiyeye ayrıca bir ödeme yapmıyorsunuz. Bu plajdan Sedir Adası Kleopatra Plajı’na ve Dalyan İztuzu Sahili’ne giden tekneler, İçmeler koylarını gezen günübirlik tur tekneleri de kalkıyor. Etrafı çam ağaçları ile çevrili İçmeler Plajı’nı Turunç Plajı ile aynı günün planına ekleyebilirsiniz. Suyun hafif soğuk olduğunu da ekleyelim.
4. Turunç Halk Plajı & Turunç Koyu
Marmaris’in sahil beldelerinden Turunç, mavi bayraklı berrak kıyısı ile Marmaris’in en güzel plajlarından birine sahip. Turunç’un koyu da günübirlik Marmaris tekne turlarının en sevilen noktalarından biri. Plajı çok küçük olduğundan genellikle tekne turlarında gidiliyor.
Baştan uyaralım; özellikle sabah saatlerinde suyu demir gibi soğuk ama çok çok berrak. Turunç’a kara yolundan gidecekseniz; yolu bir hayli virajlı ancak bol yeşili ve turunç ağaçları ile gerçekten muazzam. Turunç halk plajına giriş ücretsiz, şemsiye ve şezlong isterseniz restoranlarda yeme içme karşılığı yararlanabilirsiniz. Su sporları, dalış ve trekking için de Turunç çevresine gelmek iyi bir fikir. Yolunuz buraya düşecekse plana 1 saat uzaklıktaki Amos antik kentini de ekleyin.
5. Turunç Amos Koyu
Turunç ile Kumlubük arasında yer alan Amos koyu, Marmaris’in tertemiz, akvaryum koylarından biri. Amos Koyu’na toplu taşıma olmadığı için buraya özel araçla ya da tekne ile gelmeniz gerekiyor. Amos Koyu’nda tek bir işletme var, işletmenin otoparkı mevcut. Plaja giriş ücretsiz; ancak şezlong kişi başı 15 TL.
Taşlık ve çakıllardan oluşan Amos koyuna gelirseniz şnorkel ve deniz gözlüğünüzü yanınızdan eksik etmeyin. Amos antik kentinin kıyı içindeki kalıntıları da bizce buranın en özel yanlarından. Amos’a Profesörler Sitesi’nin içinden geçerek ulaşabilirsiniz; yolunun biraz dik ve dikkat gerektirdiğini belirtelim. Etrafta ihtiyaçlarını alacağınız market ya da alternatif tesis olmadığı için hazırlıklı gelmenizi öneririz.
6. Baklabükü Koyu
Turunç’un bir diğer harikası Baklabükü Koyu’na geldi sıra. Çam ve zeytin ağaçları ile çevrili Baklabükü Koyu, Marmaris’in turkuaz koylarından biri. Buraya her tekne uğramıyor. Eğer Marmaris’ten kalkan günübirlik tekne turlarına katılacaksanız programda Baklabükü Koyu var mı diye sormayı unutmayın. 🙂
7. Kumlubük Plajı
Kumlubük, içi cam gibi görünen kıyısı ile bu çevrenin en güzel plajlarından. Amos koyuna çok benzer doğası ve bakirliği ile, bildiğimiz beach ortamlarından çok uzakta. Denize sıfır birkaç oteli,3-5 de restoran var, kafa dinlemek için burası çok ideal. Kumlubük’e geldiğinizde doğa yürüyüşü ve trekking yapabilir, çok lezzetli balık restoranlarında keyifli bir öğle molası verebilirsiniz.
8. Çiftlik Koyu
Marmaris’ten günübirlik tekne turlarıyla ya da karayolunun virajlı yollarından kendi aracınızla gelebileceğiniz Çiftlik Koyu da Marmaris’in sakin plajları arasında. Çevresinde yoğun bir yerleşim olmadığı için bugüne kadar bozulmamış, haliyle de kalabalıkla boğuşmayacağınız yerlerden. Temiz ve dalgasız kıyısı ile herkesin bayıldığı, suyu soğuk olmadığı için çok sevilen bir koy burası.
Koyun ortasında 2015 yılında Ali Ağaoğlu tarafından satın alınan Çiftlik Adası var. Çiftlik Koyu plajının çevresinde birkaç restoran var, önlerinde de şezlong ve şemsiye. Eğer bu şemsiye ve şezlonglardan kiralamak isterseniz yeme içme karşılığı ücretsiz yararlanabilirsiniz. Havlumu atayım, keyfime bakayım diyenlerdenseniz halk plajı bölümünde ücretsiz takılmak da mümkün. Çiftlik Koyu, Marmarislilerin favorisi; planlarınıza mutlaka ekleyin.
9. Gebekse Koyu
Çiftlik Koyu’nun hemen yanındaki Gebekse Koyu, karadan ulaşımı olmayan, yanıbaşındaki Çiftlik Koyu’ndan kalkan sandal ve teknelerle ya da Marmaris’ten kalkan günübirlik turlarla gelebileceğiniz bir yer. Çiftlik Koyu’ndan yürüyerek de gelebileceğiniz Gebekse Koyu, özellikle su altı manzaraları ile mavi turların vazgeçilmezi.
Denizi berrak ve temiz, kıyısı çakıllı bir plaj olan Gebekse’de yüzüp biraz da suyun altını izledikten sonra, çevresinde yürüyüşe çıkabilir, antik kalıntıları görebilirsiniz. Bakir doğası ve ortamı ile Gebekse Koyu, Marmaris’in hem en güzel plajlarından ve hem de en iyi dalış noktalarından biri.
10. Bördübet Koyu
Marmaris’in çam ormanlarıyla çevrili koylarından biri de Bördübet. Gökova Körfezi’nde yer alan Bördübet Koyu’nun adı bir zamanlar İngilizler’in kendisini bölgenin kuş çeşitliliğinden dolayı ‘kuş yatağı’ anlamına gelen ‘bird’s bed’ ismiyle anmasından geliyor. Doğa ile iç içe bu koy, öncelikle kendiyle baş başa kalıp, sakin bir gün geçirmek isteyenlerin tercihi.
Hani kafaya ‘reset atmak’ için gidilen yerler vardır ya, işte Bördübet de tam olarak öyle bir koy. Doğa yürüyüşü, trekking, kano, paddle gibi aktiviteleri burada yapabilirsiniz. Bördübet Koyu çevresinde yerleşim yok; ancak koyun yakınındaki glamping kamp alanı ve butik otelde konaklayabilirsiniz. Koya toplu taşıma, özel araç veya tekne turları ile gelinebiliyor.
11. Orhaniye Kızkumu Plajı & Kızılkum Koyu
Kızkumu Plajı’na Marmaris’ten Selimiye’ye giden yolda karşınıza çıkacak olan Orhaniye köyünden gidiliyor. Kızkumu plajının özelliği, bildiğimizin tersine yüzülecek değil, yürünecek plajlardan olması. Kızıl renkli kum plajın kıyısına uzaktan bakınca gördüklerinize önce şaşırıyorsunuz, yaklaştıkça ise durum normalleşiyor.
Kızkumu denizinin ortasındaki 600 metrelik sığ şerit sayesinde boydan boya yürüyebiliyor ve karşı kıyıya geçebiliyorsunuz. Plaj alanı çok geniş ve uzun değil; ama bizce doğası çok güzel. Özellikle, Selimiye taraflarında olacaksanız en azından denizde yürüme ritüeli için listeye alabilirsiniz.
Arabayı yolun kenarında bırakıyorsunuz, bulabilirseniz şezlonglar ücretli. Orhaniye’den gideceğiniz bir diğer yer Kızılkum Koyu. Buradan kalkan teknelerle Marmaris’in bir diğer güzelliği olan Kızılkum Koyu’na geçebilirsiniz.
12. Selimiye Koyları
Marmaris’in son yıllardaki trend rotalarından biri olan Selimiye, ülkemizde pek de bozulmadan bugünlere gelen ender yerlerden biri. Bozburun Yarımadası’nda kelimenin tam anlamıyla gizli kalmış bir cennet olan Selimiye’nin tekne turları da kasabası kadar ünlü. Yat turizmi ile öne çıkan Selimiye, panoramik olarak bitki örtüsü açısından pek de yeşil görünmese de temiz koyu ve pürüzsüz koyları son yıllarda adından sıkça söz ettiriyor.
Selimiye tekne turu esnasında; Sığliman, Emel Sayın Koyu, Diş Adası, Kamelya Adası, Aşk Adası ve Bencik Koyu gibi yerlere de gidiyorsunuz. Bu rotanın yanı sıra başka alternatif programlar da oluyor; ancak özellikle; Sığliman, Aşk Adası ve Bencik Koyu bu turun en sevilen koyları. Söz Selimiye’den açılmışken ilgili yazımızı da buraya bırakalım: Selimiye’de Gezilecek Yerler: 24 Saatte Selimiye
13. Cennet Koyu
Selimiye’nin sonundaki Sığliman’da arabanızı park edip, patika yolu takiben kısa bir yürüyüşle ulaşacağınız Cennet koyu, işletmesiz ve sakin ortamı ile Selimiye’nin en özel koylarından biri. Burada şemsiye, şezlong ve tesis imkanı olmadığı için gelirken her şeyinizi yanınızda getirmeniz gerekiyor.
Genellikle tekneler ve yatlar tarafından tercih edilen Cennet koyu, öğleden sonra biraz kalabalık. Ama sabah erkenden gelerek güne sessiz sakin burada başlamak bu civarda yapılacak en güzel şey! Akvaryum gibi, pırıl pırıl olan bu koyun suyu soğuk suda yüzmeyi sevmeyenler için ideal. Direkt gidişi olmadığı için Marmaris’in diğer koy ve plajlarına göre daha az tercih ediliyor; yani tam bizlik! 🙂
14. Abdi Reis Koyu & Marmaris Akvaryum Koyu
Marmaris’in çıkışında Akvaryum koyu olarak da geçen Abdi Reis Koyu, dalış yapmayı sevenlerin ve Marmaris’teki dalış eğitimlerinin buradaki vazgeçilmez adresi. Adı gibi akvaryuma benzeyen Abdi Reis Koyu, hem su altı manzaraları hem de balık çeşitliliği konusunda oldukça cömert. Marmaris tekne turlarının izlediği rotada da olan Fosforlu Mağara yakınındaki koya toplu taşıma, özel araç ya da teknelerle gelebilirsiniz.
Abdi Reis Koyu ile Marmaris’in En Güzel Plajları ve Koyları yazımızın da sonuna geldik. Marmaris ile ilgili tüm fotoğraf ve notlarımıza Instagram’da @nesemcelikkaya hesabından #journavelege etiketiyle ulaşabilirsiniz. Bizi takip edin, birlikte gezelim!
Bu gezinin diğer yazısı:
AKYAKA’DA GEZİLECEK YERLER VE AKYAKA GEZİ REHBERİ
Sayfanızı yeni keşfettim. Takipteyim 😀
Merhaba,
Temmuzun ikinci haftası ailecek gideceğiz Marmaris’e 1 haftalığına. Baya kalabalık bir grubuz aynı zamanda 14 kişi kadar. Kesinlikle şezlong ve şemsiye parası vermek istemediğimiz 2-3 şemsiye açıp bütün gün denizin tadını çıkartmak istiyoruz gittiğimiz plajlarda. Şu plajlar ya da koylarda kesinlikle ücretsiz girebilirsiniz dediğiniz yerler hangileridir? İçmelerde kalacağız fakat Turunç’u çok merak ettiğim halde çoğu yerde yeme içme karşılığında yada şezlong kiralarsak girilebileceğini gördüm. Bir sürü yol gidip kapıdan dönmekte istemiyoruz. Siz nereleri önerirsiniz?
turunç da kendi şemsiyenizi açabilirsiniz ama bana sorarsanız okadar yol orası için ancak hiç görmediyseniz gidilir.çok ahım şahım bana göre değil.bende sizin gibi sürekli araştıran işletmecilere yem olmamk için kendi şezlongumu kendim alırım.selimiyeye gitmediyseniz mutlaka gidin
Amos koyunda kisibasi 30 tl ucret odedik sezlong semsiye ve dus kullanimi diyorlar. Bize fazla geldi ama.deniz akvaryum gibi cok guzeldi