Türkiye ile Ukrayna arasında başlayan karşılıklı vize anlaşması ile Ukrayna’ya gitmek Türkler için artık çok kolay. Yeni kimlik kartlarından aldıysanız, vizesiz ve pasaportsuz Ukrayna’ya gidebilirsiniz. Yeni kimliğiniz yok; ancak pasaportunuz var ise vizesiz de Ukrayna’ya gitmeniz mümkün.

Lviv; Avrupa’da seyahat edebileceğiniz en ekonomik ve kültür dolu şehirlerden bir tanesi. Renkli sokakları, tarihi dokusu, gurme restoranları, kocaman yemyeşil parkları ve tabii ki bitmeyen eğlenceli geceleri ile düşünmeden biletinizi alıp yola çıkabileceğiniz tatlı bir Avrupa şehri. Tabii, karşılıklı vize anlaşmamızın başlaması ve bir yandan da dövizin ülkemizdeki artışı ile Lviv Türkler arasında giderek daha popüler hale geliyor. Kısacası, elinizi çabuk tutmanızda fayda var! 🙂

LVİV’DE GEZİLECEK YERLER – GEZİ LİSTESİ

Bu yazıda Lviv’de mutlaka görülmesi gereken yerleri kısa kısa özetlemek istedik. Yolunuz bu yazıya düştüyse Lviv ile ilgili şu yazılar da ilginizi çekebilir:

Lviv Gezi Rehberi: Bozdur Bozdur Harca Temalı Seyahat Rotası

Lviv’de Nerede Ne Yenir: Lviv Yeme İçme Önerileri

Nüfus Cüzdanı ile Ukrayna: Pasaportsuz Vizesiz Kimlikle Seyahat

1. Lviv Rynok Meydanı:

Avrupa’da görmeye gayet alışkın olduğumuz, şehrin büyük kilisesi ya da belediye binası çevresinde şekillenen o meydanın Lviv’deki adı Rynok. Lviv, Rynok Meydanı’nın etrafında kurulmuş durumda ve aynı zamanda Rynok, Old Town eski şehir merkezinin de tam ortası. 1 gün içerisinde tüm meydan ve çevresini gezebilir, tatlı kafe ve restoranlarda uygun fiyatlarla dilediğiniz gibi yiyip içebilirsiniz.

Rynok Meydanı ve çevresinde mutlaka görmeniz gereken yerler; UNESCO koruması altındaki Boim Şapeli, Latin Katedrali ve Bernardine Kilisesi.

2. Lviv Belediye Sarayı:

Meydanın tam ortasında bulunan Lviv Belediye Sarayı; yine Avrupa ülkelerinde görmeye alışkın olduğumuz manzaranın Doğu Avrupalı versiyonu gibi. Belediye Sarayı’nın tepesindeki Çan Kulesi’ne çıkıp şehri tepeden izlemeden buradan ayrılmayın.

3. Lviv Dominikan Kilisesi:

Lviv’in klasik manzaralarından biri olan sahaf pazarı burada kuruluyor. Pazar, havanın güneşli ve güzel olduğu günlerde sabah 10:00 gibi kurulmaya başlıyor. Ukrayna’ya ait kullanılmayan madeni paraları, kitapları ve nostaljik plakları bulabileceğiniz sahaf pazarına mutlaka uğrayın.

4. Lviv Virmenska Sokağı:

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra şehre yerleşen Ermeniler şehrin en kalabalık cemiyetlerinden birisini oluşturuyor. Dönemin Ukrayna prensi Danylo’nun Ermeni tüccarları şehre davet etmesiyle başlayan göç süreci, Ermenilerin yıllarca Lviv ekonomisine yaptığı katkılarla artarak devam etmiş. Ticaret ve zanaat konusunda şehre yenilikler getiren Ermenilerin kültürel dokusunu Virmenska Sokağı ve çevresinde görebilirsiniz.

5. Lviv Ermeni Katedrali:

Virmenska Sokağı’ndaki yürüyüş turunuzun ardından bu sokağın hemen yanındaki Ermeni Katedrali’ne uğrayın. Bu noktada Eski Ermeni Bankası’nın restore edilmesiyle açılan şehrin en iyi steak restoranlarından Mon Pius’ta bir öğle yemeği molası da verebilirsiniz. Mimarisinde ülkemizin Doğu’daki en güzel mimarilerinden olan Ani Katedrali’nden ilham alınan Ermeni Katedrali tabii ki UNESCO tarafından koruma altında.

6. Lviv Opera Binası:

Svobody Caddesi’nin ağaçlı yolundan yürürken görebileceğiniz Lviv Opera Binası, Avrupa’daki benzerlerinden pek de farklı değil. Lviv’de opera ya da bale izlemek alışık olduğumuzdan çok daha uygun fiyatlara gerçekleşen bir etkinlik. Burada dünyaca ünlü bale ve opera performanslarını, iyi bir yerden yaklaşık 25 TL’ye izleyebilirsiniz.

7. Lviv Patocki Sarayı:

Lviv’deki Fransız mimarisini en iyi yansıtan örneklerden biri olan Patocki Sarayı; Lviv Picture Galery’nin bir bölümünün sergilendiği bir müze aslında. Girişi 20 Grivna, fakat ikinci bölümün bulunduğu üst kata çıkmak için ekstra ücret ödemeniz gerekiyor.

8. Lviv Ivan Franko Parkı:

Rynok Meydanı’nın kalabalığından uzaklaşıp biraz gençlerle kaynaşmak isterseniz, gitmeniz gereken yer Lviv Üniversitesi’nin karşısından başlayan Ivan Franko Parkı. 400 yıllık geçmişi olan park, Lviv’in ve Ukrayna’nın en eskisi. Her daim canlılığını koruyan, yemyeşil doğası ile Ivan Franko Parkı’na geldiğinizde, yürüyüş parkurunda sportif aktivitelere girişebilir, ailece geldiyseniz çocuklarınızla parkında neşeli dakikalar geçirebilir, etrafından bulunan kafe ve kiosklardan kahve ve atıştırmalıklarınızı alıp piknik yapabilirsiniz.

9. Lviv Stryisky Parkı:

Stryisky Parkı, şehirde gidebileceğiniz bir diğer doğal güzellik. Ivan Franko Parkı’ndan çok daha büyük olan Stryisky Parkı, aynı zamanda da şehrin en geniş parkı unvanına sahip. Bitki örtüsü ve çevresi ile oldukça etkileyici olan park, genellikle lokallerin piknik yapmak için ilk tercihi.

10. Lviv Kayıp Oyuncaklar Avlusu:

Kayıp Oyuncaklar Avlusu, muhtemelen daha önce gördüğünüz hiçbir müzeye benzemiyor. Rynok Meydanı’ndan yaklaşık 10 dakikalık yürüyüş mesafesinde bulunan avlu; apartmanlar arasında kurulmuş. Hikayesi ise, yıllar önce burada unutulmuş iki oyuncağın belki gelir alırlar diyerek burada sergilenmesiyle başlıyor. Zaman içinde oyuncakları geri almaya kimse gelmeyince de çevrede unutulan diğer oyuncaklarla beraber bu avlu artık kayıp oyuncakların sergilendiği bir açık hava müzesi haline geliyor.

11. Lviv İtalyan Avlusu:

Lviv’de kahve deyince akla gelen ilk yerlerden olan Lviv Coffee Manufacture’nin hemen yanında yer alan İtalyan Avlusu, Kornyakt Sarayı olarak da biliniyor. Avlunun ikinci katında şehrin tarih müzesi yer alıyor, sadece avluyu gezmek isterseniz de kişi başı 5 Grivna ödemeniz gerekiyor. İtalya’yı özlüyor ve tipik mimari detaylarını seviyorsanız, müze bölümünü gezmeseniz bir fotoğraf çekmek için buraya uğramanızı tavsiye ederiz.

12. Lviv Lychakiv Mezarlığı:

Paris’teki ünlü Pere Lachaise’i andıran Lvyhakiv Mezarlığı, Lviv’de gezebileceğiniz bir diğer ilginç nokta. Ukraynalı ve Lvivli ünlülerin yattığı bir mezarlık, heykelleri ve mezar stilleri ile son derece sanatsal ve estetik görünüyor. Mezarlığa giriş 10 Grivna. Geldiğinizde kaybolmamak ve yolunuzu daha rahat bulmak için; girişteki ücretsiz haritalardan almayı da ihmal etmeyin.

13. Lviv Territory of Terror / Lviv Terör Müzesi:

Nazi rejimi ve İkinci Dünya Savaşı’nın ardından Sovyetler Birliği’nin etkisi ile 20. yüzyılın politik ve siyasi merkezlerinden biri olan Lviv’in bu tarz bir müzeyi kurması pek de sürpriz değil. Nazi döneminde Yahudiler için yapılan gettoda yer alan Territory of Terror Müzesi, Sovyet döneminde bir hapishane olarak kullanılıyormuş. Totaliter rejimlerle ilgili süreli ve süresiz sergileri, tarihi dokümanları, kayıtları, belgeselleri, araştırma ve çalışmaları burada görebilirsiniz. 

Lviv ve diğer seyahatlerimizin tüm fotoğrafları ve mini notları için beni Instagram hesabım @nesemcelikkaya’dan takip edin, birlikte gezelim! Lviv’e ait tüm fotoğraflar Instagram’da #journavellviv etiketinde sizi bekliyor; gitmeden önce aşağıdakilere de göz atmanızı öneririm!