Kea Adası’nda gezilecek yerler, plaj ve yeme içme önerileri ile Kea Adası Gezi Rehberi! Yunanistan’da; Sakız’ından Midilli’sine, Kos’tan Samos’a, Santorini’den Mikonos’a, Girit’ten Rodos’a kadar çok fazla ada gezdim. Çoğuna Türkiye’den direkt feribotla gidilebilen bu harika adalar, özellikle son 5 yılda Türk turizmcilerin gözdesi oldu. Bayramlarda da dolup taşmaya başladı. Bir Yunan aşığı olduğum için ben de biraz daha sakin, çok bilinmeyen ama kolayca gidilebilecek, Atina’ya yakın adalar aramaya başladım. Sonuçta Yunan’da adadan bol ne vardı?

Bu yazı dizisinde size bunlardan bahsedeceğim. Gitmesi kolay olsun ama yine çok güzel olsun… Öyle herkes bilmesin, fazla Türk de olmasın diyorsanız buyrun size herkesin bilmediği Yunan adaları.

İlk destinasyonumuz tınısı kulakları okşayan bir ada, Kea

Kea Adası Gezi Rehberi: Ada Hakkında

Geçtiğimiz yıllarda bayramda kolayca gideceğimiz ama euro daha bu kadar delirmediği için Türklerin de akınına uğramayacak bir ada arıyorduk. Bir akşam ufka doğru bakıp hangi adaya gitsek diye düşünürken, aklıma yıllar önce bir gazetenin seyahat sayfasında okuduğum ve manzarası aklımdan hiç çıkmayan Kea geldi. Hemen araştırmalara başladım.

Kea, ülkemizde çok bilinen Santorini ve Mikonos’un da dahil olduğu Kiklad Adaları’nın Atina’ya en yakın olan adası. Daha çok yatçıların Kiklad turunda ilk veya son uğrak yeri olarak biliniyor. Turistik bir adadan çok bir geçiş adası diyebiliriz. Ama bu adanın keşfetmeye değer pek çok güzelliği olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

Kea Adası Gezi Rehberi: Kea Adasına Nasıl Gidilir?

Kea’ya Atina’daki Lavrio limanından bir saatte ulaşabiliyorsunuz. Zaten benim seçimimde en etkili şeylerden biri bu oldu. 1 saat 25 dakikada Atina’ya uçup, bir araba kiralayıp, 50 dakikada limana ve oradan 1 saatte adaya… Evinizden çıktıktan yaklaşık 4 saat sonra denize girebilirsiniz yani. Lavrio’ya gitmek için araç kiralamak zorunda değilsiniz ama hem limana giderken hem de adada dolaşmak için en pratik yolun bu olduğunu söylemeliyim.

4 kişilik ekonomik bir aracı günlüğü ortalama 30 euro’dan kiralayabilirsiniz. Atina’dan feribot gidiş dönüş 25 euro, araç 60. Biz 4 kişi araç dahil 160 euro vermişiz yani. Ben feribot biletlerimi hep Ferries.gr sitesi üstünden aldım. Güvenilir bir site, komisyonu diğer birçok siteye göre daha avantajlı. Tavsiye ederim.

Kea Adası’nda Nerede Kalınır?

Kea’da irili ufaklı, birçok hotel mevcut. Özellikle harika butik oteller var, biraz araştırırsanız göreceksiniz.

Biz Airbnb kullandık ve şu şahane evi tuttuk. Sahibi Sotiria çok tatlı bir insan, ev merkeze oldukça yakın, Kea’ya hakim bir tepede. Evin 4500 m2’lik geniş bahçesinin de, adanın çevresinin de biraz kurak olduğunu söylemem gerek ama bu Yunan adalarının ortak özelliği. Çocuklarınız da varsa, 7 kişiye kadar bu harika taş evi (klimasız bile yeterince serin oluyor) içtenlikle öneririm. Ancak, dediğim gibi biraz araştırdığınızda düşündüğünüzden çok daha fazla seçenek olduğunu göreceksiniz.

En Güzel Kea Adası Plajları

Adanın en önemli merkezi Vourkari. Burası hem yat limanı, hem de özellikle hafta sonları sıra sıra restoran ve barlarıyla adanın en cıvıl cıvıl yeri.

Vourkari’ye çok yakın olan Gialiskari plajı, en kolay değerlendirilecek alternatif. Ama benim size önereceğim favori plajım Koundouros. Adanın arka tarafında kalıyor ve yarım saatlik bir araba yolculuğu ile ulaşılabiliyor. Porto Koundouros ismindeki tesisi de özellikle tavsiye ederim. Şemsiye-şezlonga 6 euro veriyorsunuz ama her türlü değiyor. Bu iki plaj dışında Otzias, Spathi ve Pisses de mutlaka değerlendirmeniz gereken alternatifler arasında.

Normalde antik ören yerlerini, müzeleri gezmeyi sevmemize rağmen Kea’da açıkçası deniz ve yemek tatili yaptık. Ama gezmek isteyenlere Karthea harabelerini mutlaka tavsiye ederim.

Kea Adası’nda Ne Yenir? Ne İçilir?

5 gün kaldığımız adada, her akşam başka bir restoranda (4’ü Vourkari’deydi) yedik. Bunlardan en aklımda kalanı I Strofi oldu. Denize sıfır masalar, nazik çalışanlar, taptaze balıklar, mezeler. Olumsuz yorumlara pek aldanmayın. Genel olarak Yunanistan’daki restoranların çoğunda kötü bir tecrübe yaşamanız büyük şanssızlıklar sonucu olur.

I Strofi dışında 2. önerim kesinlikle Vourkarion. Burası tipik Yunan restoranlarına göre biraz daha modern bir yer ve daha farklı denemeler bulabilirsiniz. Biz bir Yunan lisesinin mezuniyet gecelerinden birine denk geldik ve çok keyif aldık.

Aristos, Kea’daki restoranların en eskisi ve bilineni, bir tık daha pahalı diyebilirim. Bu da kişi başı ortalama 5 euro fark etmesi demek. Yine, Vourkari sahildeki Ennea Kores’te yediğimiz ıstakozlu linguini’yi de unutamam. 4 kişilik porsiyon 80 euro’ydu. O zamanlar euro’nun bu kadar pahalı olmadığını unutmayalım lütfen 🙂 Genel ortalamaya vurursak, 4 kişilik bir masa, yemesiyle içmesiyle 80-100 euro arasında bir hesaba denk geliyor.

Yemek sonrası güzel bir bar önerecek olursam da, yine Vourkari’de Zeus Faber’i söyleyebilirim. Hafta sonları oldukça dolu ve eğlenceli oluyor.

Kea Adası Gezisi Hakkında

Kea, güzel plajları, zevkli restoranları, küçük ama keyifli barları, yatları ve daha çok hafta sonu gelen Atinalı yazlıkçıları ile kafanızı dinleyebileceğiniz, aradığınız her şeyi bulabileceğiniz ama öyle çok fazla şey de aramamanız gereken küçük, modern, keyifli bir ada. Vize istiyor, kapı vizesi uygulaması da yok. Vize konusunda küçük bir not da ekleyeyim. Schengen vizenizi sürekli olarak Yunanistan’dan alır ve ilk girişlerinizi bu ülkeye yaparsanız, her seferinde artan bir vize süreniz olacaktır.

Bir sonraki az bilinen Yunan adasında görüşmek üzere…

Varol Döken

X: @varoldoken

Diğer Yunan Adaları Yazıları:

AZ BİLİNEN YUNAN ADALARI: POROS GEZİ REHBERİ

AZ BİLİNEN YUNAN ADALARI: AEGINA GEZİ REHBERİ