Tam bir hafta sonu rotası olan Kavala’dayız! Kavala, uzun yıllar Osmanlı yönetiminde kalmış bir liman şehri. Zaten zamanında da Balkanlar’ın en önemli merkezlerinden biri olmuş. Şehrin genel mimarisi o kadar bizden ki daha ilk adımınızda buraya alışıyorsunuz! Deniz kenarı her şehir gibi sıcak, samimi, keyifli ve neşeli bir yer. Aynı zamanda, arabayla Yunanistan rotaları arasında en sevilenlerden. Biz de döner dönmez Kavala Gezilecek Yerler listemizden oluşan Kavala Gezi Rehberi’mizi paylaşalım istedik. Bu yazıda Kavala konaklama, Kavala’da nerede yemek yenir ve Kavala’da denize girilecek yerler hakkındaki tüm önerilerimizi görebilirsiniz.
Bizce Kavala her mevsime uygun şehirlerden. Gezi noktalarını 1-2 günde görüp kalan zamanlarda da mekan keşfine çıkmaya çok uygun, kompakt bir şehir. Bir avantajı da çevresindeki plajlar! Halkidiki ve Thassos çok yakınında olunca, biz Kavala plajları yeteri kadar övülmüyor gibi hissediyoruz. Oysa ki çok sayıda kum plajı ile gerçekten güzel seçeneklere sahip. Kavala Gezi Rehberi’mizde şehir hakkındaki her soruya cevap veriyoruz. Plajlarla gezi noktalarına ek olarak, aşağıda Kavala’da nerede yemek yenir diyenler için de Kavala yemek yerleri tavsiyelerimizi ekliyoruz. O zaman, hazırsanız Kavala gezi notlarımıza başlıyoruz!
Kavala Konaklama: Kavala’da Nerede Kalınır
Kavala’da nerede kalınır diyenler için en çok önerilen yerler liman bölgesi ve Old Town çevresi. Bu iki bölge şehri yürüyerek gezmek için de ideal. Ayrıca, alışveriş, yeme içme ve tarihi yerlerin çoğu da burada yer alıyor. Yani, Kavala için en merkezi bölge diyebiliriz.
Yazlık bir bölge ve denize yakın bir Kavala plaj oteli ya da ev arayışındaysanız ise Nea Paramos ve Nea Iraklitsa en organize bölgeler. Hem konaklama hem de yeme içme alternatifleri ile yaz rotalarında mutlaka buraya bakın.
Biz Kavala gezimizde old town’a yürüyerek 10 dakika mesafedeki bu otelde kalıp çok memnun ayrıldık. Sizin de şehir gezisi planlarınızda aklınızda olsun. Diğer Kavala otelleri ve konaklama tavsiyelerimizi ise aşağıdaki listede görebilirsiniz.
KAVALA’DA NEREDE KALINIR: 11 KONAKLAMA TAVSİYESİ VE PLAJ OTELLERİ
Kavala Gezilecek Yerler
1. Plateia Eleftherias
Kavala’nın en hareketli noktalarından biri olan Eleftherias Meydanı, şehrin merkezi konumunda. Kavala Limanı’nda yer alan meydanın çevresi şehirde en sevdiğimiz yerlerden biri. Biz bu bölgeyi Alsancak’a benzettik ve enerjisini çok sevdik. Etrafında Kavala Kalesi’nin surları ile hoş bir şehir manzarası ve çok sayıda mekan var. Kavala gezisine başlamak için en ideal nokta diyebiliriz.
2. Panagia – Old Town
Kavala’da turistik yerlerin çoğu eski şehir bölgesi olan Panagia yarımadasında. Şehir çok uzun süre Osmanlı yönetiminde kaldığı ve bu dönemde çok sayıda Türk nüfusu da olduğu için bu bölgedeki mimari de tamamen Osmanlı stilinde. Zaten Panagia bölgesine girer girmez bu hissi alıyorsunuz. Cumbalı evler, ahşap detaylar ve avlular Panagia sokaklarında sık sık karşınıza çıkıyor.
Panagia’nın arnavut kaldırımlı sokaklarında Kavala’nın tepelerine doğru çıkarken güzel bir liman manzarası da size eşlik edecek. Karaoli Meydanı’ndan başlayacağınız bu rotada, Kavala’nın öne çıkan mimarilerini görüp Panagia’nın keyifli mekanlarında mola vermek iyi olur.
3. İmaret
Panagia bölgesine girdikten sonra karşınıza çıkacak ilk yapılardan biri İmaret. Burası 19. yüzyılda Kavalalı Mehmet Ali Paşa tarafından yaptırılmış. Yunanistan’daki en önemli Osmanlı yapılarından biri olarak, klasik İslam mimarisi örneği. Bir medrese, mescid, yetimhane ve aşevi olarak yapılan İmaret, bugün Kavala’daki simge mimarilerden biri.
İmaret’in özelliklerinden biri de Osmanlı İmparatorluğu’nda laik eğitim veren batı tarzı okulun ilk örneklerinden biri olması. Ayrıca, yapıldığı dönemde geleneksel İslami eğitimi esas almasına rağmen, aşevi bölümü din farkı olmaksızın tüm öğrencileri ve gezginleri kabul ederlermiş. Aşevi, mübadele dönemine dek açık kalmış. Sonrasında ise uzun süre boyunca mübadele ile gelen Rumların evi olmuş. Günümüzde ise otel olarak hizmet veriyor.
4. Mehmet Ali Paşa Evi
Panagia’da görebileceğiniz yerlerden biri de Mehmet Ali Paşa Evi. Burası, Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın doğduğu ev ve günümüzde de müze olarak ziyarete açık. 1700’lerden eski bir taş bina ve detaylarında yine Osmanlı mimarisi izleri var. Güney ve Kuzey olarak iki bölüme ayrılan evde dönemin dekorasyon detaylarını görmek güzel bir deneyim oluyor.
Bu arada, evin çok da keyifli olan büyük bir bahçesi var. Bu bahçede bir kafe de mevcut. İmaret sonrasında Mehmet Ali Paşa Sokağı’ndan geçerek Mehmet Ali Paşa Evi’ne gelebilirsiniz. Bu sokağın çevresinde, liman manzaralı çok keyifli mekanlar da göreceksiniz.
5. Agios Nikolaos Kilisesi
16. yüzyılda inşa edilen Agios Nikolaos Kilisesi ise Panagia rotasına başlamadan hemen önce görebileceğiniz bir nokta. Burası başta bir kiliseymiş. Kilise Osmanlı döneminde camiye çevrilmiş ve Pargalı İbrahim Paşa’nın adını almış. O dönem Kavala’nın en büyük camisi olarak hizmet verdikten sonra, 1920’da yeniden kilise olmuş.
Günümüzde ziyarete açık bir Ortodoks kilisesi de olsa, mimari açıdan Osmanlı stili ile uyum içinde. Camiye ait minare ise kilise dönüşümü esnasında çan kulesine uyarlanmış. Kavala limanından Panagia tarafına yürürken göreceğiniz en dikkat çekici yapılardan biri diyebiliriz.
6. Kavala Kalesi Surları
Liman bölgesinde yürürken karşınızda şehrin silüetini çevreleyen Kavala Kalesi’ni ve surlarını göreceksiniz. 15. yüzyılda yıkılan Bizans Akropolü üzerine yapılan kale, günümüzde de Kavala’nın turistik noktalarından. Kaleye şehrin en tepe noktasında yer aldığı için merkezden 20-25 dakikalık bir yürüyüşle ulaşabilirsiniz. Tarihi detaylarına ek olarak şahane bir manzaraya da sahip. Kaleye gelmişken, ayrıca, çok yakınında da Kavala Arkeoloji Müzesi’ni ziyaret etmeniz mümkün.
Kavala Kalesi içinde geçmişte savunma amaçlı yapılan kule, yiyecek deposu, sarnıç ve muhafız evi gibi alanlar var. Kale, zaman zaman etkinliklere ve tiyatrolara da ev sahipliği yapıyor. İçinde bir kafe de mevcut. Her gün ziyarete açık; ancak gitmeden önce çalışma saatlerini kontrol etmeyi unutmayın.
7. Kavala Su Kemerleri
Panagia gezisinden önce, Osmanlı döneminde yapılan Kavala Su Kemerleri’ni de görmek isteyebilirsiniz. Burada eskiden de Roma döneminden kalma kemerler varmış. Ancak; günümüze uzanan yapı yine Osmanlı’dan. Bu kemerler ile Kavala’ya Pangaeus Dağları’ndan içme suyu sağlanırmış.
8. Kavala Deniz Feneri
Panagia bölgesinin tam ucunda yer alan deniz feneri 19. yüzyılda yapılmış. Özellikle, gün batımı saatlerinde panoramik deniz manzarası ile şehrin en hareketli yerlerinden.
9. Kavala Tütün Müzesi
Geçmişte ve özellikle Osmanlı döneminde bir ticaret şehri olan Kavala’da tütün üretiminin uzun bir geçmişi ve önemi var. Tam da bu sebeple, şehirde bir tütün müzesi yer alıyor. Müze içinde tütün yetiştirme nesneleri, örnek tütünler, üretim makineleri, fotoğraflar ve nadir belgeler mevcut.
Buraya yalnızca bir tütün müzesi olarak da bakmamak gerek. Çünkü; aynı zamanda Kavala, Doğu Makedonya ve Trakya’daki ekonomik ve sosyal tarihe ek olarak, bölgenin teknoloji tarihini de sergiliyor. Hafta sonları ziyarete kapalı.
10. Philippi Arkeolojik Alanı
Kavala’da merkezin dışına çıkmak için de vaktiniz varsa, 15 km mesafedeki Filippi Antik Kenti’ni de listenize ekleyin. UNESCO koruması altındaki bu bölgede, Filippi kentinin antik kalıntıları ve arkeoloji müzesi yer alıyor.
M.Ö. 360 yılında Thassians’ın bir kolonisi olan Filippi kenti, esas büyümesini Helenistik dönemde gerçekleştirmiş. O günkü kentleşmenin en değerli yapılarından biri de günümüzde festivallere ve performanslara ev sahipliği yapan antik tiyatrosu.
11. Thassos Adası
Kavala’nın tam karşısındaki Thassos Adası, bu rotayı uzatmak isteyenler için ideal. Thassos gezilecek yerler, Thassos plajları, Thassos tavernaları ve Thassos’ta konaklama hakkındaki detaylı notlarımızı aşağıdaki Thassos Gezi Rehberi’mizde paylaşıyoruz.
THASSOS GEZİLECEK YERLER: KONAKLAMA, PLAJLAR, GEZİ REHBERİ
Kavala’da Denize Girilecek Yerler: En İyi Plajlar
Yakınlarındaki Halkidiki ve Thassos bir yana, Kavala da birçok kum plajın ev sahibi. Hem merkeze yakın noktalarda hem de Kavala çevresinde hoşunuza gidecek birçok plaj mevcut. Ayrıca, şehrin çevresinde birçok alternatif olduğu için plajlar da çoğu zaman kalabalık olmuyor. Bu nedenle, Kavala Gezi Rehberi’ne ek olarak bir de Kavala’da denize girilecek yerler ve en güzel Kavala plajları listesi hazırladık.
Kavala çevresinde en sevdiğimiz plajlar Nea Paramos ve Vrasidas oldu. Eğer ki Kavala’ya deniz tatili için gelme planınız varsa aşağıdaki yazımıza mutlaka göz atın. Kavala’da Denize Girilecek Yerler ve Kavala Plajları yazımızda işletmelerin şemsiye, şezlong ücretlerini ve harcama limitlerini de göreceksiniz.
KAVALA DENİZE GİRİLECEK YERLER: EN SEVDİĞİMİZ 8 PLAJ ÖNERİSİ
Kavala’da Nerede Yemek Yenir: Kurabiye, Taverna, Kafe
Kavala’da nerede yemek yenir, Kavala’da ne yenir diyenler için burada deneyip memnun kaldığımız mekanları özetleyelim.
Bir Yunanistan rotası klasiği olarak Kavala’da kahvaltı için gidebileceğiniz çok sayıda fırın mevcut. Biz Sklaris Kavala ile Forno Classico‘yu denedik. Özellikle, Sklaris’in Feta peynirli Koulouri simiti favorimiz. Kavala brunch mekanları arasında ise Aygokanto Brunch Bar ve Tsalapeteinos Urban Farm‘ı seviyoruz.
Kavala kahvecilerinde Kafetopio Coffee Roastery‘i tek geçiyoruz. Black Drop, Coffee Lab ve Caffeine Roastery Superfoods da diğer sevdiğimiz kahve mekanları.
Et yemekleri, gyro ve souvlaki çeşitleri Kavala’da oldukça meşhur. To Araliki ve Sousouro ev sevilen iki mekan. Akşam için rezervasyon da iyi olur. Ek olarak, makarna ve kokteyl ikilisi için Pasta e Cocktail Bar ve gyro için Savvas Best Gyros da listenizde olsun. Kavala’da kokteyl ve bar için ise, yukarıda brunch için de önerdiğimiz Tsalapeteinos Urban Farm ile 1901 Old Town Cafe Wine Bar‘a bakın deriz.
En iyi Kavala Kurabiyesi nereden alınır?
Kavala’da en iyi Kavala kurabiyesi için Boulangerie Boutique by Chef Konstandinos ve Iosifidis Kourabiedes en beğendiğimiz iki yer.
Kavala’ya Nasıl Gidilir
Kavala Gezi Rehberi’mize ulaşım detayları ile devam ediyoruz. Kavala’ya kendi aracınızla kolayca ulaşabilirsiniz. Zaten bu rotada gezmek ve Kavala plajlarını keşfetmek için mutlaka aracınız olmalı. Kavala gezisi en çok Halkidiki, Thassos, Selanik veya Dedeağaç rotaları ile birlikte yapılıyor. Arabayla Yunanistan tatilinizi uzatmak isterseniz bu seçenekler de aklınızda olsun.
İpsala sınırından geçtikten sonra navigasyon ile Kavala’ya ulaşmak ise çok pratik. İpsala’dan Kavala’ya arabayla ulaşmak yaklaşık 2 saat alıyor.
Arabayla Yunanistan Rotası
Yunanistan’a araba ile hangi rotalar nasıl yapılır, hangi evraklar gerekir diyorsanız ilgili rehberimize göz atın:
ARABAYLA YUNANİSTAN ROTASI: NASIL GİDİLİR, GEREKLİ EVRAKLAR NELER?
İstanbul’dan Kavala’ya arabayla gitmek isteyenlere bu yol için notlarımızı da ekleyelim. İpsala sonrası Yunanistan otobanından Kavala’ya giderken birkaç noktada otoban ödemesi yapılıyor. Yol ücretleri €0.60-€2 arası rakamlarda değişiyor. Gişe ödemelerini nakit veya kredi kartı ile yapmak mümkün.
Türkiye içinde alışık olduğumuzun aksine, Yunanistan otobanında yol üzeri benzin istasyonu ve servis noktası olmuyor. Benzin ve ihtiyaç molaları için tabelaları takip edip o yönden içeri girmeli, daha sonra sonra otobana yeniden çıkmalısınız. Yol üzerinde istasyon olmadığını unutmayın.
Kavala’ya Ne Zaman Gidilir
Kavala bizce her mevsim gidebileceğiniz bir rota. Gezinin zamanlaması da sizin tatil tercihlerinize kalmış. Yalnızca şehir rotası yapmak isterseniz keyifli bir gezi için bahar ayları daha rahat olur. Eğer ki Kavala’ya gitmişken Kavala plajlarını da görmek isterseniz Haziran’dan Eylül ortasına bir tarih daha iyi olur.
Yunanistan Kavala Gezilecek Yerler ve Kavala Gezi Rehberi’mizin burada sonuna geldik. Tüm gezi notlarımıza Instagram’da @nesemcelikkaya hesabından ulaşabilirsiniz. Bizi takip edin, birlikte gezelim!
Diğer Kavala Yazıları:
KAVALA’DA NEREDE KALINIR: 11 KONAKLAMA TAVSİYESİ VE PLAJ OTELLERİ
KAVALA DENİZE GİRİLECEK YERLER: EN SEVDİĞİMİZ 8 PLAJ ÖNERİSİ