İstanbul gibi büyük bir şehirde ve devamlı koşturmaca halinde yaşamak doğaya kaçma isteğini beraberinde getiriyor. Doğadaki en güzel deneyimlerden biri de kuşkusuz kamp yapmak! Ne güzel ki İstanbul’da ve İstanbul çevresinde gidebileceğimiz çok sayıda kamp rotası var. İster deniz kenarında, ister orman içinde; gönlümüze göre bir kamp alanı bulmak her zaman mümkün. Bu yazıda İstanbul’a yakın kamp alanlarını ve İstanbul’a yakın kamp yeri önerilerini listeledik. İstanbul’da kamp yapılacak yerler, İstanbul’a yakın en güzel kamp alanları ve İstanbul çevresinde kamp için gidilecek en güzel yerler neresi merak ediyorsanız, hızlıca anlatmaya başlıyoruz!

Seyahat etmenin tanımı ve çerçevesi gündemle birlikte biraz değişirken, belli ki önümüzdeki günlerde doğada her zamankinden daha fazla zaman geçirip daha izole geziler gerçekleştireceğiz.

Listede göremediğiniz ama gidip de sevdiğiniz, tesisli ya da tesissiz kamp alanı önerileriniz varsa, yorumlara eklemeyi unutmayın ki kamp alanı tavsiyeleri listemizi birlikte büyütelim. 🙂

TÜRKİYE’NİN EN İYİ KAMP ALANLARI VE 39 KAMP YERİ ÖNERİSİ

İstanbul’a Yakın Kamp Alanları

1. Polonezköy Tabiat Parkı, Beykoz – İstanbul

İstanbul’a en yakın kamp rotalarından Polonezköy, doğası ve hafta sonu kahvaltılarıyla hepimizin bildiği bir yer. Tabii, İstanbul’a olan yakınlığından ötürü de kalabalığı bol! Piknikçilerden ve kalabalıktan uzak durmak için en mantıklısı hafta içi günlerine plan yapmak. Polonezköy Tabiat Parkı’nda kendi çadırınızı kurabileceğiniz bir alan var, çadırınız yoksa parktan da kiralayabiliyorsunuz.

Kamp alanında duş yok, yakınında büfe ve restoran var, tuvalet için bu tesisleri kullanabilirsiniz. Her ihtimale karşı yeme içme için hazırlık iyi olur, her istediğinizi bulamayabilirsiniz. Kampın yanı sıra trekking, atv, yürüyüş ve bisiklet gibi doğa temalı aktiviteler de yanında bonusu!

2. Seferoğulları Kamping, Şile – İstanbul

Ağva ve Şile; aynı Polonezköy gibi mümkünse hafta sonu gitmeniz gereken kamp rotalarından. İstanbul’a çok yakın olduğu için her daim popüler ve aynı zamanda çok sayıda da kamp işletmesi var. Şile kamp tesislerinin genel olarak belli bir düzeni koruduğunu söylemek zor; ancak içlerindeki en iyi seçeneklerden birinin Seferoğulları Kamping olduğunu söyleyebiliriz.

Duş, tuvalet, elektrik, büfe gibi imkanları mevcut, yeme içme ihtiyaçlarını gelmeden daha ekonomik şekilde çözmeniz iyi olur. İşletmenin kendi bungalov ve hazır çadırları var, kendi çadırınızı da kurabiliyorsunuz. Tesis genel olarak temiz; tabi durum kalabalığa göre değişebilir.

3. Madam Martha Koyu, Burgazada – İstanbul

Adalar, İstanbul’un en sevdiğimiz rotası. Varsın Büyükada her geçen gün biraz daha kalabalıklaşsın, neyseki tatlı mı tatlı Burgazada’mız var. Bol begonvilli ada sokakları, pastanesi, kahvecisi derken, Burgazada her gidişimizde gözümüze daha bir güzel. Burgazada iskelesine 20 dakika mesafedeki Madam Martha Koyu, hem adanın en güzel koyu hem de eskiden beri İstanbul’un en gözde kamp alanlarından biri.

Günümüzde özel bir işletmeye devredildiği için maalesef artık kamp yapmak için ücret ödemeniz gerekiyor. Fiyatların her an, her gün değiştiği söyleniyor. Yani, gittiğinizde bambaşka bir rakam da ödeyebilirsiniz.

Zaten buraya doğası ve koy kenarında kamp atmak için gelin, gerisini de takmayın. Tuvalet ve su var, duş yok, tesis olmadığı için ihtiyaçlarınızı önceden hazır edin. Ateş yakmak yasak, kamp ocağı getirebilirsiniz. Deniz kestanesi nedeniyle deniz ayakkabısı şart.

4. İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı, Kırklareli

Dünyanın en büyük longoz ormanlarından biri olan İğneada Longozu, sadece bu özelliği ile bile görülmeye değer. Yılın bazı dönemlerinde göllerden taşan su orman yüzeyini kaplıyor, bu tarz ormanlara da longoz ormanı deniyor. Bitki ve hayvan çeşitliliği oldukça zengin olan İğneada Longozu’nda kamp için ayrılan bir alan bulunuyor. Bunun haricinde, halihazırda sulak ve çokça nemli bir orman olduğundan herhangi başka bir noktada kamp atmak önerilmiyor.

Kamp için tek ve en uygun zaman yaz mevsimi, çok yağış aldığı için bahar ve kış aylarında riskli olabilir. Çeşme, tuvalet, su kaynağı yok; su ve yeme içme konusunda her şey hazır edilip öyle gidilmeli. Burada doğayla tamamen baş başasınız, giderken sinek kovucu spreylerini almayı sakın unutmayın! İstanbul’dan 3 saat mesafede.

5. Kıyıköy, Vize – Kırklareli

İstanbul’dan 2,5 saat uzaklıkta bir diğer kamp rotası Kırklareli’nin Vize ilçesine bağlı Kıyıköy. Marmara Denizi’ne ve Karadeniz’e komşu olan Kıyıköy, hem doğası hem de plajı ile tam da büyük şehir kaosuna mola vermelik bir yer.

Hafta sonları oldukça kalabalık oluyor, bu sebeple de keyfi tam çıkmıyor. Kısace, bu taraflara gelmeyi planlıyorsanız geziyi hafta içine organize etmeniz hem kamp deneyimi hem de ruh sağlığınız açısından en isabetlisi olur. 🙂

Kıyıköy’de farklı kamp tesisleri mevcut; en çok tercih edilen Salaş Kamp Alanı, onu da Mehmet Genç Piknik ve Kamp Alanı takip ediyor. Bunun yanı sıra duş, tuvalet, elektrik gibi ihtiyaçlarınız olmayacaksa tesis haricindeki boş alanlarda da kamp atabilirsiniz.

6. Uçmakdere Çınar Mocamp, Şarköy – Tekirdağ

İstanbul’a 3 saat mesafede, hem deniz kenarı kamp atabileceğiniz hem de yamaç paraşütü yapabileceğiniz bir yer Uçmakdere. Şarköy’de kafa dinlemek için gidilen ve sanki doğa aktiviteleri için saklanmış sakin bir köy. Uçmakdere sahiline ücretsiz olarak kamp atılabiliyor. Tesis olan yerde kamp yapmak isterseniz de istikamet Çınar Mocamp. Adı, bulunduğu yerdeki çınar ağaçlarından geliyor.

Tuvalet, su, elektrik, duş ve mangal gibi imkanları var; tesisin dışarıdan gelen ziyaretçiler için de hizmet veren bir restoranı mevcut. Salaş yerleri seviyorsanız ve beklentiniz sadece kamp atmak ise burası aklınızda olsun.

7. Torkul Gölü, Uğur – Düzce 

Doğada sakin bir hafta sonu geçirmeyi sevenlerin sıkça tercih ettiği Torkul Gölü ve Yaylası Düzce’de yer alıyor. İstanbul’dan 3,5 saatte ulaşacağınız Torkul Gölü, sessizliği ve bakirliği ile en güzel kamp rotalarından. Göl kenarına kamp atabilir, gölde kurallara uyarak balık tutabilirsiniz. Kamp ve otopark için herhangi bir ücret alınmıyor.

Telefon çekmiyor, elektrik kaynağı yok, ateş yakılabiliyor. Tuvalet ve su var; ancak yeme içme ihtiyacınızı karşılayacak yakın bir işletme bulunmadığı için tüm hazırlığı yapıp da gitmek gerek. Çok büyük bir alan olmadığı için yola erken koyulup göl çevresine de erken varmak lazım. Yollar biraz zorlu, arazi aracı ile gitmek daha iyi olur.

8. Pürenli Yaylası, Mudurnu – Bolu

Pürenli Yaylası, İstanbul’a yakın en güzel kaçış rotalarından. 3 saatte Karadeniz yaylasına gelmiş gibi hissedeceğiniz, ahşap evlerin çevrelediği mini bir gölet ve alabildiğine yeşil. Pürenli’nin bu listede olma nedenleri. Pürenli, 1400m yükseklikte bir yayla ve kamp konusunda oldukça popüler. Yaylaya Düzce’den ve Mudurnu’dan ulaşım mümkün. Binek araçla sorun yaşamamak için Taşkesti, Mudurnu üzerinden gitmeniz en iyisi olur.

Yaylada duş ve tuvalet gibi bir imkan yok, zaten kamp tesisi de bulunmuyor. Dolayısıyla ihtiyaçlar için orman yolunu tutacaksınız demektir. Tesis olmadığı için elektrik konusunda hazırlıklı gelmek lazım. Telefon çekmiyor. Alışverişler önceden yapılmalı.

9. Sülüklü Göl Tabiat Parkı, Mudurnu – Bolu

Sülüklü Göl, Tavşansuyu deresindeki heyelan sonucu oluşan göleti çevreleyen bir tabiat parkı. Gölet çevresi özellikle bahar aylarında oluşan renk değişimleri ile çok keyifli oluyor. Ulaşmak İstanbul’dan 3 saat.

Parka giden yol biraz zahmetli, bu yüzden çevresindeki alternatiflere göre daha sakin bir ortamı oluyor. Göl çevresinde istenilen yere kamp atılabiliyor; çadır için de herhangi bir ücret alınmıyor. Parkta küçük bir büfe var ama tüm hazırlığı yapıp gitmek en iyisi olur. Tuvalet var, duş ve elektrik yok, telefon çekmiyor. Parkta şu an için çadır kiralanmıyor ama bu tarz bir çalışmaları var. Yakında tamamlanıp kiralaması da başlar.

10. Yedigöller Milli Parkı, Bolu

İstanbul’a yakın kamp rotalarında en uzak noktadayız ama Yedigöller’i yazmadan bu listeyi kapatamazdık. Türkiye’de kamp için en güzel yerlerden Yedigöller Milli Parkı’nda çadır kampı ya da bungalov konaklaması yapılabiliyor.

Kamp için önceden rezervasyon gerekmiyor. Parka vardıktan sonra, Yedigöller park alanının içinde bulunan Büyük Göl, Küçük Göl, Serin Göl, Derin Göl, Nazlı Göl, İnce Göl ve Sazlı Göl adlı yedi gölün kenarındaki izin verilen alanlarda çadırınızı kurabiliyorsunuz.

Kamp alanları tabela ile belirtiliyor. Siz de ulaşmak istediğiniz sakinlik seviyesine göre çadırınızı kuracağınız yeri belirleyebiliyorsunuz. Çadır başı günlük ücret 34 TL. Tuvalet ve restoran var, market ve elektrik yok. Telefonlar zaman zaman çekiyor, bazen hiç çekmiyor. Akşam 19:00 – 08:00 arası varillerde ateş yakma izni var. Yeme içme için tüm ihtiyaçlarınızı alıp gitmeniz gerek, zira parktaki restoran sizi pek memnun etmeyebilir.

Yedigöller gezi rehberi: YEDİGÖLLER’DE GEZİLECEK YERLER: KONAKLAMA, YEMEK, GEZİ

Gölcük Tabiat Parkı gezi rehberi: BOLU GÖLCÜK TABİAT PARKI GEZİ REHBERİ

Yedigöller Milli Parkı ile İstanbul çevresindeki kamp yerleri listemizin sonuna geldik. Listeyi büyütmek için sizin de gidip sevdiğiniz, İstanbul’a yakın kamp alanları önerilerinizi yorum olarak bekliyoruz. Gezilerimizle ilgili tüm fotoğraf ve notlara Instagram’da @nesemcelikkaya hesabından ulaşabilirsiniz. Bizi takip edin, birlikte gezelim!