Gaziantep En İyi Baklava Nerede Yenir? Hangi Baklava Hangi Dükkanda Yenir? 7 mekan tavsiyesi ile Gaziantep baklavacılarını özetliyoruz! Gaziantep gezisi deyince hepimizin aklına önce mutfağı, sonra da baklavaları geliyor. Sonuçta 2017’de UNESCO Gastronomi Şehri seçilmiş Gaziantep’ten ve şehrin simgesi olan bir tatlıdan bahsediyoruz. Baklava; Türk mutfağının esaslı başrolü. Ancak, en iyisi nerede derseniz işte o zaman her yol Gaziantep’e çıkar.
Biz de bu yazıda Gaziantep en iyi baklava duraklarını listeleyelim istedik. Hiçbirini de ayırmıyoruz aslında. Çünkü, hem üç günlük Gaziantep gezisi ile bu konuyu çözmek mümkün değil, hem de her baklavacının kendine özel bir lezzeti var. Bu yüzden de sorunun cevabı kişinin damak zevkine göre değişiyor. Biz sadece kendi deneyimlerimizi paylaşıyoruz. Siz denedikten sonra kararı kendiniz verirsiniz. 🙂
Baklava Hakkında Bilgi
Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden olan baklava, Orta Doğu ve Balkan ülkelerinde benzerleri sıkça görülen yufkalı tatlılardan. Ayrıca, farklı veya bazen de aynı isimle Yunan, Bulgar, Balkan, Ermeni ve Arap mutfaklarında da yer alıyor. Nereye ait olduğu her daim tartışma konusu. Ancak, baklavanın geçmişi bizim kültürümüzde çok eski zamanlara uzanıyor.
Baklava, eski Türkçe’de bağlamak anlamındaki ‘baklağu’ sözcüğünden türemiş. Orta Asya’dan gelen bir tarif olarak da zamanla bugünkü halini ve lezzetini almış. Bir dönem Bizans’tan gelen bir tatlı tarifi olduğu söylense de Orta Asya’dan bu topraklara yufka ile olan bağımız hepimizin malumu.
Bu arada, baklava Osmanlı mutfağının en özel tatlılarından biri. Sarayın özel gün tatlısı olarak, dolu dolu iç malzemesi ile de aynı zamanda zenginlik göstergesi. Kutlamalarda, düğünlerde, bayramlarda ve devlet törenlerinde… Kısaca, özel günlerde daima servis edilen bu tatlı günümüzde de bu özelliğinden bir şey kaybetmemiş.
Baklava, kırk kat ince ince açılan yufkayla hazırlanıyor. Ezilerek hazırlanan iç dolgusu ise yapıldığı yöreye göre değişiklik gösteriyor. Karadeniz’de fındık kullanılırken, Ege’de badem, İç Anadolu’da ceviz, Güney Anadolu’da fıstık tercih ediliyor. Baklavayı baklava yapan ise içindeki malzemenin bolluğu, mis kokulu yağı ve sıcacık kıvamlı şerbeti.
Gaziantep Baklavası
Baklava iyi, hoş da Gaziantep baklavasının farkı ne dediğinizi duyar gibiyiz… Ya da Gaziantep’te baklavanın gerçekten iyi yapıldığına eminsiniz ama neden böyle dendiğini bilmiyor olabilirsiniz. Biz anlatalım.
Öncelikle, Gaziantep baklavasında kullanılan yufkalar Harran Ovası’nda yetişen ve daha sert olan buğdaydan üretilen un ile hazırlanıyor. Baklava yufkalarının tuttuğunuzda karşınızdakini göreceğiniz kadar ince açıldığını zaten biliyoruz. İç harcında kullanılan fıstıklar Gaziantep çevresinde üretilen tazecik mahsüllerden. Kullanılan yağ ise basitçe tereyağının süt proteinlerinden ve tuzdan arındırılmış hali olan sadeyağ. Sadeyağa ek olarak baklavadaki şerbetin kıvamı ve baklavaya döküldüğü zaman da önemli tabii.
Baklava, kuru ve yaş olmak üzere ikiye ayrılıyor. Yufkasına kaymak koyulmadan hazırlanmış çeşidine kuru baklava deniyor. Gaziantep’te her ikisini de tadabilirsiniz.
Gaziantep En İyi Baklava Nerede Yenir?
1. Zeki İnal Baklava
Burayı özetlerken ‘Zeki İnal candır, gerisi heyecandır’ diyoruz. Hayatımızın en güzel baklavası, en lezzetli şöbiyeti ile tanıştığımız Zeki İnal’ı listenin en tepsine koyuyoruz. Zeki İnal, Gaziantep’in fabrikasyon sistemine geçmemiş, imalathanesinde halen butik baklava üretimi yapan baklavacısı. Ayrıca, bizce Gaziantep gezisinin de olmazsa olmazı.
Beş kuşağa uzanan bir ailenin, üçüncü kuşağından Zeki İnal Bey’in açtığı baklava dükkanı, bugün oğulları tarafından işletiliyor. Şatafattan uzak, bu mütevazı dükkanda tezgahın hemen önünde oturacağınız birkaç masa da var. Sadece üç çeşit ürün satılıyor: Şöbiyet, baklava, fıstıklı kurabiye. Ne yiyelim derseniz; Zeki İnal’ın şöbiyeti literatüre girecek cinsten bir efsane.
Fabrikasyon üretim yapmadıkları için ne kadar erken giderseniz o kadar iyi. Çünkü, akşamüstüne pek bir şey kalmıyor. Dükkan, Pazar günleri kapalı. Şehir dışına kargo hizmetleri var. Ancak, bizce yerinde yemenin üzerine hiçbir şey geçemez.
Zeki İnal’da Ne Yenir:
Şöbiyet, Baklava, Fıstıklı Kurabiye
2. Koçak Baklava
Gaziantepli’lerin favorisi olan Koçak Baklava, baklava yapmayı İmam Çağdaş’ın çırağı olduğu dönemde öğrenen Coşkun ve İbrahim Koçak kardeşlerin yeri. Gaziantep’te İmam Çağdaş ne kadar ünlü ise Koçak da en onun kadar popüler. Koçak, özellikle son yıllarda Gaziantep baklavası dediğinizde İmam Çağdaş’tan önce söylenen marka olmuş durumda.
Başta sadece Gaziantep halkı tarafından bilinen, daha sonra ünü tüm ülkeye yayılan, hatta artık şehir dışına kargo ile gönderim yapan bir marka. Mağazası Gaziantep’in en turistik noktalarından biri gibi. İçerisi resmen tatmakla kalmayıp, evine de kilolarca baklava taşımak isteyen insanla dolu. Gün içinde tonlarca baklava satan Koçak’ta baklavanın her çeşidi var. Fakat, içlerinde en ünlüsü kuşkusuz kare olan. Koçak’ın özelliği bizce içindeki büyük taneli fıstığından geliyor. Bizim için Gaziantep’te en iyi baklava dükkanlarından biri diyebilir miyiz? Kesinlikle, evet!
Koçak Baklava’da Ne Yenir:
Kare baklava, Bülbül Yuvası, Havuç dilimi
3. Elmacı Pazarı Güllüoğlu Baklava
Gaziantep en iyi baklava önerilerimizde bir diğer favori noktamızdayız. Elmacı Pazarı Güllüoğlu Baklava, ailenin diğer fertlerinin adıyla gördüğümüz Güllüoğlu’nun çıkış noktası. Şu an şubeleşmenin önünü alamayan, türlü türlü aile ferdi isimleriyle artık neredeyse sokak başlarına açılan, bu yüzden ailenin birbirine düştüğü, marka kullanım haklarının defalarca mahkemelere taşındığı bilimum Güllüoğlu mağazalarını bir kenara bırakın. Konumuz Güllü ailesinin ilk mağazası olan Elmacı Pazarı Güllüoğlu’nun hikayesi.
Elmacı Pazarı Güllüoğlu, Gaziantep’te baklava kültürünü başlatan dükkan olarak biliniyor. Bildiğimiz birçok Güllüoğlu şubesinin ve Gaziantep’teki birçok baklavacının okulu olan Elmacı Pazarı Güllüoğlu’nun 150 yıla uzanan bir geçmişi var. Onun da arkasında 1800’lü yıllarda Halep ve Şam’da baklava yapmayı öğrenip bunu Gaziantep’e taşıyan ‘Güllü Çelebi’ olarak anılan Hacı Mehmed Güllü yer alıyor.
Hacı Mehmed Güllü’nün tatlıları Gaziantep çevresinde o kadar ünleniyor ki bir süre sonra baklava aile içinde kuşaktan kuşağa geçen bir kültür haline geliyor. Bir bölümü Gaziantep’te kalıyor, bir bölümü işi amcalarından öğrenip İstanbul’a taşıyor. İşte, Gaziantep’in, hatta dünyanın ilk baklava dükkanı olan Elmacı Pazarı Güllüoğlu, bu amcalardan biri olan Mahmut Güllü tarafından açılıyor. Şu an ise başında Güllü ailesinin 6. kuşağından Cevdet Güllü ve Murat Güllü var.
Elmacı Pazarı Güllüoğlu’nda Ne Yenir:
Mihrimah, Kaymaklı Baklava
4. İmam Çağdaş Baklava
İmam Çağdaş’ın yolunu şehre ayak bastığımız ilk gün tuttuk. Her ne kadar çok duyulmuş yerlere öncelik vermeyip kendimiz yeni mekanlar bulmak istesek de Gaziantep’in en popüler noktalarından biri olan İmam Çağdaş’a gitmemek olmazdı.
Geçmişi 1887 yılına uzanan bu markanın temeli, Halep’ten Gaziantep’e gelen Hacı Hüseyin Efendi’nin Maarif’te dükkan açmasıyla başlıyor. Gel zaman git zaman, şehir merkezi Uzun Çarşı tarafına taşınıyor. Böylece, Hacı Hüseyin Efendi de dükkanını Uzun Çarşı’daki, bugünkü yere taşıyor.
Hacı Hüseyin Efendi’nin bu dükkanını kendisinden sonra devralan İmam Usta, hizmeti ve İmam Çağdaş markasını 1964’e kadar büyüttükçe büyütüyor. Kendisinden sonra da bayrağı oğlu Talat Çağdaş alıyor. Gaziantep’in kuşaktan kuşağa uzanan bir diğer aile işletmesi olan İmam Çağdaş; bugün Talat Çağdaş ve oğlu Burhan Çağdaş tarafından büyütülmeye devam ediyor.
İmam Çağdaş’ta Ne Yenir:
Baklava, Havuç Dilimi
5. Hamido Baklava & Fıstık
Gaziantep baklavacılarından en sevilenlerden Hamido, yeminli baklavacı olarak ünlenmiş. Hamido Baklava’nın imalathane ustaları, baklava yapımına yemin ederek başlayıp tatlıları da bu yemine sadık kalarak yapıyormuş. Baklava ve diğer tatlılarında katkı maddesi kullanmıyorlar. Üretimde de sadece doğal ürün tercih ediyorlar.
Tüm tatlılar taş fırında pişiriliyor, haliyle Gaziantep’in baklava kültürünün özünden hiç uzaklaşmıyorlar. Sadeyağ ve birinci sınıf fıstık ile hazırlanan baklavalarının fiyatı şehirdeki alternatiflere göre daha uygun.
Hamido Baklava’da Ne Yenir:
Baklava, Şöbiyet, Fıstık Dolama
6. Ayıntap Baklava
Gaziantep baklavacılarının en yeni nesil olanlarından Ayıntap Baklava’da sıra. Baklava yapmayı İmam Çağdaş’ın yanında çıraklık yaparak öğrenen Levent Usta tarafından 2000 yılında kurulmuş. Esnaflığı ve lezzetli baklavaları ile önce Gazianteplilerin gönlünü fethetmiş, sıra şehri gezmeye gelenlerde.
Ayıntap Baklava’da Ne Yenir:
Midye Baklava, Fıstıklı Baklava, Şöbiyet, Havuç Dilimi
7. Çelebioğulları Baklava
İmam Çağdaş’ta yetişip kendi dükkanını açarak Gazianteplilerin gönlünü kazanmış bir diğer işletme de Çelebioğulları Baklava. Masaya getirdikleri ekstra fıstık ikramlarıyla müşterilerinin gönlünü kazanan bir işletme. Ayrıca, Gaziantep’in en sevilen baklavacılarından biri. 1984 yılında açılan işletmede en çok sevilen tatlılar fıstıklı baklava ve şöbiyet. Baklavalarının tereyağı ve şerbeti biraz baskın. Erken saatlerde gelirseniz en iyi haliyle tadabilirsiniz.
Çelebioğulları Baklava’da Ne Yenir:
Fıstıklı Baklava, Şöbiyet
Gaziantep En İyi Baklava Nerede Yenir – 7 Mekan Tavsiyesi yazımızın sonuna geldik. Gaziantep ile ilgili tüm fotoğraf ve notlarımıza Instagram’da @nesemcelikkaya hesabından ulaşabilirsiniz. Bizi takip edin, birlikte gezelim!
Diğer Gaziantep yazılarımız:
GAZİANTEP’TE GEZİLECEK YERLER 3 GÜNDE GAZİANTEP
çok güzel bi paylaşım emeğinize sağlık