Doğu Ekspresi ile ilgili belki de en çok merak edilen şey trene nasıl bilet bulunduğu! Önceki yıllarda bunu ülkece deneyimledik gerçi. Sonuçta, kış mevsimi demek pofidik kar manzaraları arasında Doğu Ekspresi yolculuğuna çıkmak demekti ama iş çığırından çıkma noktasına gelince zaten sayılı ve kapasitesi az olan kompartımanlara yer bulmak bir çileye dönüştü. Bazıları şans eseri şıp diye biletini aldı, bazıları hiç bulamadı ve sonunda bu yolculuğu yapan birinin fotoğrafını görür görmez kendisine ilk sorduğumuz ‘Doğu Ekspresi’ne nasıl bilet buldunuz’ olmaya başladı.

Bu yıl TCDD’nin hat üzerinde yaptığı ufak bir değişiklik ile artık iki Doğu Ekspresi’miz var. Birisi klasik, bildiğimiz 24 saat süren Doğu Ekspresi ana hat treni, diğer de 30 saat süren Turistik Doğu Ekspresi. İkisi arasındaki farkları ve Doğu Ekspresi yolculuğu hakkında bilinmesi gereken her şeyi Doğu Ekspresi Hakkında Her Şey yazımızda anlattık. Bu yazıda ise Doğu Ekspresi Bileti Nasıl Alınır diye soranlara Doğu Ekspresi’ne bilet bulma taktiklerimizi ve bizim nasıl aldığımızı anlatacağız. Hadi gelin, başlıyoruz! 😊

DOĞU EKSPRESİ BİLET FİYATLARI 2019

Doğu Ekspresi Ana Hat: Pulman vagonda koltuk 58 TL, Örtülü Kuşetli vagonda tek kişi 77,5 TL. Bileti alırken Öğrenci, 60 – 64 Yaş, 65 Yaş Üstü, 7 – 12 Yaş Çocuk, Basın, Öğretmen, TSK Personeli ve TCDD Personeli indirimleri uygulanıyor.

Turistik Doğu Ekspresi: Yataklı vagonu tek kişi tutarsanız 480 TL, iki kişi kalırsanız kişi başı 300 TL. Doğu Ekspresi Ana Hat treninde geçerli olan Öğrenci, 60 – 64 Yaş, 65 Yaş Üstü, 7 – 12 Yaş Çocuk, Basın, Öğretmen, TSK Personeli, TCDD Personeli indirimleri bu trende yok. Ücretler fiks.

DOĞU EKSPRESİ BİLETLERİ NE ZAMAN SATIŞA ÇIKIYOR

İster Doğu Ekspresi Ana Hat treni, ister Turistik Doğu Ekspresi olsun; Doğu Ekspresi biletleri 1 aylık süreyi kapsıyor ve her gün bir sonraki ayın o günü için alınabilecek biletler satışa çıkıyor. Yazınca biraz karışık oldu; o nedenle örneklerle anlatalım.

#Örnek 1: Diyelim ki Eylül ayındayız ve siz 5 Ocak için bilet almak istiyorsunuz. 5 Ocak gününe Doğu Ekspresi bileti almak için 5 Aralık gününü beklemeniz gerekiyor; çünkü 5 Ocak gününe ait seferin biletleri 5 Aralık tarihinde satışa çıkıyor. Yani, Eylül ayında Kasım, Aralık, Ocak ayları için bilet almanız mümkün değil.

#Örnek 2: Günlerden 5 Aralık olduğunu düşünelim. 5 Aralık günü bilet almak içn sisteme girdiğinizde, 5 Aralık – 5 Ocak tarihleri arasındaki herhangi bir seferden bilet alabilirsiniz. Satışa çıkmış olan biletler 30 günlük bir süreyi kapsıyor.

DOĞU EKSPRESİ BİLETLERİ KAÇTA SATIŞA ÇIKIYOR

Doğu Ekspresi için bilet aradığımız dönemde bununla ilgili çok fazla yazı ve yorum okuduk. Genel bilgi, Doğu Ekspresi biletlerinin gece yarısı 03:30 – 03:40 arası ya da bu saatten sonra satışa çıktığı yönündeydi. Hafta sonuna denk gelen birkaç gün deneme yapalım dedik, böyle bir şey asla yokmuş ahshasg 😀

Sonraki denemelerden de anladığımız kadarıyla, gerçekten de biletlerin satışa çıkma saati diye bir şey yok. Bazı günler 01:00’de, bazı günler 03:30’da, bazı günler 04.30’da, bazı günler 06:00’da satışa çıkıyor. Kısacası, bu iş belli olmuyor. O yüzden, size de tavsiyemiz uykunuzdan olmayın, söylenenlere inanmayın. Saati falan yok bu işin ama başka tüyoları var. 😊

DOĞU EKSPRESİ’NİN HANGİ VAGONUNDAN BİLET ALMALI

Eskiden Doğu Ekspresi’nin koltuklu Pulman, 4 kişilik oda tarzındaki örtülü kuşetli ve iki kişilik yataklı olmak üzere 3 farklı vagonu vardı. 24 saatlik yolculuğu koltukta oturarak gitmemek için hangi vagondan bilet almalı sorusu da aslında örtülü kuşetli ve yataklı vagonları kapsıyordu.

Turistik Doğu Ekspresi’nin seferlerine başlaması ile işler biraz değişti; çünkü artık Doğu Ekspresi Ana Hat treninde koltuklu Pulman vagon dışında sadece 4 kişilik örtülü kuşetli seçeneği var. Turistik Doğu Ekspresi ise sadece yataklı vagonlardan oluşuyor ve başka opsiyonu yok. Aşağıda vagon türlerini biraz detaylandıralım, böylece hangi vagonda kalmayı tercih ediyorsanız ona göre bilet bakabilir ya da biletini bulduğunuz trenlerin olanaklarını bilerek yola çıkabilirsiniz. 😊

1. Doğu Ekspresi Pulman Vagon:

Pulman vagon tamamen koltuklu düzenden oluşuyor, yani herhangi bir yatak opsiyonu yok. Bir sıra tek koltuk, diğer sıra çift koltuk şeklinde bir düzeni var. Burası biraz otobüs yolculuğu yapmak gibi; bu nedenle koltuklar rahat gibi görünse de 24 saatlik bir seyahat için pek uygun olduğunu söyleyemeyiz. Tuvalet, ortak kullanım. Pulman vagon seçeneği güncel durumda sadece Doğu Ekspresi Ana Hat trenlerinde bulunuyor.

2. Doğu Ekspresi Örtülü Kuşetli Vagon:

Örtülü kuşetli vagon bizim Doğu Ekspresi trenindeki favorimiz! Bu vagon tipi 4 kişilik odalardan oluşuyor. Her bir kompartmanın içinde cam üzerinde eşya koymalık bir raf, açılınca yatak olabilen karşılıklı iki koltuk ve onların da üstünde ranza tipi açılan iki yatak var. Tuvalet, vagonda ortak kullanılıyor. Örtülü kuşetli vagon kompartmanı 4 kişilik olmasına rağmen, bu kompartmanda 4 kişi kalabilmek için gerçekten yanınıza çok az eşya almanız gerekiyor. Alan küçük olduğundan çok fazla eşyaya uygun bir oda olduğunu söyleyemeyiz.

Örtülü kuşetli vagon kompartmanlarında 2 kişi kalmak en güzeli. Ancak, kompartmanlar 4 kişi olduğundan biletleri de 4 ayrı kişiye açık. Yani, eğer bu kompartmanda 2 kişi kalmak istiyorsanız kompartmandaki her bir kişi için bilet almanız gerekiyor. Biz, Doğu Ekspresi yolculuğumuzu örtülü kuşetlide yaptık. Biletleri alırken kendi TC’lerimizle birlikte annemizin ve kardeşimizinkini girdik, kompartmanı 4 kişilik kapatmış olduk. Kompartman 4 kişilik, iki kişi alınca diğer iki kişi zaten gelmez diye düşünmeyin! Gayet de geliyorlar. 😊 Örtülü kuşetli vagon seçeneği şu an sadece Doğu Ekspresi Ana Hat trenlerinde bulunuyor.

3. Doğu Ekspresi Yataklı Vagon:

Yataklı vagon tipi iki kişilik kompartmanlardan oluşuyor. Kompartmanların içinde altlı üstlü iki yatak, camın üst kısmında eşya konulacak raf, karşısında üstü masa gibi kullanılabilen küçük bir dolap, mini buzdolabı ve yanında da lavabo yer alıyor. Yataklı vagon Doğu Ekspresi’nin en sevilen vagon tipi olsa da bizce şekil ve yayılarak oturabilme imkanı nedeniyle örtülü kuşetli yataklıdan daha iyi bir seçenek. Bu vagonda da tuvalet ortak kullanım. Bu vagon seçeneği güncel durumda sadece Turistik Doğu Ekspresi trenlerinde bulunuyor.

DOĞU EKSPRESİ BİLETİ NASIL ALINIR

TCDD’nin websitesinden ya da telefonlarınıza indireceğiniz TCDD Eybis uygulaması üzerinden Doğu Ekspresi biletlerinizi alabilirsiniz. Bugüne kadarki deneyimlerimize göre, daha pratik olduğunu ve daha hızlı çalıştığını düşündüğümüz için biz websitesine kıyasla TCDD Eybis uygulamasını tavsiye ederiz.

Özellikle kış aylarındaki kar manzaraları ile birlikte Doğu Ekspresi’ne bilet bulmak zor olabiliyor. Yazının bu bölümünü Doğu Ekspresi biletlerinin alınacağı yerleri linkleyerek bitirmek istemedik, tabii ki bilet bulma tüyoları ile ilgili söyleyecek birkaç sözümüz var. 😊

DOĞU EKPRESİNE NASIL BİLET BULUNUR – DOĞU EKSPRESİ BİLET ALMA TAKTİKLERİ

1. Telefonunuza TCDD Eybis Uygulamasını İndirin:

Websiteden her an bilet kontrol etmek zor oluyor ama TCDD’nin bilet alımlarını kolaylaştırmak için hazırladığı bir telefon uygulaması var. Doğu Ekpsresi’ne bilet bakmak ya da almak için TCDD Eybis uygulaması her an elinizin altında olsun.

2. TCDD Eybis Uygulamasını Gün İçinde Sık Sık Kontrol Edin:

Artık Eybis uygulamasını telefona indirdiğinize göre, Doğu Ekspresi’ne bilet bulma macerasına siz de katılabilirsiniz! Biz tren biletlerini ararken gün içinde sık sık bu uygulamayı kontrol ediyorduk. Çünkü; hem alınan biletler daha sonra iade edilebiliyor hem de Doğu Ekspresi ana hat trenlerine sonradan fazla vagon eklenebiliyor. Bir kere bakıp, yer yok diye bakmamazlık ederseniz zaten bilet bulmanız çok zor olacaktır. İşe uygulamayı sık sık kontrol ederek başlayın.

3. Ankara – Kars Yönüne Bilet Bulamıyorsanız, Kars – Ankara Yönüne Bakın:

Doğu Ekspresi’ne bilet almak deyince herkesin aklına ilk başta Ankara – Kars yönüne bakmak geliyor; oysaki  Doğu Ekspresi’nin bir de dönüş yönü var. Bizce Ankara – Kars yönüne bilet bulmak gerçekten de çok zor ama Kars – Ankara yönünde daha çok boş koltuk ve iptal olabiliyor. Üstelik, Kars – Ankara yönünde Kars – Erzurum arasını sabah 08:00 – 12:00 arasında geçtiğiniz için en güzel manzaraları da gün ışığında ve tam enerjiyle görmüş oluyorsunuz. Eğer, gidiş yönüne bilet bulamıyorsanız dönüş yönünde ısrarcı olmaya devam edin. Biz de biletlerimizi dönüş yönünde bulmuştuk. 😊

4. İstediğiniz Güne Bilet Bulamadıysanız, Tarih Yaklaştıkça Kontrol Etmeye Devap Edip İptal Durumu Kovalayın:

Doğu Ekspresi biletlerinin 1 ay öncesindeki gün satışa çıktığını yukarıda detaylı şekilde anlatmıştık. Maalesef çoğu trenin örtülü kuşetli vagon biletleri satışa çıktığı aşamada bile dolu açılıyor. Yani, sabaha kadar bekleseniz bile koskoca trenin hiçbir örtülü kuşetli vagonunda yer olmadığına ve sadece pulman vagonlarda kapasite olduğuna şahit oluyorsunuz.

Biz bunun nedenini örtülü kuşetli ve yataklı vagon biletlerinin içeriden tur şirketlerine çok önceden satılmış olabileceğine bağlamıştık ama tabii doğruluğunu da bilemiyoruz. Bu tarz bir sonuca denk gelmeniz oldukça muhtemel; bu yüzden size önerimiz önünüzdeki günlerde gitmek istediğiniz tarihleri her an sık sık kontrol etmeye devam etmeniz.

Doğu Ekspresi biletleri iade edilebiliyor, trenlerde de yer açılabiliyor. Biz başta yer bulamadığımız bir trene, 10 gün kala bilet bulabilmiştik. İade biletlerine hafta içi olan seferlerde daha sık rastlanıyor ama hafta sonu bulmak da mümkün tabii.

5. Hiçbir Şekilde Bilet Bulamıyorsanız, Trene Başlangıç Noktası Yerine Ara Duraklardan Binin:

Baktınız olacak gibi değil, hiçbir şekilde yer açılmıyor. Son çare olarak trene hattın ara duraklarından binmek de bir seçenek. Örtülü kuşetli ya da yataklı vagonda gidenler çoğunlukla ara duraklarda inmiyor ve Kars’a ya da Ankara’ya dek yolculuğa devam ediyor ama Erzurum’un bu konuda istisnai bir özelliği var. Kayak tatili için Erzurum’a gidecekler bu durakta iniyor, eh onlardan kalan boşluk da bize yeni yer oluyor. 😊

6. Doğu Ekspresi Ana Hat Treni Yerine, Turistik Doğu Ekspresi Treninde Yer Bakın:

Fiyatı daha uygun olan Doğu Ekspresi Ana Hat treninde yer bulamıyorsanız artık bir seçeneğiniz daha var; Turistik Doğu Ekspresi! Yukarıda detaylandırdığımız Turistik Doğu Ekspresi’nin yataklı vagonundan bilet almak tek kişi için 480 TL, iki kişi için 300’er TL olduğundan, bu tren türünde bilet bulmak diğerine göre daha kolay oluyor.

Haliyle, genel çoğunluk daha pahalı olan yerine ilk başta ucuz olan ana hat trenini tercih ediyor ve böylece Turistik Doğu Ekspresi’nde daha çok boş yer görebiliyorsunuz. Kasım ve Aralık ayları için çeşitli bilet bakma denemelerinde bulunurken bu duruma çok sık rastladık, sizin de aklınızda olsun.

Herkese bol şans!

Doğu Ekspresine Nasıl Bilet Alınır yazımızın sonuna da böylece gelmiş olduk. Doğu Ekspresi ile ilgili tüm fotoğraf ve notlarımıza Instagram’da @nesemcelikkaya hesabından #journavelkars etiketi ile ulaşabilirsiniz. Treni ve yolculuğunu detaylıca, her köşesine girerek anlattığımız Doğu Ekspresi hikayelerini izlemeyi de unutmayın! Bizi takip edin, birlikte gezelim! 😊

 Bu gezinin diğer yazıları:

DOĞU EKSPRESİ HAKKINDA HER ŞEY VE BİLİNMESİ GEREKENLER

TURİSTİK DOĞU EKSPRESİ NEDİR NASIL BİLET ALINIR

KARS GEZİLECEK YERLER: DETAYLI KARS GEZİ REHBERİ

ANİ HARABELERİ GEZİLECEK YERLER VE ANİ ANTİK KENTİ GEZİSİ

ÇILDIR GÖLÜ GEZİ REHBERİ VE ÇILDIR GÖLÜNDE YAPILACAKLAR