Arabayla Yunanistan rotalarının en popüler durağı olan Dedeağaç, İpsala’ya 30 dakika mesafesiyle komşudaki en yakın gezi noktamız. Dedeağaç ya da diğer adıyla Alexandroupolis, güzel plajları ve lezzetli yemek yerleri ile aynı zamanda şahane bir hafta sonu rotası. Özellikle, İstanbul’dan arabayla Yunanistan gezisi yapma düşünceniz varsa Dedeağaç güzel bir tercih olur. Tüm bunların üzerine Dedeağaç nerede, nasıl bir yer ve Dedeağaç gezilecek yerler listesinde neler var diyorsanız doğru yerdesiniz! Dedeağaç Gezi Rehberi’mizde gezilecek yerler listemizi, Dedeağaç konaklama tavsiyelerimizi ve Dedeağaç plajlarını görebilirsiniz. Ayrıca, Dedeağaç’ta ne yenir ve Dedeağaç’ta nerede kalınır diyenler için de çeşitli önerilerimiz olacak.

Dedeağaç gezinizi diğer arabayla Yunanistan rotalarıyla da birleştirebilirsiniz. Buradan sonra Kavala, Selanik, Thassos ve Halkidiki yapabileceğiniz en güzel rotalar. Ancak, şimdilik bunları bir kenara alıyoruz ve Dedeağaç gezilecek yerler listemizden oluşan Dedeağaç Gezi Rehberi’mize başlıyoruz!

Dedeağaç’ta Nerede Kalınır: Dedeağaç Konaklama Tavsiyeleri

Kısa cevap olarak, her Dedeağaç gezimizde konakladığımız evi önerelim. Otopark sorunu olmayan bir ev konaklaması istiyorsanız ilk bakacağınız yerlerden biri merkezin biraz dışındaki 4 Seasons Suites olmalı. Çok sakin bir bölgede. Ayrıca, balkonu da olan bu evlerde tam donanımlı mini mutfak ve duşakabinli banyo da var. Etrafında kahveci, fırın ve market mevcut. Apartın linki burada.

Dedeağaç konaklama rezervasyonlarınız için Dedeağaç otelleri ve tatil evleri tavsiyelerinden oluşan iki yazımızı aşağıda görebilirsiniz. Otel ve apart fiyatları oldukça makul. Planınızı yaptığınız gibi Dedeağaç konaklama rezervasyonunuzu yaptırmayı unutmayın. Çünkü, yerler çok hızlı doluyor.

DEDEAĞAÇ KONAKLAMA: NEREDE KALINIR, EN İYİ DEDEAĞAÇ OTELLERİ

Apart evde kalmak isteyenler için:

DEDEAĞAÇ KONAKLAMA: NEREDE KALINIR, 8 APART OTEL TAVSİYESİ

Dedeağaç Gezilecek Yerler

Dedeağaç gezilecek yerler listesinin tamamını 1 günde bitirmek mümkün. Gezi noktası çok bol olan bir yer değil, öncelikle bunu belirtelim. O yüzden, 2-3 günlük bir planda gezi noktalarını ve deniz rotasını rahatlıkla birleştirebilirsiniz.

1. Alexandroupolis Deniz Feneri

Şehrin simgesi olan deniz fenerini listenin en başına aldık. Zaten sahile çıktığınızda da mutlaka gözünüze çarpacak. Alexandroupoli Deniz Feneri, 1880’de II. Abdülhamid tarafından Fransızlara yaptırılmış. Deniz feneri ziyarete kapalı. Ancak, bazı özel günlerde açıldığı oluyor. Günümüzde ise buranın simgesi olarak çevresinde güzel bir park alanına ev sahipliği yapıyor. Etrafında kısa süreli bir yürüyüşe çıkmayı unutmayın.

2. Dimokratias Caddesi

Dedeağaç’ın ana caddesi Dimokratias ve şehirdeki ana aktivitelerin çoğu bu çevrede oluyor. Aslında buraya mecburiyet caddesi de diyebiliriz. O yüzden de Dedeağaç gezilecek yerler listemizde olması gerektiğini düşündük. Zira, tüm alışveriş mağazaları, restoranlar, kafeler ve barlar bu çevrede yayılıyor. Dolayısıyla, plana almasanız bile kafeler ve restoranlar için yolunuz defalarca kez Dimokratias’a düşecek demektir. Tatlı bir cadde bu arada, ağaçlar yeşerdiğinde yürümesi gayet keyifli.

3. Trakya Etnoloji Müzesi

Dedeağaç şehir merkezinde, tarihi bir Neoklasik yapıda yer alan Trakya Etnoloji Müzesi’ne uğrayabilirsiniz. Burası eski Trakya bölgesinin yaşam stili ve kültürünü anlatan bir etnografya müzesi. Trakya kültürünü anlatan 5.000 eserlik koleksiyonun 500 parçası Trakya Etnoloji Müzesi’nde sergileniyor. Koleksiyonda obje, eşya, kitap ve el sanatlarına dair öğeler mevcut. Çok büyük bir müze değil, hızlıca gezersiniz.

4. Alexandroupolis Tarih Müzesi

Belediye binasının yanında yer alan Alexandroupolis Tarih Müzesi, Dedeağaç müzelerinden bir diğeri. Müzede Dedeağaç’ın tarihini ve gelişimini anlatan kalıcı sergiler, yaşam stilini ve kültürünü anlatan etnografik bölümler ve Dedeağaç’ın tarihi hakkında bilgiler veren süreli sergilere ait bölümler var. Müzede ayrıca geniş bir arşiv ve kütüphane de mevcut. Zaman zaman kültürel etkinliklere de ev sahipliği yapıyor.

5. Alexandroupolis Arkeoloji Müzesi

Alexandroupolis Arkeoloji Müzesi için yeni Dedeağaç müzelerinden biri diyebiliriz. 2022’de açılan müzenin koleksiyonu, tarih öncesi dönemden Roma dönemine kadar Evros (Meriç) bölgesinden çıkarılan arkeolojik eserleri içeriyor. Bölgenin tarihi arkeolojik eserlere ek olarak harita, fotoğraf ve çizimlerle de anlatılıyor.

6. St. Nicholas Katedrali

Şehir merkezindeki St. Nicholas Katedrali’ni yanındaki iki okul binası ile geniş bir alanda göreceksiniz. Hem katedral, hem de okul binaları oldukça güzel detaylara sahip Neoklasik mimaride yer alıyor. Katedral, aslında 1860’larda burada olan bir şapelin yerine yapılmış. 1908’de açıldığından beri iki çan kulesi ile Dedeağaç’ın en önemli yapılarından biri. İçerisindeki duvar resimleri ise görülmeye değer.

Katedralin hemen yanındaki okul binalarından birinde de ayrıca kilise sanatı koleksiyonunu içeren Eklesiyastik Müzesi var. Bu müzedeki eserler de 15.-20. yüzyıl arası dini tarihi anlatan bir koleksiyona sahip.

7. Evros Delta Milli Parkı & Dadia Ormanı

Dedeağaç’ta geçtiği şekilde Evros Delta Milli Parkı desek de burası bizim için Meriç Deltası Milli Parkı aslında. Hem Yunanistan’ın hem de Avrupa’nın en önemli ekoturizm noktalarından biri olan Evros Delta, aynı zamanda çok iyi bir kuş gözlemi noktası. Ayrıca, burası Dadia Ormanı ile birlikte Yunanistan’ın en iyi yaban hayatı inceleme noktaları arasında. Dadia Ormanı ise milyonlarca yıl önceye uzanan fosilleşmiş ağaç gövdeleri ile ünlü bir orman.

Dedeağaç gezilecek yerler arasında Evros ve Dadia başlığı açılmışken önemli bir not ekleyelim. Evros Milli Parkı ve Dadia Ormanı Yunanistan ve Türkiye sınırını içeren bölgeyi kapsadığı için titizlikle gözlenen alanlardan. Dolayısıyla, burada bir doğa rotası yapma planınız veya isteğiniz varsa yerel bir rehberle hareket etmek izinler açısından en ideali olur.

8. Makri

Dedeağaç merkezin ardından özellikle yazın geliyorsanız plaj arayışına girebilirsiniz. Dedeağaç’ta önerdiğimiz iki plaj bölgesinden biri Makri. Burası aslında bir köy. Plajı ile ünlü olduğu için Makri’de çok sayıda otel ve yeme içme noktası mevcut. Makri’de gerçekten iyi restoranlar olduğunu da eklemeliyiz. Sırf merkezde değil diye planınızdan çıkartmayı düşünmeyin. Çünkü; Makri’nin zeytin ağaçları ile çevrili doğası bu mekanlara gerçekten de ayrı bir hava veriyor.

9. Dikella

Makri’den sonra düz devam ettiğinizde ise Dedeağaç’ın Dikella köyüne geleceksiniz. Burası da yine plajları ile ünlü. Dedeağaç’ın plaj bölgesi olduğu için çevresinde bol bol otel ve yeme içme noktası yer alıyor. Dikella plajı boyunca hem ücretsiz alanlar hem de plaj işletmeleri mevcut.

Dedeağaç Plajları

Dedeağaç gezilecek yerlerin ardından, deniz sezonunda Dedeağaç’a gidecekler için plaj önerilerimizi de ekleyelim istedik. En güzel Dedeağaç plajları için rotanıza Makri ve Dikella’yı ekleyebilirsiniz. Makri ve Dikella plajlarında hem ücretsiz alanlar hem de işletme olan bölümler var.

Bizim en sevdiğimiz plaj işletmeleri arasında Dikella’daki Fish Eye Beach Bar ve Baja Beach Bar var. Biraz daha lüks bir plaj deneyimi isterseniz, o zaman da Nama Beach‘e gidebilirsiniz. Her iki bölge için de yaz sezonunda plaj işletmelerine rezervasyon yaptırmanız iyi olur.

Dedeağaç’ta Ne Yenir

Dedeağaç’ta Yunan yemeklerinin keyfine varacağınız çok sayıda kafe, taverna, bar ve brunch mekanı mevcut. Hatta, Dedeağaç yemek yerlerinin gezi noktalarını katladığını söyleyebiliriz. Sık sık gittiğimiz Dedeağaç yemek yerlerini ve önerdiğimiz lezzetleri ayrı bir rehberde özetledik. Gitmeden önce mutlaka okumanızı ve özellikle hafta sonları ve akşamları için gitmek istediğiniz restoranlara rezervasyon yapmanızı öneririz.

DEDEAĞAÇ’TA NE YENİR: EN İYİ RESTORANLAR, KAFELER, BARLAR

Dedeağaç’a Nasıl Gidilir

Dedeağaç Gezi Rehberi’mizde ulaşım konusuna da değinelim istedik. Ancak, söylemeliyiz ki İstanbul’dan Dedeağaç’a gitmek neredeyse İzmir’e gitmekten bile kolay. Dedeağaç, Yunanistan’ın Türkiye’ye en yakın rotalarından biri. Arabayla Yunanistan’a giderken, Tekirdağ üzerinden İpsala sınır kapısından geçtikten sonra tabelaları veya navigasyonu takip ederek 30 dakikada Dedeağaç’a ulaşabilirsiniz.

İpsala sınır kapısı sonrası Dedeağaç’a giden otobanda sadece 1 kez ödeme yapılıyor. Otoban ücreti de €1.60. Otoban ödemeleri gişelerden nakit veya kredi kartı ile yapılabiliyor.

Arabayla Yunanistan gezisi hakkında merak ettiklerinizi hazırladığımız yazıda tüm detayları ile okuyabilirsiniz. Bu rehberde en sık sorulan soruları da cevapladık.

ARABAYLA YUNANİSTAN ROTASI: NASIL GİDİLİR, GEREKLİ EVRAKLAR NELER?

Dedeağaç Gezilecek Yerler ve Dedeağaç Gezi Rehberi’nin burada sonuna geldik. Tüm gezi notlarımıza Instagram’da @nesemcelikkaya hesabından ulaşabilirsiniz.

Bu gezinin diğer yazıları:

DEDEAĞAÇ’TA NE YENİR: EN İYİ RESTORANLAR, KAFELER, BARLAR

ALEXANDROUPOLİ’DE NEREDE KALINIR: DEDEAĞAÇ OTEL TAVSİYELERİ

DEDEAĞAÇ’TA NEREDE KALINIR: ALEXANDROUPOLİ TATİL EVİ TAVSİYELERİ