Kars’a 1 saat uzaklıktaki Çıldır Gölü, Doğu Anadolu turlarının vazgeçilmezi. Her mevsim ziyaret edebileceğiniz ama özellikle kış mevsiminde büründüğü bembeyaz manzaralarla sizi bambaşka bir dünyaya taşıyacak olan Çıldır Gölü’nün son yıllarda Doğu Ekspresi turizminin artışı ve Kars’a yakınlığı sayesinde bu rotada en çok sevilen noktalardan biri haline gelmesi pek de sürpriz sayılmaz.

İyisi mi kış planlarınıza Çıldır Gölü’nü görmeyi de ekleyin; hiçlik manzaraları bir yana, eminiz ki farklı aktivite olanakları ile de Çıldır Gölü kesinlikle unutamayacağınız yerlerden biri olacak.Çıldır Gölü Gezi Rehberi içinde Çıldır Gölü Nerede, Çıldır Gölü Hakkında Bilgiler, Çıldır Gölü Ne Zaman Donar, Çıldır Gölü’nde Yapılacaklar, Çıldır Gölü Festivali, Çıldır Gölü Yeme İçme Önerileri ve Çıldır Gölü’ne Ulaşım hakkındaki gezi notlarımızı bulabilirsiniz.

Çıldır Gölü Nerede?

Ardahan ve Kars illerinin birleştiği yerde konumlanan Çıldır Gölü, başta Kars gezilerinin vazgeçilmezi. Özellikle kış mevsiminde yolunuz Kars’a düşüyorsa gezi planınıza Çıldır Gölü’nü mutlaka ekleyin. Çıldır Gölü, Ardahan iline bağlı ve Kars’tan ulaşımı yaklaşık 1 saat.

Çıldır Gölü Hakkında Bilgiler

Ardahan iline bağlı olan Çıldır Gölü, Doğu Anadolu bölgesinin Van Gölü’nden sonraki en büyük ikinci gölü ve en büyük tatlı su gölü olarak bölgedeki önemli bir turizm noktası.

Kars gezisinde göreceğiniz Ani antik kentinin Ermenistan sınırını oluşturan Arpaçay nehri ile de Telek Çayı üzerinden bağlantısı bulunan Çıldır Gölü, balıkçılığın devamlılığı açısından da yöre ekonomisine önemli katkı sağlıyor. Gölde yetişen sazan balığı, bölge halkının yanı sıra Çıldır’ı gezmeye gelenler için de mutlaka tadılması gereken bir lezzet.

Çıldır Gölü’nün çevresi konum ve coğrafi özellikler bakımından zengin bir bitki örtüsüne sahip değil; ancak kış mevsiminde tamamen donan ve bembeyaz kar manzaraları ile çevrilen göl bu bölgeye başka değerler oluşturuyor.

Her mevsim gelinebilen bir yer olsa da Çıldır Gölü’nün en güzel görünümü kesinlikle Aralık ayı itibariyle başlıyor. Kışın donan gölde yürümek, buzda balık avlamak ve kızakla tura çıkmak en sevilen aktiviteler.

Çıldır Gölü Ne Zaman Donar?

Çıldır Gölü, Aralık ayının ikinci haftasından itibaren donmaya başlıyor. Üzerinde yürünebilir hale gelmesi için Ocak ayını beklemek en mantıklısı. Ocak, Şubat ve Mart gölün tamamen donuk olduğu aylar.

Çıldır Gölü Gezi Rehberi: Göl’de Yapılacak Aktiviteler

1. Donmuş Çıldır Göl’ü Üzerinde Yürümek:

Çıldır’daki en sevdiğimiz aktivite, hiç şüphesiz donmuş göl üzerinde yürümek. Uçsuz bucaksız bir göl manzarası, hiçliğin ortasındasınız ve buzun üzerinde yürüyorsunuz.

Altınızın göl olduğu fikrini düşünerek yürüme fikri bile mükemmel! Herkesin yapabileceği ücretsiz bir aktivite olarak, yolu bu tarafa düşenlerin mutlaka denemesi ve bu hissi yaşaması gerekiyor!

Çıldır çevresindeki mekanlardan göle erişim oluyor, yemek yiyeceğiniz ya da çay molası vereceğiniz yerlerde bu aktiviteyi gerçekleştirebilirsiniz. Mekanların yanı sıra, yol üzerinde de bazı aralıklar göreceksiniz. Biz çok rüzgarlı olduğu için denemedik, sizin aklınızda olsun.

2. Çıldır Gölü’nde Buzda Balık Avı:

Çıldır Gölü’nde yapabileceğiniz en ilginç aktivite ise kesinlikle ‘eskimo usulü’ diye geçen buzda balık avına çıkmak. Kış mevsimi gelip de Çıldır eksi 15’leri gördüğünde, göldeki buz kalınlığı da 80 cm’i geçiyor. Bu zamanlara özel olarak, kazma, kürek ve hatta testereyle kırılan buz tabakası altından gölde balık tutulabiliyor. Sonra da o balıklar pişirilip size bir güzel yemek oluyor. B

u aktiviteyi tek başınıza yapmanız mümkün değil. Eer, Çıldır’da buzda balık avına çıkmak gibi bir planınız varsa gitmeden önce gölün çevresindeki balıkçıları arayıp size yardımcı olmasını rica edebilirsiniz. Günay’ın Yeri onlardan biri. Son güne bırakmamanız iyi olur; bu aktivitede önceden planlı olmak daha iyi bir seçenek. 😊

Çıldır Gölü’nde buzda balık avı için sıkı giyinmek çok önemli. Zira, Çıldır Gölü gezinti esnasında bile yeterince soğuk ve rüzgarlı oluyor. O yüzden, bu tarz bir aktiviteye girişecekseniz mutlaka ama mutlaka kar pantolonu, kar montu, içlik gibi çok daha kalın kıyafetler giymeniz ve atkı, bere, eldiven kullanarak soğuğa karşı hazırlıklı olmanız lazım.

Rüzgar nedeniyle güneş gözlüğü ve krem de yanınızda bulunsun. Buzda balık avında grupla çıkmak istemiyorsanız, aradığınızda mutlaka belirtin.

3. Çıldır Gölü’nde Atlı Kızak Turu:

Çıldır Gölü’nün bir diğer popüler aktivitesi de donmuş gölde atlı kızak turu yapmak. Kızakçıları gölün çevresindeki mekanlarda bulabilirsiniz. Turlar 10 dakika süreyle yapılıyor, fiyatları da 20 TL civarında. Biz hayvan gücüne dayalı aktiviteleri sevmediğimiz için denemedik.

Çıldır Gölü Festivali Ne Zaman?

İlki 2013’te yapılan Çıldır Kristal Göl Uluslararası Kış Şöleni, her yıl Şubat ayında gerçekleşiyor. Bölge halkının ve çevre ülkelerden gelen ziyaretçilerin katıldığı festivalde; donmuş buz üzerinde atlı kızak, atlı okçuluk, cirit, buz pateni gibi sporların yarışları yapılıyor.

Festivalde ata sporları yarışlarının yanı sıra aşık atışmaları, folklor dansları ve çeşitli yöresel performanslara da denk gelebilirsiniz. Çıldır Kış Şöleni’nin bu açıdan kültürel ve etnografik bir yönü de var.

Şölen tarihleri gölün donma durumuna ve hava şartlarına göre değişkenlik gösterebiliyor; ancak kesinleştiğinde belediyeden ve bölge yayınlarından mutlaka duyuruluyor.

Çıldır Gölü ve Çevresinde Yeme İçme Önerileri

Çıldır Gölü’nde yeme içme önerisi olarak başta gölde yetişen sazan balıkları geliyor. Sarı sazan ya da sarı balık kızartması buranın en sevilen yemeği. Çıldır çevresinde yeteri kadar vaktiniz olacaksa, plana bir balık molası eklemekte fayda var!

1. Günay’ın Yeri: Çıldır Gölü çevresindeki mekan alternatiflerinden biri Günay’ın Yeri. Kars’tan gelirken karşınıza çıkacak ilk mekan burası. İki katlı, salaş bir yer. Sarı balık için tercih edilebilir, önünden göle de çıkılabiliyor. Gitmeden aramak isterseniz, numarası 0537 420 47 62.

2. Araçay Kütük Ev: Arpaçay Kütük Ev, Çıldır Gölü’nde genellikle tur gruplarının tercih ettiği bir mekan. Sarı balıktan çeşitli yöresel yemeklere alternatifleri bulunuyor. Önünden göle çıkabilir, kızak turu yapabilirsiniz. Çevredeki benzerlerine göre daha oturmuş bir sistemi var, oturma alanları da oldukça geniş. Ailece oturmak için bizce daha müsait, bahçesinde oyun alanı bulunuyor, tuvaletleri de temiz. Kars’ın merkezinden buraya ulaşmak yaklaşık 1 saat sürüyor. Günay’ın Yeri’nin çok az ilerisinde, telefon numarası 0532 690 50 10.

3. Atalay’ın Yeri: Çıldır Gölü’nün en popüler yerlerinden biri ve sıkça öneriliyor. Oldukça salaş bir mekan, büyük bir konfor beklememelisiniz. Geleceğiniz yola göre, Çıldır Gölü’nün karşı tarafında bulunduğu için gidebileceğiniz en uzak noktada kalıyor. Kıyaslamanız için Kütük Ev’den yaklaşık 1 saat daha gitmeniz gerektiğini söyleyebiliriz. En çok sarı balığı ile ünlü. Gitmeden önce arayıp açık olup olmadıklarını sormanızı öneririz; 0533 934 61 00.

Çıldır Gölü’ne Nasıl Gidilir?

Çıldır Gölü’ne büyük ihtimal Kars üzerinden gideceksiniz; o yüzden bu bölümü Kars’tan gelecekler için yazalım istedik. Kars’tan Çıldır Gölü yaklaşık 120 km, göldeki ilk nokta olan Kütük Ev’e ulaşmak yaklaşık 1 saat sürüyor. Gölün çevresini tamamen dolaşacaksanız ya da en uç noktaya gidecekseniz ortalama 2 saati gözden çıkarmanız gerek.

Kars’tan Çıldır Gölü’ne Araç ile Ulaşım

Kars’tan Çıldır Gölü’ne gitmek için Erzurum – Ardahan karayolunu takiben, Mezraa, Çamçavuş, Arpaçay, Gönülalan’ı izleyin. Yol üzerinde Çıldır Gölü tabelalarını göreceksiniz, 1 saatte Çıldır Gölü çevresine varabilirsiniz.

Çıldır Gölü’ne Gitmek için 4×4 Gerekli mi?

Hayır, gerekmiyor. Çıldır Gölü yolu asfalt ve oldukça düzgün. Karlı havalarda yol açık olduğu için kış lastikli standart araçlarla da rahatça gidebilirsiniz. Tek sıkıntı, aynı yol tırlar tarafından da yoğun şekilde kullanıldığı için zaman zaman uzun araçlar nedeniyle yol kapanabiliyor ya da kısa süreli tıkanmalar yaşanabiliyor. En mantıklısı sabah erkenden yola çıkmak ve Kars’a gidiş dönüşle birlikte Çıldır’a 1 tam gün ayırmak.

Kars’tan Çıldır Gölü’ne Toplu Taşıma ile Ulaşım

Çıldır Gölü’nün toplu taşıma imkanları pek gelişmiş değil. Bu nedenle, Kars’tan Çıldır Gölü’ne toplu taşıma ile gitmek oldukça zahmetli ve bol aktarma içeriyor. Çıldır Gölü, Ardahan’ın merkezinde olmadığı için Kars’tan şehirlerarası otobüs ile buraya ulaşmak da oldukça zor.

Çıldır Gölü’ne gidecekler için en mantıklısı toplu taşıma yerine, Kars’tan bir taksi ya da transfer şirketi ile anlaşmak. Eğer, aracınız olmayacaksa Kars taksilerinden de aynı hizmeti alabilirsiniz. Biz bu yolu denemediğimiz için maalesef herhangi bir şirket ya da taksi adı öneremiyoruz. Konaklayacağınız otelden fikir alabilirsiniz.

Kars’tan Çıldır Gölü’ne Tur ile Ulaşım

Kars’ın merkezinde Çıldır Gölü için günlük turlar yapılıyor. Bu turlara katılmak için konaklayacağınız otel ile gitmeden önce iletişime geçin, otellerin anlaşmalı olduğu firmalar bulunduğu için turlara önceden rezervasyon yaptırma şansınız da var. Bu tarz bir tur kullanmayı düşünüyorsanız, Çıldır Gölü gezisine 1 tam gün ayırmanızı tavsiye ederiz.

Çıldır Gölü’ne ulaşım konusu ile birlikte Çıldır Gölü Gezi Rehberi ve Çıldır’da Yapılacaklar yazımızın sonuna geldik. Çıldır Gölü ve Kars ile ilgili tüm gezi notlarımıza Instagram’da @nesemcelikkaya hesabından, #journavelkars etiketleriyle ulaşabilirsiniz. Bizi takip edin, birlikte gezelim!

Bu gezi ile ilgili diğer yazılarımız:

ANİ HARABELERİ GEZİLECEK YERLER VE ANİ ANTİK KENTİ GEZİSİ

KARS GEZİLECEK YERLER: DETAYLI KARS GEZİ REHBERİ

DOĞU EKSPRESİ HAKKINDA HER ŞEY VE BİLMENİZ GEREKENLER

TURİSTİK DOĞU EKSPRESİ NEDİR, NASIL BİLET ALINIR