Gezilecek yerler, plaj önerileri ve konaklama tavsiyeleri ile detaylı Budva Gezi Rehberi’mize başlıyoruz! Budva; Adriyatik kıyısındaki konumu, tarihi eski şehir bölgesi, plajları ve gece hayatı ile Karadağ’ın turizm merkezi. 2500 yıllık bir geçmişi var. Ayrıca, Adriyatik’in de en eski yerleşimlerinden biri. Sahil şeridinin bir diğer adı Budva Rivierası. Rivieranın bol plajlı, ada manzaralı ve sıcak iklimli özellikleri burayı sadece Karadağ’ın değil, Balkanlar’ın da en sevilen deniz tatili rotalarından biri haline getiriyor.

Budva’yı Kotor ile kıyaslayınca mimari açıdan arada büyük fark göreceksiniz. Maalesef, Kotor kadar korunan bir yer değil. Ancak, yine de eski şehir bölgesi ve gezi noktaları açısından oldukça zengin. Roma dönemine uzanan tarihi, sonrasında devam eden Bizans, Sırp, Venedik ve Habsburg yönetimleri ve tabii ki bir liman şehri oluşu… Bu özellikleri Budva’yı kültürel ve tarihi açıdan önemli bir noktaya taşımış. 2006 yılında Karadağ bağımsızlığını kazanınca, Budva da ülkenin en önemli turizm noktası olmuş.

Budva’da Nerede Kalınır?

Karadağ’da konaklama için önerimiz Kotor. Ancak, Budva’da daha uzun zaman geçirmeyi planlıyorsanız öncelikle Stari Grad’da bulunan otellere bakmanızı tavsiye ederiz. Stari Grad içindeki butik oteller ve pansiyonlar geziyi daha keyifli bir hale getirecek. Çünkü, burası sabahtan akşama dek hareketli bir bölge. Gece hayatı açısından da oldukça fazla seçenek var.

Daha konforlu alternatifler için Budva’nın yeni şehir bölgesine göz atabilirsiniz. Büyük oteller yeni şehirde yer alıyor. Ayrıca, yeni şehir merkezinin çevresi mekan, market ve alışveriş konusunda da zengin bir bölge. Yeni şehirden Stari Grad’a yürüyerek 20 dakikada ulaşabilirsiniz.

Konaklamayı bizim gibi Kotor ve çevresinde yapmak isterseniz onun için de bir öneri verelim. Karadağ’ın genelinde apart ev konaklamaları çok yaygın. Üstelik çok da ekonomikler. Biz Kotor’dan Dobrota’ya giden sahil üzerindeki Guesthouse Anita‘da kaldık. Kotor’a mesafesi 1 km kadardı, ortamı da çok sakindi. Ayrıca, yakınında park yeri de vardı. O yüzden, bu evden çok memnun kaldık.

Budva Gezi Rehberi: Budva Gezilecek Yerler

Budva’ya yolu düşecekler için eski şehir merkezinde bir yürüyüş rotası hazırladık. Stari Grad’daki noktaları içeren bu listeyi takip ederek Budva’daki gezinizi birkaç saat içinde tamamlayabilirsiniz. Geri kalan zaman da plajlara.

1. Stari Grad:

Budva’nın şehir surlarıyla çevrili eski şehir bölgesi Stari Grad, buradaki gezinin olmazsa olmazı. Zaten Budva’da göreceğiniz çoğu mimari de Stari Grad sokaklarında. Sabahtan geceye dek hiç bitmeyen turist kalabılığını saymazsak oldukça tatlı bir yer.

Arnavut kaldırımlı daracık sokakları, taş evleri ve sahile çıkan mini geçitleriyle aslında Dubrovnik’in yokuşsuz versiyonu gibi. Merkez bölümü hayli kalabalık oluyor. Bu nedenle, rahat gezmek için erken saatte gelmekte fayda var. Bu arada, Stari Grad sokakları hediyelikçi anlamında da oldukça zengin.

2. Budva Arkeoloji Müzesi:

Gittiğiniz herhangi bir yerde müze gezmeyi seviyorsanız, Budva Arkeoloji Müzesi de aklınızda olsun. Müze, 3 katlı tarihi bir binada, Budva ve çevresinden çıkarılan arkeolojik eserlerle oluşturulmuş. Koleksiyon içerisinde Roma, Yunan, Slav dönemlerine ait 2.500’ün üzerinde parça var.

Pazartesi günleri kapalı. Yazın 09:00 – 22:00 arası, kışın 08:00 – 20:00 arası, Cumartesi ve Pazar günleri ise 14:00 – 22:00 arası açık. Girişi ücretli.

Adres: 11 Petra, Petrovića, Budva

3. St. Ivan Kilisesi:

7. yüzyıldan kalma bir kilisenin kalıntıları üzerine 15. yüzyılda yapılan St. Ivan Kilisesi, eski şehir bölgesinde göreceğiniz ilk yerlerden. Aynı zamanda St. John Kilisesi olarak da geçiyor. Genel olarak Gotik bir stili var. Kilisenin içindeki Venedik ekolüne ait resim ve duvar resimlerini de inceleyebilirsiniz.

4. Budva Citadel:

Stari Grad’in şehir surları içine kurulduğundan bahsetmiştik. Bu bölge Citadel olarak geçiyor. Citadel’i Budva Kalesi olarak da düşünebilirsiniz. Adriyatik manzarası ile birleşen konumu bizce en güzel yanı. Çünkü, aynı zamanda çok iyi bir fotoğraf çekim noktası. Citadel, esasen akropol kalıntılarının üzerine Avusturya döneminde yapılmış.

Citadel’e giriş ücretli. Tarihi yapının içerisinde kafe, restoran ve kütüphaneden oluşan bir müze var. Mayıs – Ekim arası 09:00’dan gece yarısına dek, Kasım – Nisan arası 09:00 – 17:00 arası açık.

5. Budva Holy Trinity Kilisesi:

Budva’nın medeniyetler geçmişi çok zengin olduğundan şehirde birçok dini mimari mevcut. Onlardan biri de Stari Grad içindeki Holy Trinity Kilisesi. Burası da Venedik devletinin çöküşünün ardından hakimiyeti devralan Avusturyalılar tarafından yapılmış. 1804 yılında tamamlanmış. Pembe taşlı çizgili dış cephesi, kutsal üçlemeyi anlatan mozaikleri ve iç mekandaki duvar resimleri ile Ortodoks mezhebi için ayrı bir değeri var.

6. Budva Santa Maria in Punta Kilisesi:

Karadağ’ın en eski dini yapılarından biri olan Santa Maria in Punta, kilisenin de içinde olduğu bir manastırdan oluşuyor. İçindeki Latince bir yazıta göre tarihi 840 yılına uzanıyor. Benediktinler tarafından yapılan bu manastırın içinde çok sayıda mezar ve yazıt, farklı amaçlarla kullanılan yapılar ve kilise var.

Bir zamanlar Budva’nın ilk okulu, daha sonra ise arkeolojik eserlerin sergilendiği bir müze olarak kullanılmış. Günümüzde özel etkinlik, konser ve davetler için hizmet veriyor. 

7. Budva Saint Sava Kilisesi:

Santa Maria in Punta Kilisesi ve Manastırı’nın hemen önündeki küçük kilise de Saint Sava Kilisesi. Şehir surlarının üzerinde yer alan bu mini kilise 14. yüzyılda yapılmış. Doğal olaylardan çok fazla zarar gördüğü için zaman içinde bir hayli yıpranmış. Genellikle ziyarete kapalı ama Adriyatik manzaralı olduğu için muhtemelen dikkatinizi çekecektir.

8. Sveti Nikola Adası: 

Stari Grad’dan Adriyatik’e baktığınızda Sveti Nikola Adası’nı göreceksiniz. Bir diğer adı Budva’nın Hawaii’si. Budva’nın Slovenska Plajı’ndan 1 km mesafede olan 2 km uzunluğunda küçük bir yer. Ancak, Budva’nın deniz tatili konusunda oldukça popüler bir noktası.

Adaya Slovenska Plajı’ndan sıklıkla kalkan tekne ve botlarla geçilebiliyor. Aynı tekne ile gidip döneceğiniz için biletinizi gidiş – dönüş almayı unutmayın. Girişi ücretsiz. Adanın bir bölümü özel bir şirket tarafından işletildiği için organize plajı, kafesi var. Plajı taşlık ve çakıllı. Adaya ve plajına gitmek gibi bir düşünceniz varsa deniz ayakkabınız olması iyi olur.

9.  Sveti Stefan Adası:

Karadağ denince akla gelen manzaralardan biri Sveti Stefan adası. Kendisi Kotor Körfezi ile beraber ülkenin en çok fotoğraflanan yeri. Budva’ya 15 dakika uzaklıktaki bu küçük ada, ince bir yol ile ana karaya bağlanıyor. Yüzyıllar önce de böyle bir özelliği olduğu için uzun süre savunma amaçlı kullanılmış.

Sonraları balıkçı köyüne dönüşen, daha sonra terk edilen bu güzel ada günümüzde dünyanın en ünlü lüks otel zincirlerinden birine ait. Yani, otelde konaklamıyorsanız adaya gitmek maalesef mümkün değil. Fotoğraf çekmek için adayı gören teras noktalarına gidebilirsiniz. Ayrıca, adayı ana karaya bağlayan yoldaki plaja giderek aynı kıyıda yüzmek de mümkün. Karadağ geziniz araç kiraladıysanız, Sveti Stefan’ı da listeye ekleyin.

Budva Gezi Rehberi: Budva Plajları

Budva’da gezilecek yerlerin aradından Budva plajlarına da bir başlık açalık istedik. Adriyatik plajları gerçekten de bir başka. Aşağıda, Budva’nın kolayca ulaşabileceğiniz plajlarını listeledik. Sonuçta, yüzmediğimiz bir Budva gezisi düşünülemez.

1. Mogren Plajı:

Budva’nın mavi bayraklı plajlarından biri olan Mogren, birbirine bir tünel ile bağlı iki plajdan oluşuyor. Plaja Stari Grad’dan gidilen bir patika yoldan ulaşıyorsunuz. Kumu çakıllı, doğası oldukça güzel. Buraya teknelerle de geliniyor.

2. Slovenska Plajı:

Budva, bir dönem Slovenyalıların uğrak tatil rotasıymış. Plaj da adını buradan alıyor. Konumu Stari Grad’da olduğu için ulaşması çok rahat. Kumluk bir sahili var, plajında da farklı kafe seçenekleri var. Şezlongları bu kafelerden beğendiğiniz birine giderek kiralayabilirsiniz.

3. Jaz Beach:

Karadağ sahilinin en büyük üç plajından biri olan Jaz Beach, Budva’nın merkezine 2,5 km mesafede. Plajı çakıllı, denizi kumlu. Organize bir plaj, o yüzden işletme konusunda sorun olmuyor. Budva’da kamp atmak isteyenlerin de tercih ettiği bir yer. Jaz Beach, 2015’te Lonely Planet tarafından Avrupa’nın en iyi plajı seçilmiş.

4. Becici Beach:

Budva’nın küçük kasabalarından Becici’de bulunan bu plaj, Stari Grad’a 4,5 km mesafede. Becici Beach de Karadağ’ın en uzun plajları arasında. 2 km boyunca uzanan bir sahili var. Oldukça geniş bir şezlong alanı var, yer bulması da çok rahat.

5. Kamenovo Beach:

Turkuaz rengi ile Budva’nın en güzel plajlarından biri. Kamenovo Plajı’na Becici’den geçen bir tünelle ya da otoyol üzerinden ulaşmak mümkün. Etrafı tepe ve orman manzarası ile çevrili olan plajda kafe ve restoran seçenekleri var. Ayrıca, gün batımı için de oldukça ideal. Stari Grad’a 6,5 km mesafede.

6. Sveti Stefan Halk Plajı:

Sveti Stefan Adası’nın lüks otel zincirine ait olduğunu belirtmiştik. Adaya giden yolun iki yanı da plaj aslında.. Yolun sağ tarafında otele ait olan Milocer Beach, sol yanında ise halk plajı var. Milocer Beach’e giriş ücretli, halk plajı ücretsiz.

7. Petrovac Plajı:

Karadağ’daki favori plajımız hiç şüphesiz Petrovac. Aslında Budva ile pek ilgisi yok. Çünkü, merkezine 20 km uzaklıkta. Yine de bu listeye eklemek istedik, bu güzelliği kaçırmanızı asla istemeyiz! Petrovac’ın çok tatlı bir kasaba olmasının yanında, küçük de olsa doğanın içinde kalmış, tatlı bir plajı var. Yaz aylarında biraz kalabalık olabiliyor ama o durumda bile son derece huzurlu.

Budva plajları ile Budva Gezilecek Yerler ve Budva Gezi Rehberi’nin sonuna geldik. Budva ve Karadağ ile ilgili tüm gezi notlarımıza ve fotoğraflarımıza Instagram’da @nesemcelikkaya hesabından ulaşabilirsiniz. Bizi takip edin, birlikte gezelim!

Bu gezinin diğer yazıları:

PERAST GEZİLECEK YERLER VE PERAST GEZİ REHBERİ

KOTOR GEZİLECEK YERLER – KOTOR GEZİ REHBERİ