İstanbul’a yakın hafta sonu kaçamağı dendiğinde akla gelen ilk yerlerden biri kesinlikle Bolu oluyor. Batı Karadeniz’in yeşili bol ili Bolu; hem günübirlik hem de hafta sonu için gidilecek yerleri ile İstanbul’un yanı sıra Ankara, Eskişehir ve Sakarya gibi diğer yakın şehirlerin de uğrak noktası. Bolu Gölcük Tabiat Parkı Gezi Rehberi yazımızda Gölcük Tabiat Parkı Nerede, Nasıl Gidilir, Gölcük Tabiat Parkı’nda Konaklama, Kamp, Piknik ve Gölcük Tabiat Parkı’nda Yeme İçme hakkındaki gezi notlarımızı bulabilirsiniz.

Bolu’daki favori rotalarımız arasında Yedigöller başı çekerken, neresine gidersek gidelim dönüş yolunda uğradığımız bir yer daha var; Gölcük Tabiat Parkı. Abant gölünün çok benzeri olan bu tabiat parkı, her mevsim başka güzellikteki doğası ve manzarası ile Bolu gezilerimizin olmazsa olmazı. Lafı çok uzatmadan Bolu Gölcük gezi dosyamıza başlıyoruz!

Bolu Gölcük Tabiat Parkı Gezi Rehberi yazımızda Gölcük Tabiat Parkı Nerede, Gölcük Tabiat Parkı’na Nasıl Gidilir, Gölcük Tabiat Parkı Hakkında Bilgiler, Gölcük Tabiat Parkı Giriş Ücreti, Gölcük Tabiat Parkı’nda Kış Mevsimi, Gölcük Tabiat Parkı’nda Konaklama, Gölcük Tabiat Parkı’nda Kamp, Gölcük Tabiat Parkı Piknik ve Gölcük Tabiat Parkı’nda Yeme İçme hakkındaki gezi notlarımızı bulabilirsiniz.

Gölcük Tabiat Parkı Nerede?

Batı Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Bolu’nun merkezine 13km uzaklıkta; merkezden parka ulaşmak 20-25 dakika sürüyor. Bolu’ya yakın büyük şehirlerden örnek verecek olursak;

270 km uzaklıktaki İstanbul’dan 3,5 saat,

200 km mesafedeki Ankara’dan 2 saat 20 dakika, 

200 km mesafedeki Eskişehir’den 3 saat,

137 km mesafedeki Sakarya’dan 1 saat 40 dakikada Bolu Gölcük Tabiat Parkı’na ulaşabilirsiniz.

Gölcük Tabiat Parkı’na Nasıl Gidilir?

Şehir merkezine 20 dakikada olan Gölcük Tabiat Parkı’nın yolu Bolu’daki diğer milli parklara kıyasla oldukça düzgün. Yolu asfalt olduğu için her türlü araç ile ulaşabilirsiniz. Parkın girişinde ücretsiz hizmet veren büyük bir otopark da yer alıyor.

1. İstanbul’dan Bolu Gölcük Tabiat Parkı’na Ulaşım:

İstanbul çıkışından sonra Çevre Yolu üzerinden Gebze ve Sapanca rotasını izleyin. E80 yolunda Bolu çıkışına kadar aynı güzergahta devam ederek Elmalık, Yumrukaya ve Dağkent’in ardından Bolu’ya ulaşıyorsunuz. Bolu Lunapark’ını geçtikten sonra, D160 yolunu takiben, Kaplıca Caddesi üzerinden tabelaları izleyerek parka ulaşabilirsiniz.

2. Ankara’dan Bolu Gölcük Tabiat Parkı’na Ulaşım:

Susuz’dan Talatpaşa Bulvarı, Hipodrom Caddesi ve İstanbul Yolu üzerinden ilk istikamet Ankara Çevre Yolu. E89 üzerinden Bolu yönüne gitmek için O4 rotasının izlenmesi gerekiyor. Yelkenler, Yeniçağa ve Bürnük’ü geçtikten sonra, Bolu yoluna dönerek D100 karayoluna gireceksiniz. Bu yol sizi önce Bolu’ya, ardından da Karacasu üzerinden Gölcük Tabiat Parkı’na götürecek.

3. Eskişehir’den Bolu Gölcük Tabiat Parkı’na Ulaşım:

Sarıcakaya – Nallıhan yolu üzerinden D140 yoluna bağlanarak Bolu Seben yoluna gireceksiniz. Daha sonra gireceğiniz Kıbrısçık yolunu izleyerek Bolu’ya, oradan da tabelaları takiben parka ulaşabilirsiniz.

4. Sakarya’dan Bolu Gölcük Tabiat Parkı’na Ulaşım:

Orhangazi Caddesi üzerinden Anadolu Otoyolu’nu takip ederek Bolu çıkışını izlemeniz gerekiyor. Düzce’den sonra TÜRSAN Dinlenme Tesisleri’ni geçeceksiniz; Elmalık, Yumrukaya ve Dağkent’in ardından Bolu’ya ulaşıyorsunuz. Bolu Lunaparkı’ndan sonra D160 yolunu takiben, Kaplıca Caddesi üzerinden tabelaları izleyerek parka ulaşabilirsiniz.

Gölcük Tabiat Parkı Hakkında Bilgiler

Yazının başında Gölcük Tabiat Parkı’nın Abant Gölü’ne çok benzediğinden bahsetmiştik. Burası onun prototipi gibi ve daha küçük bir alanı kapsadığından gezmesi de çok kolay. Çevresi kayın, göknar ve gürgen gibi çok çeşitli ağaçlarla çevrili yapay bir gölet olan Gölcük; içindeki piknik alanları ve yürüyüş parkurları ile Bolu’nun en sevilen rotalarından birini oluşturuyor.

Gölcük Tabiat Parkı’nın merkeze olan yakınlığı ve ulaşım kolaylığı da onun diğer artıları. Son derece organize hizmet veren tabiat parkı içinde; buranın ikonik manzarasını oluşturan Devlet Konuk Evi, restoran, hediyelik eşya kulübeleri, piknik alanları ve yürüyüş parkurları bulunuyor. Genellikle günübirlik gezilerin ve piknikçilerin kalabalığında olan Gölcük Tabiat Parkı için tipik bir mesire yeri denebilir; eğer erken saatte ve kış mevsiminde gelirseniz parkı oldukça sakin bir ortamda gezebilirsiniz. 🙂

Gölcük Tabiat Parkı’nda Yürüyüş ve Trekking

Gölcük Tabiat Parkı’nda yürüyüş için parkın içindeki parkuru kullanabilirsiniz. Parkur, göl çevresince devam ediyor ve uzunluğu yaklaşık 1.300 metre. Restoran çevresi ve park girişine yakın alanlar gün içinde çok çok kalabalık olduğundan gölün diğer bölümü yürüyüş için daha uygun olacaktır.

Parktaki bir diğer alternatif de Üçgöl Yürüyüş Parkuru. Bu rotada zorluk dereceleri değişken 8,10 ve 14 km’lik yürüme parkurları bulunuyor. Trekking sevenler Üçgöl’ü de not edebilir.

Gölcük Devlet Konuk Evi

Ülkemizin muhtemelen en çok fotoğraflanan evlerinden biri olan Gölcük Devlet Konuk Evi, halka açık olmadığı için ziyaret edilemiyor. Orman Bakanlığı’na bağlı özel bir misafirhane olan bu evi görmek istiyorsanız bakanlıktan tanıdık bulmanızda fayda var hsdhsh 🙂

Gölcük Tabiat Parkı’na Ne Zaman Gidilir?

Gölcük Tabiat Parkı gerçekten de mevsimsiz yerlerden. Baharda ve yazın yemyeşil doğası ile ayrı, kışın karla kaplandığında ayrı güzel. Burada her mevsim bulunmuş bir blog olarak, görünüm açısından bir kıyaslama yapmanın adil olmayacağını düşünüyoruz. 🙂 En iyisi; fotoğraflara bakıp siz karar verin.

Bir de uyarıda bulunalım; Gölcük Tabiat Parkı merkeze çok yakın olduğu için havanın sıcak olduğu aylarda haliyle çok kalabalık olabiliyor. Böyle dönemlerde buraya mutlaka ama mutlaka erken saatte gelin. Özellikle piknikçilerin mangal moduna geçmesi ile her yer dumanla kaplandığından parkla bu şekilde tanışmanızı istemeyiz. Gölcük’ü sakin gezmenin bir diğer yolu da buraya karlıyken, yani kış mevsiminde gelmek!

Gölcük Tabiat Parkı’nda Kış

Kış mevsimi diyerek genellemeyelim ama Gölcük Tabiat Parkı kar ile kaplandığında gerçekten de tablo gibi bir görünüme kavuşuyor. Özellikle ağaç dallarının pofidik kar topakları ile kaplandığı yol ve park manzaraları buraya çok ama çok yakışıyor.

Havanın durumuna göre, özellikle Ocak sonu gibi gölet donmaya başladığı için park manzaralarını olduğundan daha farklı yakalamanız mümkün. Kış mevsiminin tek sıkıntısı; zaman zaman sis çöktüğünden fotoğraf çekimine çok uygun olmayışı. Bu noktada da biraz şans gerekiyor; aldığımız bilgilere göre sis bir anda çöküp bir anda kalkabiliyormuş. 🙂

Gölcük Tabiat Parkı’nda Piknik

Gölcük Tabiat Parkı, Bolu’nun en sevilen mesire yerlerinden. Buranın ana aktivitelerinin başında da haliyle piknik yapmak geliyor. Park alanı içerisinde çok sayıda ahşap masa ve bank düzeneği var, o yüzden dışarıdan getirdiğiniz yiyeceklerle piknik yapmanız da oldukça rahat. Tek sıkıntı; ateş yakmanın yasak olduğu yerde mangala izin verilmesi ve bu nedenle de bir süre sonra dağılan mangal dumanından göz gözü görmeyecek boyuta ulaşılması.

Bahar ve yaz aylarında, bu mangal meselesi yüzünden Gölcük Tabiat Parkı gezisi gerçek anlamda bir işkenceye dönüyor. Kokusu bir yandan, dumanı bir yandan; gerçekten gerek var mı böyle bir şeye bilemiyoruz. Bizce bu mangal konusu Gölcük Tabiat Parkı’na hiç ama hiç yakışmıyor.

Gölcük Tabiat Parkı’nda Yeme İçme

Parkın içindeki göl manzaralı Gazelle Restoran, benzer tabiat parkı restoranlarına göre oldukça iyi bir hizmet sağlıyor. Fiyatları ortalamanın biraz üzerinde, kahvaltı ve yemek seçenekleri lezzetli. Özellikle, sabah kahvaltısı için tercih edilen bir yermiş. Tavsiye ederiz.

Gölcük Tabiat Parkı’nda Nerede Kalınır?

Biz Gölcük’e genellikle Bolu rotamızın dönüş yolunda ya da günübirlik gidiyoruz. Henüz Gölcük’te konaklama deneyimimiz olmadı ama park bölgesinde bulunan Gölcük Kır Evleri konaklama için değerlendirilebilir. Bungalov tipinde evleri seviyorsanız burası aklınızda olsun; ancak Bolu’daki bungalov otelleri hizmet açısından maalesef biraz geriden geliyor. Özellikle kış mevsiminde odalar soğuk olabilir, elektrik kesilebilir. Daha önceki Yedigöller bungalov konaklamamıza istinaden, konfor ve hizmet beklemeden gitmek en mantıklısı.

Gölcük Tabiat Parkı’nda Kamp Yapılır Mı?

Gölcük Milli Parkı’nda kamp atmak ve ateş yakmak yasak. Buraya en yakın kamp yapılacak yerlerden biri Aladağ Gençlik Kampı. Gölcük Tabiat Parkı’ndan 25 dakika uzaklıkta yer alıyor. Aladağ’ın yanı sıra 1 saat mesafedeki Abant Tabiat Parkı ve 1,5 saat mesafedeki Yedigöller Milli Parkı en çok tercih edilen iki yer.

Gölcük Tabiat Parkı Yakınında Gezilecek Yerler

Bolu çevresinde gezecek yerler ve parklar asla bitmiyor. 🙂 Gölcük Tabiat Parkı planı yaptığınız gün ya da haftasonu listenize dahil edebileceğiniz yerleri de aşağıda mesafeleriyle beraber listeleyelim. 

Gölköy: 40 dakika

Abant: 1 saat

Yedigöller Milli Parkı: 1,5 saat

Göynük: 2 saat

Sülüklü Göl Tabiat Parkı ve Mudurnu: 2 saat

Gölcük Tabiat Parkı’na yakın gezilecek yerlerle birlikte gezi rehberimizin sonuna geldik. Bolu ile ilgili tüm gezi notlarımıza Instagram’da @nesemcelikkaya hesabından #journavelbolu etiketiyle ulaşabilirsiniz. Bizi takip edin, birlikte gezelim!

Bolu ile ilgili diğer yazılarımız:

Yedigöller’de Gezilecek Yerler: Konaklama, Yemek, Gezi

Yedigöller’de Nerede Kalınır: Kamp, Bungalov, Pansiyon

Sülüklü Göl Gezi Rehberi: Nerede, Nasıl Gidilir