Kendine has dokusu ve keşfetmelik bol mekanı ile Belgrad’da öyle eğlendik ki döner dönmez Belgrad Gezilecek Yerler listemizi anlattığımız Belgrad Gezi Rehberi’mizi yazmaya koştuk! Belgrad, Türkiye’den vizesiz ve sadece pasaportla gidilen ülkeler ve şehirleri arasında en sevilenlerden. Biz ise gelmeyi çok uzun zaman erteleyenlerden ve gelince de hata ettiğini anlayanlardanız! Eski Yugoslavya’nın ve Sırbistan’ın başkenti olan Belgrad, Balkanlar’ın nostaljisi ile kendini ilk andan sevdiren ilginç bir şehir!

Yıllarca sosyalizmle yönetilen bir ülkenin başkenti olarak Belgrad’ın sokaklarında ve mimarisinde bu etkiyi görebilmek halen mümkün. Kendi mutfağımıza çok yakın lezzetler tatmak, sayısız mekanı rahatça deneyimlemek de bize çok iyi geldi. Özetle; biraz 90’lar, biraz daha da eskinin nostaljisi, Avrupa’nın aksine brutal binalar, çoğunlukla da eğlenceli bir şehir!

Üstelik, hem gezi hem de yeme içme fiyatları da birçok ülkeye kıyasla halen oldukça uygun. Belgrad Gezi Rehberi’nde Belgrad’da gezilecek yerleri ve gelmeden önce bilseniz iyi olur dediğimiz her şeye yer verdik. Hadi başlıyoruz!

BELGRAD GEZİLECEK YERLER

1. KALEMEGDAN:

Belgrad Kalesi’nin yer aldığı ve şehrin en büyük parkından Tuna ile Sava nehirlerinin birleştiği manzarayı izlediğiniz Kalemegdan ile Belgrad gezilecek yerler listemize başlıyoruz. Şehrin en önemli tarihi bölgesi olan Kalemegdan, aynı zamanda Belgrad’ın tarihi konusunda da birçok referans sunuyor.

Adını Osmanlı’ların koyduğu ve zamanında bir askeri üs olarak gözetleme ve toplanma alanı amacıyla kullanılan kale meydanında Osmanlı’nın izlerini görmek halen mümkün. Zaten parkta gezerken karşınıza çıkan bilgilendirmelerde de tarihteki yerini bol bol okuyacaksınız.

Kalemegdan’da Gezilecek Yerler

Kalemegdan Panaroma: Parkın gerçekten mükemmel bir manzarası var. Nehri tepeden izleyeceğiniz konumuyla havanın güzel olduğu günlerde gün batımı için buraya uğrayabilirsiniz. Açık alanında Belgrad tarihini anlatan bir fotoğraf sergisi var. Yürümesi ve banklarında dinlenmesi oldukça keyifli.

Belgrad Kalesi: M.Ö. 279’da, Doğu Roma İmpartorluğu döneminde tamamlanan kale zaman içinde yapılan eklemelerle bugünkü halini almış. Kale ve parkı, şehrin en eski tarihi noktası ve aynı zamanda en çok ziyaret edileni.

Askeri Müze: Kalemegdan’da yer alan Askeri Müze’de, bölgenin askeri geçmişine referans olan öğeler sergileniyor. Koleksiyonu içinde tarihi Roma İmparatorluğu’na uzanan ve Sırbistan tarihini de kapsayan 25.000 öğe ve hava araçları yer alıyor. Müzeye giriş ücretli.

Surlar & Kapılar: Parktaki yönlendirmeleri takip ederek Kalemegdan’daki sur kapılarını da gezebilirsiniz. Bu kısımları gezmek ücretsiz. Tüm kapıların önünde tarihteki kullanımını, yapılışını ve restorasyonunu anlatan detaylı bilgilendirmeler de var.

Saat Kulesi: İnşaatı Avusturya – Macaristan döneminde başlamış olsa da Osmanlı hakimiyetinde tamamlanmış. Daha sonra bir dizi yenileme çalışması ile bugünkü halini almış. Kuleye çıkış ücretli.

Diğer Yerler: Çocuk parkları, sanat müzesi, şehir enstitüsü, kafeler ve restoranlar göreceğiniz diğer yerler arasında.

2. KNEZ MIHAILOVA:

Şehrin ana alışveriş caddesi olan Knez Mihailova, bize her açıdan İstiklal Caddesi’ni hatırlatan bir nokta oldu. Türkiye’den bildiğimiz ve Avrupa’dan da alışık olduğumuz markaların mağazaları, ana caddede ve ara sokaklardaki restoranlar ve kafeler derken, Belgrad’da geçireceğiniz birkaç günde yolunuzun en az birkaç kez buraya düşmesi kesin diyebiliriz.

Terazije Meydanı’ndan Kalemegdan’a uzanan Knez Mihailova’nın en sevdiğimiz yanlarından biri de hiç şüphesiz çevresinde yer alan Art Nouveau ve Neoklasik stildeki mimarileri oldu. Hiç beklemediğimiz anlarda ve köşelerde karşımıza çıkan bu yapılar eşliğinde bol bol göz banyosu yaptık. Haliyle, fotoğraf çekmeye de doyamadık.

3. AZİZ SAVA KATEDRALİ:

Belgrad’ın Ayasofya’sı olarak tanımlayabileceğimiz Aziz Sava Katedrali, bizce Belgrad’da görebileceğiniz en görkemli yapı. Dışarıdan Helsinki Katedrali’ni, içeriden ise Ayasofya’yı andıran bu katedralin dünyanın en büyük Ortodoks kilisesi olduğu söyleniyor.

Teknik olarak bir katedral değil, ancak büyüklüğünden dolayı bu tanımı alıyor. Aziz Sava’nın iç dekorasyonu ise gerçekten çok güzel bir tasarıma sahip. Özellikle, o mükemmel mozaiklerinin yapının görkemini katlayarak çoğalttığını söyleyebiliriz. Katedrali ziyaret etmek ücretsiz. Her gün 7:00 – 20:00 arası açık.

4. AZİZ MARK KİLİSESİ:

Bizans mimarisi stilinde 1940 yılında tamamlanan bu kilise de Aziz Sava Katedrali ile aynı gün görebileceğiniz yapılardan. Aziz Sava’ya yürüme mesafesindeki Tasmajdan Parkı’nda yer alan kilise, şehrin öne çıkan güzel binalarından sadece birisi. Göz alıcı detayları ile es geçilmemesi gereken yerlerden.

5. SIRBİSTAN ULUSAL MÜZESİ:

Belgrad’ın meşhur Cumhuriyet Meydanı’nda yer alan Sırbistan Ulusal Müzesi, koleksiyonu 3 kata yayılan harika bir yapı. Ulusal Müze’nin koleksiyonu arkeolojik dönemden başlayıp Sırp tarihine uzanıyor. Burada hem Avrupa sanatı hem de Sırbistan sanatının akışı kronolojik şekilde aktarılıyor.

Bence müzenin koleksiyonu oldukça iyi! Hatta, beklemediğimiz kadar çok beğendik diyebilirim. En güzel yanı Pazar günleri ücretsiz olması. Diğer günlerde kalıcı koleksiyonu 300 RSD’ye, tematik bir koleksiyon varsa da kalıcı koleksiyon ile kombine şekilde 600 RSD’ye gezebilirsiniz. Müze, pazartesi günleri kapalı.

6. NİKOLA TESLA MÜZESİ:

Sırp mucit Nikola Tesla’nın kişisel eşyalarının ve bazı deneysel çalışmalarının sergilendiği Nikola Tesla Müzesi, Belgrad’da gezebileceğiniz müzelerden biri. Çok kapsamlı bir müze değil; ancak müzede yapılan turun da kendi çapında keyifli olduğunu söyleyebiliriz.

Nikola Tesla Müzesi yalnızca saat başı yapılan rehberli turlara katılarak gezilebiliyor. Rehberli turlar bazı saatlerde Sırpça, bazı saatlerde ise İngilizce gerçekleştiriliyor. Hangisine gideceğinizi web sitesinden seçebilirsiniz. Burada bir handikap; müze biletinin önceden alınamaması. Hangi saatteki tura katılacaksanız, o saatten 20-25 dk kadar önce müze kapısında sıraya girmeniz gerekiyor.

Turlar kişi başı 800 RSD. Rehberli anlatımda önce 15 dakikalık bir video yayını yapılıyor. İngilizce olan videoda Türkçe alt yazı bilgilendirmesi yapılıyor. Sonrasında Tesla’nın deneyleri interaktif şekilde anlatılıyor ve arkasından da kendi başınıza diğer öğeleri inceleyebiliyorsunuz.

7. SKADARLİJA:

Şehrin eski bohem bölgesi Skadarlija veya İşkodralı (şaşırdık mı evet), eski şehir merkezinin hala gözde sokaklarından. Günümüzde Sırp yemekleri ve Balkan mutfağı ile öne çıkan birkaç restorana, kafelere, barlara ve galerilere ev sahipliği yapıyor. Bu sokakta yer alan restoranlar, Sırp meyhanesi denemek için güzel bir alternatif. Bazılarında canlı müzik performansı da oluyor.

Skadarlija’nın kendisi, ara sokakları ve çevresi, Belgrad’ın genel mimarisini anlamak için güzel bir rota oluşturuyor bizce. Durduk yere karşınıza çıkıp sizi şaşırtan Neoklasik ya da Art Nouveau stilindeki binaların ve brüt beton üzeri mural’larla renklenen sokakların bazılarını bu civarda görebilirsiniz.

8. YUGOSLAVYA MÜZESİ:

Şehir merkezinin biraz dışında kalan Yugoslavya Müzesi, 90’larda açılan Yugoslavya Devrim Müzesi ile ülkenin efsane lideri Tito’nun Anma Merkezi’ni birleştiriyor. Eski Yugoslavya tarihi hakkında bilgi almak için güzel bir müze, neticede ülkenin başkenti Belgrad’dasınız.

Müze kompleksi içerisinde Cumhurbaşkanlığı Konutu, Yugoslavya Müzesi ve 25 Mayıs Müzesi yer alıyor. Yugoslavya Müzesi koleksiyonu ülkenin kuruluşundan tarihine, dağılışından yönetimdeki sosyalizm etkisine kadar detaylı bir süreci anlatmaya odaklansa da oldukça küçük bir koleksiyona sahip. Bunun yanı sıra, Tito’ya ait eşyalar, devlet başkanlığı boyunca aldığı hatıralar ve hediyeler de 25 Mayıs Müzesi koleksiyonu içinde.

Yugoslavya Müzesi’ne gelirseniz hemen yakınındaki Hyde Park’ı da listenize alabilirsiniz. Evet, Belgrad’ın da bir Hyde Park’ı var. 🙂

9. MUSEUM OF CONTEMPORARY ART:

Avrupa’nın ilk çağdaş sanat müzesi olarak 1958’de açılan bu müzede, 1900’den itibaren Sırp ve Avrupalı sanatçılar tarafından ortaya çıkarılan modern ve çağdaş sanat eserlerini görebilirsiniz. Nehrin karşı kıyısında yer alan müzenin koleksiyonunda resim, heykel, fotoğraf ve video gibi farklı sanat dallarından 35.000’den fazla eser mevcut.

Müzenin bir güzel yanı da hem savaş sonrası Yugoslavya sanatına ışık tutması hem de Yugoslavya sanatının Avrupa sanatına geçişini eserler eşliğinde göstermesi.

10. DİĞER BELGRAD MÜZELERİ:

Yukarıda bahsettiklerimize ek olarak, vakti bol olanlar ve gezmeyi sevenler için birkaç Belgrad müzesi daha önerelim:

  • Eski Yugoslavya ve Balkanlar’da yaşamın kültürel öğeler eşliğinde anlatıldığı Ethnographic Museum,
  • Sırbistan tarihinin 35.000’den fazla parça ile anlatıldığı Historical Museum of Serbia,
  • Sırbistan’dan ve Avrupa ülkelerinden gelen uygulamalı sanat eserleri ile Museum of Applied Art,
  • Zepter ailesinin kişisel çağdaş sanat koleksiyonunun yer aldığı Zepter Museum.

11. BÖLGELER:

Belgrad’da bölgeler arası bir yürüyüşe çıkmak isterseniz, genel olarak en çok vakit geçireceğiniz yer Stari Grad (old town) bölgesi olacak. Gezilecek yerlerin ve popüler mekanların çoğu zaten Stari Grad çevresinde. Knez Mihailova çevresi ve Republic Square buna iki güzel örnek.

Şehrin eski bohem bölgesi Dorcol, yeni mekanları ve hipster kafeleri ile öne çıkan yerlerden. Dorcol’da göreceğiniz yerler arasında Skadarlija, Cetinjska Street, Bilim ve Teknoloji Müzesi, Ulusal Tiyatro ve galeriler var.

Knez Mihailova’dan Sava Nehri tarafına yürüdüğünüzde Savamala bölgesini, bu çevrede nehir kenarı güzel mekanlar keşfetmek için Beton Hala çevresini ve şehrin nezih sokaklarıyla hoş mekanlarından oluşan Vracar bölgesini dolaşabilirsiniz.

12. ZEMUN:

Belgrad gezisi bahar ve yaz aylarına denk geleceklerin gezi listesinde mutlaka yer vermesini önereceğimiz Zemun bölgesi de Belgrad Gezi Rehberi’miz için son öneri olsun. Burası, Belgrad’ın gri mimarisine romantik bir mola vermek isteyenler için ideal bir rota.

Zemun, eskiden Avusturya ve Osmanlı arasındaki sınırı oluşturan Belgrad kasabalarından biriymiş. İşte, tam olarak bu nedenle de bugün karşılaştığımız manzara herhangi bir Avusturya kasabasından farksız. Daracık sokaklarda tablo gibi kasaba evleri, Avusturya – Macaristan döneminden kalma mimariler, nehri çevreleyen güzel manzaralar ve eğlencesiyle lezzeti bol, keyifli mekanlar bu bölgenin özeti.

Zemun’a Belgrad şehir merkezinden otobüs, tren veya taksi ile gidebilirsiniz. Ulaşım süresi de olduğu için yarım gün ayırmak iyi olur. Kışın buradaki bazı mekanlar kapalı oluyor, o yüzden kışın gidecekseniz bu kısmı atlayabilirsiniz.

BELGRAD İÇİN VİZE GEREKİYOR MU

Sırbistan’ın başkenti Belgrad için vize gerekmiyor. Belgrad, Türkiye’den vizesiz gidilebilen şehirlerden biri. Buraya seyahat etmek için yalnızca pasaport sahibi olmak yetiyor.

Girişte çok soru sorulmuyor. Dönüş bileti ve otel rezervasyonu görmek isteyebilirler. Nadiren nakit para miktarı sorgulandığı da oluyormuş; ancak biz denk gelmedik. Bunun dışında yapılması gereken herhangi bir şey yok.

BELGRAD’A NE ZAMAN GİDİLİR

Biz Belgrad’ı kış mevsiminde gezsek de bu şehrin zamansız ve mevsimsiz olduğunu söyleyebiliriz. Tabii kışın oldukça soğuk olduğunu eklemek lazım ve soğukta gezmek de zaman zaman yorucu olabiliyor. Burayı mutlaka kışın gezin demeyiz ama kışın da karlı manzaralar eşliğinde gezmek keyifli oluyor.

Şehrin genel dokusuna bakınca, bahar ve yaz ayları buraya kesinlikle çok yakışıyordur. Sokaklar yeşillendiğinde eminiz ki çok daha güzel bir görüntüsü olur. Sıcak havalar bir yana, bizce Belgrad’ı gezmek için en güzel zamanlar Mayıs, Haziran başı, Ağustos sonu, Eylül ve Ekim ayları.

BELGRAD’DA KONAKLAMA | BELGRAD OTEL TAVSİYELERİ

Belgrad Gezi Rehberi’nde en sık sorulan bir diğer konu ile devam edelim. Bu gezide şehrin en popüler caddesi olan Knez Mihailova üzerindeki bu otelde kaldık. Çok merkezi bir lokasyonu olduğu için her yeri yürüyerek gezdik ve otelimizden çok memnun ayrıldık.

Diğer Belgrad konaklama tavsiyelerimiz için de ayrı bir yazı hazırladık. Belgrad otel tavsiyeleri ve tatil evi önerileri için Belgrad’da Nerede Kalınır – Belgrad Otel Tavsiyeleri yazımıza bakabilirsiniz.

BELGRAD’DA ULAŞIM

Belgrad Havalimanı Ulaşımı

Havalimanından şehir merkezine 72 ve 600 numaralı otobüsler veya A1 minibüsü ile gidebilirsiniz. Otobüsler ve minibüs havalimanından çıktıktan sonra aynı yerden kalkıyor.

Havalimanından merkeze giden otobüsler için tek yön bilet 150 RSD. Otobüs bileti yalnızca şoförden alınabiliyor. Ancak, şoförler bu biletleri genellikle satmıyorlar. Eğer bileti alabilirseniz 150 RSD ödüyorsunuz. Bir de uygulamadan alınabiliyor ama Sırpça olduğu ve Android’de çalışmadığı için bunu da çözüm olarak öneremiyoruz. Otobüs ulaşımı 40 dk sürüyor.

Minibüs bileti de yine şoförden alınıyor. Bilet tutarı tek yön için 400 RSD. Yol 20-25 dakika sürüyor ve gayet konforlu bir tercih. Dönüş için de aynı minibüsü kullanmak isterseniz Trg Slavija durağındaki A1 durağına gidebilirsiniz. Kalkış noktası bu meydandaki durak, saatte iki defa sefer oluyor.

Belgrad Taksi Ulaşımı

Biz Belgrad’da hiç taksi kullanmadık ama ihtiyacınız olursa Pink Taxi uygulamasını öneriyoruz. Hem ne kadar ödeyeceğinizi bilirsiniz hem de güvenli bir tercih olur. Yoldan çevrilen taksilerde pazarlık çok oluyor. Bazen taksimetre açılmayabiliyor veya olduğundan çok daha fazla ödeme istenebiliyor.

Havalimanından taksi kullanacaksanız, içerideki Taxi standından gideceğiniz yere göre ödeyeceğiniz rakamın yazdığı fiş isteyin. Çıkıştaki ‘taxi’ yönlendirmelerini takip ederek bulacağınız taksi durağından bindiğiniz takside bu fişte yazan rakamı ödeyeceksiniz. Dolandırma konusunun önüne geçmek için böyle bir sistem kurmuşlar.

BELGRAD’DA NE YENİR | YEME İÇME REHBERİ

İstanbul’daki yeme içme rakamlarından sonra biz Belgrad’da çok rahat ettik. Mekan anlamında çok zengin bir şehir olduğu için alternatifiniz zaten çok. Buna ek olarak, fiyatlar da Türk lirası ile kıyaslandığında bize göre hala uygun.

Belgrad’da kafe, restoran, bar ve kahveci olarak çok fazla mekan deneme şansımız oldu. Bu yüzden, Belgrad Gezi Rehberi’nin yanı sıra bir de yeme içme rehberi hazırladık. Tüm Belgrad yeme içme önerilerimize bu yazıdan ulaşabilirsiniz.

BELGRAD YEME İÇME REHBERİ

Belgrad’da Deneyebileceğiniz Lezzetler

1. Cevapi ya da Cevapcici: Bizim Tekirdağ köftesine benzer pideli Balkan köftesi.

2. Pljeskavica: Burger köftesi gibi büyük ve yuvarlak, soğanlı köfte.

3. Ajvar: Közlenmiş patlıcanlı ve salçalı kırmızı biber ezmesi.

4. Kajmak: Bazen köfte ile de servis edilen bildiğimiz kaymak.

5. Burek: Bizdeki börek ile aynı fırın börekleri.

6. Rakia: Erikten yapılan Sırp rakısı. Sade ve farklı meyve aromalarında bulabilirsiniz.

Gitmeden Önce #İyiBilgi:

Devam etmesi bize oldukça ilginç gelse de Belgrad iç mekanlarının çoğunda hala sigara içilebiliyor. Yeni nesil mekanlar bu konuda bir dönüşüm başlatmış olsa da yaygın diyemeyiz.

Google haritalardaki mekan yorumlarından kontrol edebilir veya kapılarındaki içilir / içilmez etiketlerinden ayırt edebilirsiniz. Yeni nesil kahvecilerde, şık restoranlarda, Michelin ödüllü yerlerde çoğunlukla içilmiyor.

Belgrad Gezi Rehberi yazımızın sonuna geldik. Belgrad ile ilgili tüm gezi notlarımıza ve fotoğraflarımıza Instagram hesabımız @nesemcelikkayadan ulaşabilirsiniz. Bizi takip edin, birlikte gezelim!