Antalya’nın üç tarafı çam ağaçları ile çevrili, doğa ile iç içe tatil beldesi Adrasan, sakin ortamı ile kafa dinleme tatiline çıkanların Akdeniz kıyısındaki favorisi. Bozulmamış doğası ve masmavi koyları sayesinde sakinlik arayanların Antalya’da gidebileceği en salaş, en keyifli rotalardan biri. Adrasan Gezilecek Yerler listemize başlıyoruz.

Adrasan’da tatil; bungalovda ya da çadırda konaklayıp güne kuş sesleri ile başlamak. Adrasan’ın çarşaf gibi denizinde uyanmak, canın isterse yakın koylarda bir tekne gezisine çıkmak. Bol bol kitap okuyup sessizlik ve bol yeşil içinde kendini dinlemek demek. Kendinize gürültüden uzak, kafaya ‘reset’ atmalık 2-3 günlük bir yer arıyorsanız doğru yerdesiniz! İstikamet önce Adrasan, sonra Olimpos ve Çıralı! Üstelik Adrasan’ın Suluada’sı da bu gezinin bonusu. 😊

Adrasan Nerede?

Adrasan, Antalya’nın Kumluca ilçesine bağlı küçük bir köy. Diğer adı Çavuşköy olan Adrasan’ın 2 km uzunluğundaki sahili ve Olimpos’a olan yakınlığı en önemli özellikleri. Adrasan; Antalya’nın merkezine 95 km, Kumluca’ya ise 4 km uzaklıkta.

Adrasan’a Nasıl Gidilir?

Biz Adrasan’a Antalya Havalimanı’ndan kiraladığımız araç ile geze geze gittik. Antalya’dan Adrasan araba ile yaklaşık 1,5 saat sürüyor. Özel aracın yanı sıra Antalya’dan toplu taşıma araçlarını kullanarak da Adrasan’a ulaşmanız mümkün.

Antalya’dan Adrasan’a Özel Araçla Gitmek:

Antalya’dan özel araç ile Adrasan’a gitmek için, D400 yolunu takiben önce Kemer yönüne gitmeniz gerekiyor. Kemer yolunda,  Tekirova ve Ulupınar yolunu izleyerek Olimpos sapağına ulaştıktan sonra. Adrasan tabelalarının gösterdiği yöne dönün ve Kumluca Yolu üzerinden 8 km daha köy merkezine kadar ilerleyin. Köy merkezinden 4 km daha giderseniz, yol sizi Adrasan sahiline çıkarır.

Antalya’dan Adrasan’a Toplu Taşıma ile Gitmek:

Antalya’dan toplu taşıma ile Adrasan’a gelmek için öncelikle Antalya Otogar’ına gelmeniz gerekiyor. Antalya Havalimanı’ndan Antalya Otogar’ına gitmek için iki yolunuz var. İlki belediye otobüs, ikincisi hafif raylı sistem Antray.

Havalimanından Otogar’a 600 numaralı belediye otobüsünü kullanarak gidebilirsiniz. 600 numaralı otobüsün son durağı Otogar. Eğer tramvayla gideyim derseniz, Antray’ın 1 numaralı Havalimanı hattında Otogar durağı da var.

Antalya Otogar’a ulaştıysak artık yolculuğun Adrasan bölümüne de geçebiliriz demektir. Antalya Otogar’a geldikten sonra, ilçeler terminalinden Çiçek Tur minibüslerinin kalktığı yeri bulun, artık Adrasan minibüsünüzü beklemeye koyulabilirsiniz. Çiçek Tur’un Antalya’dan Adrasan’a her gün karşılıklı 4 seferi var.

Minibüslerin güncel sefer saatlerini 0242 331 45 45’i arayarak öğrenebilirsiniz. Çiçek Tur’un saatleri size uymuyorsa, ilçeler terminalinden başka alternatifler bulmanız da mümkün. O zaman Kumluca otobüslerine binmeniz ve Adrasan sapağından inerek başka bir araca aktarma yapmanız gerek. Tüm bunların yanı sıra, Antalya Havalimanı’ndan Adrasan’a transfer hizmeti almak da başka bir seçenek.

Adrasan’a Ne Zaman Gidilir?

Adrasan, Antalya’nın en çok güneş alan yerlerinden biri; yağmuru da nispeten daha az. Tipik Akdeniz iklimi yaşanan bir köy olsa da son yıllarda kış mevsimi etkisinin gittikçe daha az görüldüğü söyleniyor. Bu nedenle de Kasım – Şubat ayları hariç her dönem gezmeye uygun.

Biz Adrasan’ı Mayıs ortası gezdik. Bol güneşli havada su sıcaklığı da Antalya dışından gelen ziyaretçiler için oldukça iyiydi. Tabii, Antalyalılara sorarsanız, onlar bu dönemde denize girmezler. Sıcak deniz seviyorsanız, özellikle Temmuz ayı daha uygun. Ekim ayıyla birlikte yağmurlu günlere denk gelme olasılığınız da çok yüksek.

Adrasan Gezilecek Yerler

Adrasan küçük bir köy olduğu için kendisini gezmek için 1 gün yeterli. Ama buraya gelip tekneyle Akdeniz’e açılmadan Olimpos & Adrasan gezisi kesinlikle eksik kalır.

Adrasan’da Gezilecek Yerler rehberimizde Adrasan ile birlikte yakınında görebileceğiniz diğer noktaları da anlatalım istedik. Listede belirttiğimiz her yer birbirine çok yakın mesafede olduğundan. Kendinize 2-3 gün sürecek kafa dinleme tatili planlamanız oldukça kolay olacak.

1. Adrasan Plajı & Adrasan Sahili

Koyu, üç tarafı çam ormanlarıyla çevirili bir körfezde yer alıyor ve koy doğal bir liman oluşturduğu için. Adrasan, Antalya’nın en sakin ve en huzurlu kıyılarından birine ev sahipliği yapıyor. Bol yeşiliyle Adrasan plajının uzunluğu 2 km’nin üzerinde ve ona da sığ ötesi bir deniz eşlik ediyor. Dibi kumlu, kendisi de dalgasız olduğundan, bu plajın özellikle güney bölümü çocuklu ailelerin favorisi.

Küçücük Adrasan’ın sığ ve kumlu denizden hoşlanmayanlar için de bir çözümü var. Eğer, daha çabuk derinleşen, taşlık denizlerden hoşlanıyorsanız, o zaman plajın kuzey tarafına gitmeniz gerek.

Plaja giriş ücretsiz; sezonda şemsiye ve şezlong kiralayabileceğiniz yerler de hizmet veriyor.

2. Adrasan Tekne Turu

Tatil için azıcık güneye iniyorsak, tekne tursuz bir gezi düşünmemiz mümkün dahi olamaz. Söz konusu Antalya ise maviliklerin hakkını vermek, ülkemizin en güzel koylarında yüzmek şart olmuş demektir. Çoğu tatil beldesinde olduğu gibi, Adrasan’da da tekne turuna çıkabilirsiniz. Adrasan plajı, aynı zamanda Adrasan tekne turlarının da kalkış limanı.

Adrasan’da tekne turu yapabileceğiniz iki ana rota var; bunlardan birisi Suluada, diğeri ise Porto Ceneviz. Tekne turları 10.30 gibi plajdan ayrılıp 18.30 gibi geri dönüyor. Her yerde olduğu gibi, bu turlara yemek de dahil; hem de balıklı! Turların kişi başı fiyatı sezona göre 70-100 TL arası değişiyor. Biz turumuzu sezona henüz girmemişken Ramazan Kaptan ile yaptık, çok da memnun kaldık.

Adrasan Suluada Tekne Turu

Suluada; bizim Olimpos & Adrasan gezimizi planlama nedenimiz. O yüzden, turkuaz rengi ve beyaz kumu ile ünlü bu adacığı görmezsek rahat edemezdik. Adrasan Suluada tekne turu rotası Suluada’nın ön plajından başlıyor, arka koyunda yüzme ve yemek molası, Mavi Mağara ve Kargıcak koyu ile devam ediyor.

Suluada’nın ön plajı biraz dalgalı, arka koyu ise çarşaf gibi. Bizce çok erken saatte özel tekne ile gelmiyorsanız, arka koy daha güzel. Ön plajda fotoğraf çekilmek için oyalanmadan sağdaki kayalıklara yürüyün; uç kısım daha sakin. Tekne turundaki kıyı ve koyların hepsi cam gibi, dibi biraz taşlı ve çakıllı. Gelirken yanınıza deniz ayakkabısı ve deniz gözlüğü almayı unutmayın!

Adrasan Porto Ceneviz Tekne Turu

Suluada’nın yanı sıra Ceneviz ve Sazak da Adrasan’ın en sevilen koyları arasında yer alıyor. Porto Ceneviz turunda; Korsan Koyu, Sazak Koyu, Ceneviz Koyu, Fosforlu Mağara ve Akseki Koyu rotası izleniyor; tabii hava ve rüzgarın durumuna göre kaptan bazı ekleme ve çıkarmalar yapabiliyor. Genel olarak, bu turda göreceğiniz tüm koylar Adrasan’ın doğası ile iç içe amakaradan ulaşımı olmayan Ceneviz Koyu bu turun favorisi.

3. Adrasan Deresi

Bey Dağları Milli Parkı sınırları içindeki Adrasan Deresi, doğal ortamı ile beldenin turistik noktalarından biri. Kaynağını Ulupınar’dan alan Adrasan Deresi, aynı zamanda farklı kuş türlerinin de yaşam alanı. Upuzun ağaçların çevrelediği dere, bu nedenle daima serin. Haliyle, derenin çevresinde sağlı sollu dizilen mekan ve oteller, özellikle yaz sıcaklarından kaçmak için birebir.

Kahvaltı ya da akşam yemeği için dere üzerine kurulu ahşap alanlarda oturmak isterseniz önceden mutlaka rezervasyon yapmalısınız. Bu tarz ortamlardan hoşlanıyorsanız, gezi listenize Adrasan Deresi’ni de eklemeyi unutmayın.

4. Çıralı & Çıralı Plajı

Adrasan ile Olimpos’un komşusu Çıralı, portakal bahçelerine kurulu bungalov konaklamaları ve kamp olanakları ile ünlü küçük bir tatil beldesi. Olimpos ile birleşen upuzun sahili, hem Caretta Caretta kaplumbağalarının yuvalama alanı hem de bu çevredeki en sevilen plajlardan biri.

Salaşlık ve sakinlik konusunda Adrasan’dan hiçbir farkı olmayan Çıralı’nın plaja çıkan caddesinde çok sayıda kafe ve restoran yer alıyor; bir yemek molası için burası da aklınızda olsun.

5. Yanartaş

Çıralı’ya kadar gelmişken, Olimpos ve Çıralı’nın tepesinde doğal bir ateş kaynağı olan Yanartaş’a da uğrayabilirsiniz. Özelliği; tepedeki kayalıklar arasında sıkışan ve salınan gazlar nedeniyle hiç sönmeyen alevlerinden geliyor. Aynı zamanda, Chimaera olarak da bilinen Yanartaş’a minibüsle ya da tur ile gelebilirsiniz; ancak araçtan ineceğiniz Yanar Boğazı’ndan sonra 1,5 km kadar tırmanmanız gerektiğini unutmayın.

Trekking planınız varsa, ayağınızda sağlem bir ayakkabı, elinizde de fener olsun. Doğal bir ortam olduğu için bilimum haşare ve akrep türü canlılara rastlayabilirsiniz, o nedenle turla ya da kalabalık gitmek iyi bir fikir olur. Turlar hakkında bilgiyi konaklayacağınız ağaç evlerden alabilirsiniz.

6. Olimpos & Olimpos Plajı

Doğa ile iç içe tatil yapılabilecek en güzel yerlerden biri olan Olimpos, kafa dinlemek isteyenlerin tercih ettiği rotaların başında. Yemyeşil doğası, Caretta Caretta kaplumbağalarına ev sahipliği yapan plajı ve ekonomik konaklama alternatifleriyle uzun yıllardır düşük bütçeli gezginlerin ve sırtçantalıların en sevdiği yerlerden biri olan Olimpos, salaş tatilcilik konusunda da gerçekten bir numara.

Olimpos ve Çıralı birbirine çok benziyor ama baştan kabul etmek gerek; Olimpos’u günümüzün en popüler yerlerinden biri yapan şey yıllar önce burada başlayan ağaç ev kültürü! Olimpos’ta gezeceğiniz yerlerin başında Çıralı’nın devamındaki Olimpos Plajı ve onun hemen arkasındaki Olimpos Antik Kenti geliyor.

Konumu ve Caretta Caretta kaplumbağaları nedeniyle koruma altında olan plajında herhangi bir tesis yok; zaten Olimpos’u bu kadar güzel yapan da yapılaşma izninin olmayışı.

7. Olimpos Antik Kenti

Olimpos Beydağları Milli Parkı içerisinde yer alan Olimpos antik kenti, Olimpos çayının oluşturduğu vadide kurulmuş. İlk bakışta görmeye alışık olduğumuz antik kentlere pek benzemeyen Olimpos’ta, Helenistik ve Roma dönemine ait kalıntıların çoğu ağaç ve çalıların ardına gizlenmiş durumda. O yüzden antik kentin hakkını vermek için bu ara bölümlere girmenizi de öneririz.

Olimpos antik kenti, Olimpos plajının hemen arkasında yer alıyor. Plajın da dahil olduğu Olimpos Ören Yeri’ne giriş ücreti kişi başı 20 TL, Müzekart’ı olanlara ücretsiz.

Daha detaylı Olimpos rehberi için; OLİMPOS’TA GEZİLECEK YERLER: OLİMPOS VE ÇEVRESİ

Olimpos ile birlikte Adrasan’da Gezilecek Yerler rehberimizin sonuna geldik. Adrasan ve Olimpos ile ilgili tüm fotoğraf ve notlarımıza Instagram’da @nesemcelikkaya hesabından #journavelantalya etiketiyle ulaşabilirsiniz. Aklınızda Antalya’nın diğer güzelliklerini görmek varsa, aşağıdaki rehberlerimize göz atmayı unutmayın. Bizi takip edin, birlikte gezelim!