Bolu’nun Yedigöller ile birlikte en turistik noktalarından biri olan Abant, son zamanlarda sık sık gittiğimiz Bolu’daki son durağımızdı. Abant; çeşit çeşit ağaçlarla oluşan görkemli doğası ve Göl’ün bulunduğu tabiat parkı ile hiç şüphesiz Bolu’nun en sevilen rotalarından biri. Abant Gezilecek Yerler yazımızda Abant Nerede, Abant’a Nasıl Gidilir, Abant’a Ne Zaman Gidilir, Abant’ta Kış Mevsimi, Abant ve Tabiat Parkı Giriş Ücreti, Abant’ta Konaklama, Abant’ta Kamp, Tabiat Parkı’nda Piknik ve Abant’ta Yeme İçme hakkındaki gezi notlarımız var.
Ankara’ya ve İstanbul’a yakın hafta sonu kaçamağı arayanların gidebileceği en güzel yerlerden biri olan Abant; her mevsim ayrı renklere bürünen manzaraları ile doğa ile baş başa birkaç gün geçirmek isteyenlerin, romantik bir kısa tatil arayanların, doğa yürüyüşü yapmak ya da kamp atmak isteyenlerin mutlaka gezi listesine alması gereken bir yer.
Kemerleri bağlayın, Abant’ı anlatmaya başlıyoruz!
Abant Tabiat Parkına Nasıl Gidilir?
Abant’ın toplu taşıma imkanları çok gelişmiş olmadığından en pratik yöntem ya özel aracınızı kullanmak ya da Abant turlarına katılmak. İstanbul’dan Abant’a 3,5 saatte, Ankara’dan Abant’a 2,5 saate ulaşabilirsiniz. Abant, Bolu’nun en organize turistik noktalarından olduğu için yolu son derece düzgün; kış mevsiminde bile Abant’a her türde araç ile ulaşabilirsiniz. Yol üzerinde çok sayıda dinlenme tesisi, restoran ve benzinlik olduğunu da belirtelim.
Kış mevsiminde Abant’ı gezme planları yapıyorsanız, yola kış lastiği ile çıkmanızı tavsiye ederiz. Abant, merkeze kıyasla çok daha yukarıda kaldığından yolda buzlanma olabiliyor ve bu nedenle de araçlar kayıyor.
Abant’a Ne Zaman Gidilir?
Abant da Bolu’nun diğer doğal güzellikleri gibi mevsimsiz, her an gidilebilecek yerlerden. Eğer yolunuz ilkbahar ve yaz aylarında düşerse bol yeşilli, sonbaharda gelirseniz kızıl, kışın ise karla beraber beyazlara bürünen bir Abant göreceksiniz demektir. Bizce her mevsimin tadı ayrı ama sonbahar ve kış bizim favorilerimiz.
Abant’a ne zaman gidilir konusunda bir diğer tavsiyemiz de imkanı olanların Abant gezisini hafta içi günlerine denk getirmesi. Kendisi en popüler hafta sonu rotalarından biri olduğu için Cumartesi ve Pazar günleri özellikle öğleden sonra bir anda kalabalıklaşmaya başlıyor, geç saate kalınca girişinde de araç kuyruğu oluyor. Tam zamanlı çalışanlar için pek mümkün değil; ancak Abant’ı hafta içi gezmek kesinlikle daha sakin ve daha keyifli.
Abant Gezilecek Yerler: Neler Yapılır?
1. Tabiat Parkı’nda doğa yürüyüşü ya da trekking’e çıkın:
Koca bir alana yayılan Göl’ün çevresi yaklaşık 7 km. Etrafında yürüyüşe çıkabilir ya da daha zor olsun diyorsanız Abant çevresindeki trekking rotalarını deneyebilirsiniz. Abant’ta biri 11 km, diğeri 18 km olan farklı zorluk derecelerinde iki trekking rotası var.
2. Abant Gölü Tabiat Parkı’nı bisiklet kiralayarak gezin:
Göl çevresini gezmek için parkın girişinde bisiklet de kiralayabilirsiniz. Saatlik 20 TL gibi bir ücreti var. Biz Şubat ayında gittiğimiz için yapamadık ama bahar aylarında burada bisikletle gezmek muhteşem olur. Bir sonraki Abant gezimizde biz de deneyeceğiz!
Göl çevresini gezmek için bir de faytonlar ve atlar var; ancak oraya gittiğinizde göreceğiniz üzere hayvanları hali harap resmen. Lütfen bu tarz hayvan gücüne dayalı aktiviteleri yapmayın! At, bir turizm metası değildir.
3. Tabiat Parkı’nda köy pazarını ziyaret edin:
Parkın girişindeki bir ahşap ev köy pazarı olarak hizmet veriyor. Pazardan hem yöresel organik ürün hem de el yapımı hediyelik eşya alışverişi yapabilirsiniz.
4. Abant Gölü Tabiat Parkı’nda fotoğraf turuna çıkın:
Abant Gölü yeşilin her tonunu barından muazzam bir doğaya sahip. Erken saatlerde giderseniz kimsecikler yokken bol bol fotoğraf çekebilirsiniz. Göl kenarındaki iskele, karşı kıyıda kalan tatlı evler, upuzun çam ağaçları, park içindeki ahşap kulübeler en çok fotoğraflananlar arasında.
5. Abant’ın çevresini keşfedin:
Abant gezinizi Bolu’nun diğer güzellikleri ile tamamlayabilirsiniz. Abant Gölü’ne gitmişken uğrayabileceğiniz diğer yakın yerler arasında Akkayalar Travertenleri, Sinekli Yaylası ve Mudurnu var. Bolu’da görebileceğiniz başka rotaları yazının devamında görebilirsiniz.
6. Abant Gölü Tabiat Parkı yolu üzerindeki mekanlarda sucuk ekmek ve Abant alabalığı tadın:
İçinde doğal göl olan bir geziden bahsediyorsak, yemekte kesin alabalık var demektir! Abant’ın da alabalığı meşhur, park çevresindeki çoğu mekanda tadabilirsiniz. Mevsimlerden kış ise bir diğer önerimiz kesinlikle sucuk ekmek.
Abant Yeme İçme Önerileri
Çevresinde sayısız kafe ve restoran alternatifi var. Çoğu hizmet ve lezzet açısından geçer not alamasa da en popüler olanları Çamlık Restoran ve Göl Cafe Bar & Restaurant. Restoranların olduğu bölgede daha salaş mekanlarda ve büfelerde sucuk ekmek de yiyebilirsiniz. Bizim tercihimiz ise tabiat parkına giden yol üzerindeki Yeşil Ev Masal Evler oldu. Burayı bir süre önce internette görmüştük, hakkındaki yorumlar iyiydi o yüzden Abant gezimizde buraya gelmeye karar verdik.
Yeşil Ev aslında bir bungalov otel, odaları adı gibi masal kulübelerini andıran şekilde. Otantik restoranının yemekleri pek lezzetliydi, menüsü genişti, mekanda çalan müzikler de hafta sonu gezimizi daha sıcak bir hale getirdi. Fiyatları Abant çevresindeki diğer turistik yerler gibi, örneğin bir köfte ızgara 35 TL.
Abant’ta Piknik Nerede Yapılır?
Abant Gölü Tabiat Parkı’nın içinde farklı farklı piknik alanları bulunuyor. Bu alanlarda ahşap masa ve banklar, kamelyalar, mangal yakma alanları ve tuvaletler var. Anlayacağınız, park piknik yapmaya son derece müsait. Biz hala mangal dumanı konusunu bu ve benzeri milli parklarda onaylayamıyor olsak da bildiğiniz üzere Türk halkının piknik bağı sorgulamaya kapalı. 😊 Neyse, gidenler ortamı temiz bıraksın yeter.
Abant’ta Nerede Kalınır?
Abant’a konaklamalı gidecekseniz çevresindeki otel ve bungalov pansiyonları değerlendirmeye alabilirsiniz. Abant Gölü yakınındaki en sevilen oteller Büyük Abant, Taksim International Abant Palace, Taksim International Abant Köşk ve Abant Göl Evleri. İçlerinde tabiat parkının yanı başında ve biraz uzağında konumlananlar var, bazılarında havuz ve spa imkanı da oluyor.
Abant’ta Kamp
Abant Gölü Tabiat Parkı, Orman Bölge Müdürlüğü’nün kontrolündeki kamp alanları arasında yer alıyor. Kamp atanlar için organize bir tesis imkanı da sunan Abant, Yedigöller Milli Parkı ile beraber Bolu’nun en sevilen kamp alanlarından.
Abant Gölü Kamp Alanı’na kendi çadırınızla gidebilirsiniz, kamp alanından karavan da kiralanabiliyor. Fiyatlar oldukça makul. Varillerin içinde ateş yakmaya izin veriyorlar.
Abant Gölü Tabiat Parkı Yakınında Gezilecek Yerler
Abant ve Bolu çevresinde görecek çok sayıda yer ve milli park var. Günübirlik Abant gezinizde Gölcük Tabiat Parkı’nı, iki ya da üç günlük gezilerinize Bolu’nun diğer güzelliklerini gezi listenize dahil edebilirsiniz.
Akkayalar Travertenleri ve Sinekli Yaylası: 20 dakika
Mudurnu: 30 dakika
Gölköy: 40 dakika
Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı: 1,5 saat
Yedigöller Milli Parkı: 1 saat 50 dakika
Göynük: 1 saat 10 dakika
Sülüklü Göl Tabiat Parkı: 1,5 saat
Abant Gölü Tabiat Parkı’na yakın gezilecek yerlerle birlikte gezi rehberimizin sonuna geldik. Bolu ile ilgili tüm gezi notlarımıza Instagram’da @nesemcelikkaya hesabından #journavelbolu etiketiyle ulaşabilirsiniz. Bizi takip edin, birlikte gezelim!
Bolu ile ilgili diğer yazılarımız:
Bolu Gölcük Tabiat Parkı Gezi Rehberi
Yedigöller’de Gezilecek Yerler: Konaklama, Yemek, Gezi
Yedigöller’de Nerede Kalınır: Kamp, Bungalov, Pansiyon
Sülüklü Göl Gezi Rehberi: Nerede, Nasıl Gidilir