Çeşme plajları, İzmirliler için sıcak havaların kurtarıcısı. Eğer yolunuz İzmir’e düşer de yüzmek için nereye gidelim derseniz, alacağınız cevaplardan ilki kesinlikle Çeşme olacaktır. Haksız da sayılmazlar; çünkü Çeşme’de herkes için bir alternatif var! Son zamanlarda Çeşme ile ilgili o kadar çok soru aldık ki arayı açmadan en sevdiğimiz Çeşme plajları ve En Güzel Çeşme Koylarını bir listede toplayalım, böylece herkes okusun istedik.
Bildiğiniz üzere, kendisi ülkemizin en sevilen yaz tatili rotalarından. Bu kadar popüler olmasında farklı özelliklere sahip plajları, koyları, fotojenik köyleri ve lezzetli yemekleri de son derece etkili tabii ki. Son zamanlarda Çeşme ile ilgili o kadar çok soru aldık ki arayı açmadan en sevdiğimiz Çeşme plajları ve En Güzel Çeşme Koylarını bir listede toplayalım, böylece herkes okusun istedik.
Bir İzmirli ve uzun süre Narlıdere’de yaşamış birisi olarak, Çeşme bizim için evin komşu kapısı demektir! Planlı ya da plansız, akla her düştüğünde, çok kısa bir süre içinde Çeşme’ye gitme şansım olduğu için birçok plajını görme, denizinde bol bol yüzme şansım oldu. Bu yazıda Çeşme’nin en sevdiğimiz koylarını ve en güzel Çeşme plajlarını okuyabilirsiniz. Çeşme’de nerede yüzülür, Çeşme’nin en güzel plajları ve koyları nerede, Çeşme plajlarının giriş ücretleri ne kadar diyenler toplansın, deniz çantaları da hazırsa anlatmaya başlıyoruz!
Başlamadan Önce: Bu yazıda Çeşme’de bildiğimiz ve sevdiğimiz plajlara, koylara yer verdik. Siz de gidip beğendiğiniz işletmeli ya da işletmesiz plajları yazının sonuna yorum olarak eklemeyi unutmayın ki listeyi birlikte büyütelim. 😊
Çeşme Plajları ve Çeşme Koyları
1. Ilıca Halk Plajı
Listemize bir Çeşme klasiği ile başlayalım! Ilıca Plajı, sadece Çeşme’nin değil, İzmir’in de en sevilen plajlarından. Ilıca Plajı, 2019 yılı itibariyle belediyenin özel işletmeleri kaldırması sonucu artık bir halk plajı. Plajın bu kadar sevilmesinde ılık suyunun etkisi büyük; denize girişin ince kum oluşu ve ilerledikçe yüksekliğin sığ devam edişi de diğer özellikleri. Bu nedenlerden dolayı da çocuklu aileler için oldukça uygun bir plaj. Denizi çok temiz ve berrak, sadece zaman zaman dalgalı olabiliyor.
Kendi şemsiye ve sandalyenizle gidip boş alanları değerlendirebilirsiniz. Ücretsiz duş ve tuvalet imkanı mevcut; ancak kalabalıktan ötürü çabuk kirlenebiliyor. Çok popüler bir plaj olduğu için mümkünse hafta içi ve erken saatte gelmek gerek. Diğer türlü, saatler ilerledikçe bir anda kalabalıklaşıyor ve hafta sonu yer bulmak zor oluyor.
Erken saatte giderseniz yakın otoparklarda yer bulursunuz, öğleden sonra gidecekseniz biraz uzağa park edip yürüyerek ulaşabilirsiniz. Otopark ücretleri 15 – 20 TL arasına değişiyor. Ilıca Plajı’nda gündüz kamp yapmak yasak, akşam izin veriliyor ama sabah oldu mu çadırı toplamanız gerek.
Ateş ve mangal yakmak plaj genelinde yasak. Plajın şu an için şemsiye ve şezlong hizmeti yok ama belediye tarafından hazırlıklar yapılıyormuş. Gittiğinizde şemsiye ya da şezlong kiralayan birilerine rastlarsanız bu kişilerin belediye ile ilgisi olmadığını unutmayın. 😊
2. Yıldızburnu Küçük Halk Plajı
Ilıca’da dalga olmayan, hem sakin hem de keyifle denize girilebileceğiniz yerlerden bir diğeri Yıldızburnu Küçük Halk Plajı. Plajın yakınlarında çıkan sıcak su kaynağı nedeniyle suyu oldukça sıcak, tek eksiği bir kumsalı olmaması. Plajdan denize giriş için yapılmış merdivenler var; oldukça sığ olan denizine bu şekilde giriyorsunuz.
Deniz oldukça sığ, ne kadar giderseniz gidin boy almıyor. Genellikle çocuklu ailelerin tercihi olan bir plaj. Kenarında belediyenin bir kafesi de bulunuyor; yine fiyatları makul olan işletmelerden. Yeme içme çeşitleri olduğu gibi buradan şemsiye ve şezlong da kiralayabiliyorsunuz. Merkez arka paralelinde olduğu için, hem büyük marketler hem de kafe ve restoran açısından bol bol seçeneği var.
3. Boyalık Plajı
Boyalık’ın deniz girişi hafif taşlık, sahili genelde ince kum, ilk girişten oldukça sığ, birkaç metreden sonra tamamen kumdan oluşuyor. Zaman zaman çok rüzgarlı olabiliyor, rüzgarsız bir zamana denk gelinirse Çeşme’deki en güzel plaj alternatiflerinden. Plajın hem ücretsiz halk plajı kısmı ve hem de işletmelerden oluşan bölümü. Halk plajı kısmında tuvalet, duş, soyunma kabini maalesef yok; her şeyinizi yanınızda getirmeniz gerekiyor. İşletme kısmındaysa organize şekilde tüm olanaklar mevcut.
Bu tesislerin giriş ücretleri 25-30 TL arasında değişiyor, giriş ücretlerine genellikle şezlong ve şemsiye de dahil. Çeşme’nin popüler her plajı gibi, Boyalık’ta da otopark sorun olabiliyor. En güzeli erkenden gelmek. Araçlarınızı sahile yaklaşmadan geçeceğiniz bir sokak arasına ya da yakın gördüğünüz otoparka bırakabilirsiniz; otopark ücretleri 20-25 TL arası değişiyor.
4. Ayayorgi Koyu
Çeşme’nin kuşkusuz en güzel koyu Ayayorgi, maalesef aynı zamanda en pahalı bölgesi. En ünlü beach club işletmeleri bu koyda yer aldığından her daim gidilebilecek yerler arasında değil ama yine de kendisini pek seviyoruz. Koy gerçekten de inanılmaz güzel ve bizce İzmir’in yüzmek için en iyi noktalarından. Yapısı sayesinde rüzgardan korunaklı olan koy Ayayorgi, aslında kocaman bir havuz gibi diyebiliriz. Su hem ılık hem de çok temiz.
Ayayorgi Koyu’nda yer alan işletmeler arasında Paparazzi, Sole&Mare, Cove, KafePi, Shayna, Anka Beach, Tren Ayayorgi ve Babylon Ayayorgi bulunuyor; içlerinde en sevdiklerimizden biri yıllardır aynı kaliteyi sürdüren Paparazzi. Giriş ücretleri 70-200 TL arasında değişiyor, gitme konusunu size bırakıyoruz. Hafta sonları oldukça kalabalık, o yüzden otopark konusu her noktasında sıkıntı. Mekanların vale hizmeti bulunuyor, fiyatları da 50 TL civarında değişiyor.
5. Dalyan Kocakarı Plajı
Limanı’n hemen yanı başındaki Kocakarı Plajı, halk plajı bölümünden ücretsiz denize girebileceğiniz, işletmesini tercih ederseniz de organize hizmet alacağınız yerlerden. Deniz Çeşme genelinde olduğu kadar soğuk değil, rüzgarlı günlerde bile çok dalgalı olmayan bir plaj olmasıyla çok seviliyor. Halk plajı kısmından yararlanıyorsanız, hemen arkasındaki kafeteryanın soyunma kabinini, duşunu ve tuvaletini ücret karşılığında kullanabilirsiniz.
Otopark yeri sıkıntısı yok, aracınızı ücretsiz park edebileceğiniz bir alan mevcut. Eğer tesis tarafında denize girmeyi düşünüyorsanız, 2 şezlong 1 şemsiye 50 TL. Yalnız, işletmede kredi kartı geçmediği için yanınızda nakit para bulundurmanız gerekiyor. Yürüme mesafesinde marketler var, ihtiyaçlarınızı buralardan da giderebilirsiniz.
Dalyan bölgesinde tercih edebileceğiniz işletmelerden biri de Dalyan Kocakarı Plajı’na 7-8 dakika yürüme mesafesindeki Palmiye Beach. Denizi Kocakarı Plajı ile benzer özellikte, işletme koy gibi bir bölgede bulunduğu için de yüzmesi oldukça keyifli. Giriş ücreti yok, tesiste yediğinizi içtiğinizi ödüyorsunuz. Şemsiye ve şezlong kiralanabiliyor.
6. Tekke Plajı
Çeşme merkezde denize girilebilecek en uygun yerlerden biri Tekke Plajı. Plajda belediye iştiraki olarak açılmış bir kafe var; şezlong ücreti günlük 25 TL. Kafenin yiyecek içecek fiyatları gayet makul, menüsünde alkollü içecekler de bulunuyor. Tesiste duş, soyunma kabini ve tuvalet mevcut ve oldukça temiz. Çeşmedeki diğer plajlara göre suyu biraz daha bulanık ve genelde dalgasız. Otopark konusu burada da problemli; aracınızı ara sokaklara park edip yürüyerek gelebilirsiniz.
7. Pırlanta Plajı – Çiftlikköy
Plaj, Çeşme’de hem denize girebileceğiniz, hem de kamp yapabileceğiniz bir yer. Bölge çok rüzgar aldığından genelde rüzgarlı ve dalgalı bir denizi var. Plajda iki işletme bulunuyor, fiyatları genel olarak makul. Tesislerden iki şezlong bir şemsiyeyi 30-40 TL’ye kiralayabiliyorsunuz, tuvalet, duş ve soyunma kabini imkanı da mevcut.
Kamp atılabilecek alan da yine halk plajı kısmı; bu tarafın daha önceden tuvalet, duş ve soyunma kabini imkanları yoktu ancak sanıyoruz ki 2020 yazında açılmış olacak. Pırlanta Plajı’nda otopark sorunu olmuyor, aracınızı boş bir alana park edip denize girebilirsiniz.
8. Altınkum Plajı
Altınkum, Çeşme’deki bir diğer favorimiz. Koy çevresinde birçok işletme var, onlardan kalan küçük bir alan da halk plajı olarak hizmet veriyor. Koyda Dharma Beach Club, Montana Beach, Copacabana Beach ve Fun Beach gibi popüler işletmeler yer alıyor. Bu tesislerin giriş ücretleri genelde kişi başı 50 TL’den başladığı için halk plajı kısmı Ilıca kadar çok tercih edilmiyor. Bölgede en çok tavsiye edilen tesis İbo’nun Yeri; girişi kişi başı 15 TL. Dışarıdan yiyecek içecek getirmek serbest, duş ile soyunma kabini var ve gayet temiz.
Altınkum Halk Plajı için en iyi zaman hafta içleri, hafta sonları çok çok kalabalık. İşletme olmadığı için tuvalet, duş, soyunma kabini gibi imkanlar yok, kendi şemsiyenizi eşyanızı hazırlayarak gelebilirsiniz. Kumu incecik, suyu serin. Bu nedenle, çocuklar için pek uygun değil. Yolu oldukça bozuk olduğu için yüksek araçla gelmeniz ya da binek aracınızla dikkatli kullanmanız gerek. Otopark olarak yol kenarındaki boşlukları değerlendirebilirsiniz; ancak beach’lere yaklaştıkça otopark sorunu ortaya çıkıyor ve civarlarında 20 TL gibi otopark ücretleri talep ediliyor.
9. Fedon Koyu
Çeşme’nin işletmesi olmayan bakir koylarından bir diğeri Fedon Koyu. Yeri Altınkum plajının hemen yakınında kalıyor, işletmesi olmadığı ve yolunun bozukluğundan dolayı çok fazla insan tarafından tercih edilmiyor. Denizi hafif taşlık, gelirken yanınızda deniz ayakkabısı getirirseniz daha rahat edersiniz. Kamp ve çadır kurulmasında sakınca yok, tabi işletmesi olmadığı için her şeyi yanınızda getirmeniz lazım.
Etrafında market bulurum diyen yanılır, yeme içme ile ilgili her şeyi merkezden halledip öyle gelin. Giderken altı yüksek bir araç tercih etmek en mantıklısı, binek araç için de dikkatli gitmekte fayda var. Otopark sıkıntısı yok, aracınızı hemen koyun arkasındaki boş toprak alanlara bırakabilirsiniz.
10. Delikli Koy
Son yıllarda hızla popülerleşen Deliklikoy, işletmesiz kamp ve karavan alanlarından. Tabii işletmesiz olduğu için yeme içme açısından bir alternatifi olmamakla birlikte, tuvalet, duş gibi imkanları da bulunmuyor.
Bu açıdan karavan tatili için daha uygun olabilir, ama koyun sahil yanına ve koya bakan üst alanına kamp da atılabiliyor. Normalde oldukça sakin bir yer; son zamanlarda sosyal medyada çok sık paylaşıldığı için özellikle yaz aylarında fotoğraf ve video amaçlı gelen kuru kalabalığı bol olabilir. Yine de aklınızda olsun. Deliklikoy’a gidecekseniz, yanınıza mutlaka deniz ayakkabısı ve plaj kısmına kurmalık şemsiye ve sandalye alın.
11. Kleopatra Koyu
Çeşme’de işletmesi olmayan bakir koy arayanların en sevdiği koylardan biri olan Kleopatra Koyu, Özpınar sitesinin hemen altında yer alıyor. Koyda işletme bulunmadığı için duş ve tuvalet imkanı da maalesef yok, soyunma kabininin de temizliği sıkıntılı olduğundan giyinip de yola çıkmak daha hijyenik olur. Kleopatra’nın suyu tertemiz, ancak biraz soğuk olduğundan yaz günlerinde serinlemek için ideal.
Denizin ilk girişi taşlık, sonrası tamamen kum. Koya giriş Özpınar sitesinden ya da Ser-tur sitesinden yapılıyor. Sitelerin girişlerinde ‘giriş – çıkış yasaktır’ gibi ibareler görebilirsiniz, aldırmayın, plajlar halkındır. 🙂
Kleopatra Koyu’na en yakın market 2 km uzakta olduğu için giderken yiyecek içecek stoğu yapmakta yarar var. Sahile şemsiye ve sandalye atmak serbest, kamp yapmak isteyenler çadır da kurabiliyor. Dik bir yokuş etrafına araçlarınızı bırakıp Kaputaş’a benzer bir merdiven yardımıyla koya iniyorsunuz, aracınızı çok aşağılara kalmadan koyun biraz yukarısında bırakmanız iyi olur.
Kleopatra Koyu ile Çeşme plajları – En güzel Çeşme koyları yazımızın sonuna geldik. Tüm gezi notlarımıza ve fotoğraflarımıza Instagram’da @nesemcelikkaya hesabından da ulaşabilirsiniz. Bizi takip edin, birlikte gezelim!
çok güzel ayrıntılı olarak anlatmışsınız eklemek istediğim bir şey var geçen sene Kleopatra koyuna gittiğimizde zabıta gelip çadırların toplamalarını istedi burada çadır kurmak yasakmış
Merhaba, yorumunuz ve bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederiz. Dün Kleopatra Koyu’na gittik, sabah erken saatte varmıştık ve yine birçok çadır vardı. Belki kontrole denk gelmemiş olabilirler ama biz yine de yazıda güncelleme yapacağız. 🙂
Son 8 yıldır Çeşme ye çok sık gittim. Sıraladığınız tüm koyları gördüm.. Aya yorgi nin yan tarafında ki Sera biç koyu nu yazmamışsınız.. orasi da muhteşem bir yer..
oraya da gidelim bir dahakine 🙂