İzmir; şehir hayatı kadar köyleri, kasabaları ve deniz tatili alternatifleriyle de gezmeyi en sevdiğimiz yerlerden biri. Yaptığımız onlarca İzmir gezisine rağmen bizi şaşırtacak bir köşesi, tanıştıracak bir güzelliği daima var. O güzelliklerden biri de henüz tam olarak keşfedilmemiş, turizmin esiri olmamış ve en önemlisi bozulmamış Karaburun yarımadası. İzmir’in merkezinden 1,5 saat mesafedeki Karaburun, bakir koyları ve huzurlu doğası ile favorilerimizden. Bu yazıda Karaburun Gezi Rehberi ile Karaburun Gezilecek Yerler’i keşfe çıkıyoruz!

Çeşme’nin yazlıkçılar arasında giderek ünlenmeye başladığı yıllarda daha ekonomik bir seçenek olarak öne çıkan Karaburun, inanması güç olsa da eski günlerdeki huzurunu halen koruyor. Özetle, doğa içinde kafa dinlemek, turkuaz koylarda yüzmek ve şehir hayatına bir mola vermek isteyenler çantaları hazırlasın. Karaburun’a gidiyoruz!

Karaburun Gezilecek Yerler

1. Karaburun Plajları

Karaburun yarımadasında organize plajlara ek olarak çok sayıda bakir koy var. Bir yarımadadan bahsediyor olsak da sahil şeridindeki koylar genellikle işletmesiz ve taşlık kıyılardan oluşuyor. Kumluk plajlarının sayıca çok çok az olması, Karaburun’u diğer tatil beldelerinden ayıran en önemli özellik. Bu da aynı zamanda bir avantaj; çünkü bu rota İzmir’in en berrak kıyılarıyla tanışmanıza da imkan sağlıyor.

Merkezdeki Bodrum, Mimoza ve İncirlikoy Akvaryum, Karaburun’un en bilinen ve en çok tercih edilen plajları. Koy keşiflerini çoğaltmak için arabaya plaj sandalyelerini, çantaya deniz ayakkabılarını atıp aşağıdaki koyları da listeye almanızı öneririz.

1.1. Dolungaz:

Şirin Baba Camping önündeki koy olan Dolungaz kıyısı Karaburun’daki favorimiz! Hem manzarası hem de turkuaz renkli kıyıları ile İzmir’de yüzmek için en güzel yerlerden. Yanınızda deniz gözlüğü ve şnorkel varsa su altı keyfi de bonusu.

1.2. Badembükü:

Karaburun’daki ilk gözağrımız, ikinci sevdiğimiz. Badembükü, yarımadanın batısında olduğu için genelde rüzgarlı ve dalgalı ama plajı kimseyle paylaşmak istemiyorsanız tam olarak gelmeniz gereken yer. İşletmesi olmayan, havluyu serip kitabınıza gömüleyeceğiniz mis gibi bir koy.

1.3. Boyabağı:

Kaynarpınar’ın yakınındaki Boyabağı, Karaburun’un en sakin plajlarından. Özel işletme de var, ücretsiz halk plajı da. Özellikle çocuğunuz varsa ya köpeğinizle geziyorsanız, çimlik alanı olan Maki’de çok rahat edersiniz. Boyabağı’nın kıyısı taşlık ama birkaç adım ilerisi tamamen kum.

1.4. Ayıbalığı:

Akdeniz fokunun üreme mağaralarının çevresindeki Ayıbalığı, Mordoğan’da sevdiğimiz koylardan. Özel işletmeleri de var, halk plajı da. Koruma altında olan bir koy. Rüzgarsız ve dalgasız. Özellikle, sabah erken saatlerde yüzmeyi sevenler için ideal.

1.5. Manal Koyu:

Mordoğan’da en sevdiğimiz koy kuşkusuz Manal. Upuzun bir plajı var. Şemsiye şezlong kiralanabiliyor. Ücretsiz alanları da var. Etrafında duş, kafe, tuvalet imkanı mevcut. Dalgası olmayan mis gibi deniz. Üstelik, gün batımında da pek keyifli.

1.6. Beyaz Kayalar:

Manal Koyu’na geldiyseniz görmeniz gereken bir diğer koy da Beyaz Kayalar. Manal koyunun plajından patikayı takip ederek önce adaya, oradan da ara yolu izleyerek buraya ulaşıyorsunuz. Çok sessiz sakin bir yer.

Daha detaylı Karaburun Plajları ve Karaburun’da Denize Girilecek Yerler yazısı için:

KARABURUN PLAJLARI: DENİZE GİRİLECEK 12 PLAJ VE KOY

2. Karaburun Köyleri

Karaburun, İzmir’in en az nüfuslu, en doğal ilçelerinden biri. Bugüne kadar hep kendi içinde kalmış, hiç modernize olmamış. Güzelliği de buradan geliyor zaten. Karaburun’un kıyı köylerinde balıkçılık sürerken, iç kısımdaki köyler tarım ve hayvancılık geleneğini devam ettiriyor. Bu köyler de Karaburun gezilecek yerler rotasının olmazsa olmazı.

Karaburun gezi listenize Sazak, Sarpıncık, Saip, Ambarseki ve Kösedere köylerini de ekleyin. Ambarseki’de ya da Saip’te köy kahvaltısı, Kösedere’de kahve molası, Sarpıncık’ta fener manzarası, Sazak’ta köy gezisi ile Karaburun keşiflerinize devam edin.

3. Sazak Köyü

Eski Rum köyü Sazak, Sakız Adası’nın tam karşısında yer alıyor. 1923’te mübadele anlaşması ile Sakız’a göç eden Rumların ardından köy terk edilmiş. Bir daha da gelen gideni, yerleşeni hiç olmamış. Boş kaldığı yıllarda talan edilen köyde, şu an sadece kalıntılar var.

Sarpıncık feneri yakınındaki Sazak köyünün içinde araçla gezmek mümkün değil. Ancak, arabanızı yakına park ederek kalıntılar içerisinde kısa bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Sazak köyünün İzmir’deki bir diğer benzeri Ödemiş sınırlarındaki Lübbey köyü. Aralarındaki fark Lübbey’in köy mimarisinin Sazak’a kıyasla çok daha görkemli olması.

4. Sarpıncık Feneri

Badembükü’nün bol rüzgarlı ama cam gibi parlayan kıyısından sonra sıra yarımadanın ucundaki Sarpıncık Feneri’ni görmekte. Adını olduğu mahalleden alan Sarpıncık Feneri, 1938’de yapılmış olmasına rağmen çok bakımlı ve temiz. Ayrıca, yarımadanın en iyi gün batımı noktalarından da biri. Feneri arkanıza alınca karşısında Midilli Adası’nı, sağınızda ise Foça’yı göreceksiniz.

5. Karaburun’da Dalış

Karaburun, hem İzmir’deki yaban hayatı açısından bir merkez hem de koruma altına alınmış canlıların üreme alanı. Aynı zamanda su altı dünyası zenginliği ile de öne çıkıyor.

Özellikle, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 17 noktayı dalış alanı olarak ilan etmesiyle dalış turizmi konusunda da önü açılmış. Karaburun’un farklı derinlik ve coğrafi şekillere sahip Büyük Ada, Küçük Ada, Domuzburnu ve Arslan Kayası mevkilerinde dalış aktivitesi gerçekleştirebilirsiniz.

Müren, orfoz, sargoz, lapin, akya, orkinos, barakuda, deniz böcekleri, ahtapot, deniz tavşanı, deniz yıldızları ve nesli tükenmekte olan pina gibi deniz canlıları dalış esnasında size eşlik edecek türlerden.

6. Karaburun’da Ne Yenir

Karaburun gezilecek yerler listesinin ardından yeme içme konusuna da bir adım atalım. Karaburun gezisi biraz da zeytinyağlı çeşitler, taze otlu salatalar, enginarlı lezzetler ve tabii ki deniz mahsülleriyle hazırlanan sofralar demek.

Bu gezide Ege lezzetleriyle buluşma anınızı deniz kenarı mekanlarına saklayın deriz. Yeni Liman yolundaki Sardunya, Mordoğan’daki Viramor, İskele bölgesindeki Ergin Pansiyon‘un deniz kıyısı restoranı, bizim Karaburun’da en sevdiğimiz mekanlar. Bar olarak da yine deniz kıyısındaki Pura Vida aklınızda olsun.

Kabak çiçeği dolması, acı ot kavurması, arap saçı köftesi, enginarlı tabaklar, kalamar ve ahtapot Karaburun’da tadılacaklar arasında.

7. Balıklıova

Karaburun’un en güneyindeki Balıklıova köyünü dönüş yolunuza saklayın. İzmir’in en sakin balıkçı köylerinden biri olan Balıklıova, geçmişte Polikhne adıyla bilinen bir Rum köyüymüş. Mübadele zamanı boşaltılmış, zamanla Rumların yerini Türkler almış.

Balıklıova, İzmir’in kafa dinlemelik rotalarından bir diğeri. Köyün yapılaşma izni olmadığı ve kıyı şeridi koruma altında olduğundan doğallığı devam ediyor. Balıklıova’da, denizle iç içe evlerin arasında kısa bir gezintiye çıkıp salaş mekanlarında deniz mahsüllerini tadabilirsiniz.

Balıklıova mekanları arasında Garip’in Yeri, Özal’ın Yeri ve Villa Polikne Otel & Restaurant en sevdiklerimiz. Buraya kadar gelmişken, köyün ünlü un kurabiyesinden almayı da unutmayın tabii. Hele ki fırından yeni çıkmışsa kokusu her yanı sarıyor!

Karaburun Nasıl Bir Yer?

Ege’nin en bakir sahil şeridinin ev sahibi olan Karaburun; bizce İzmir’in yeni sakin şehri. Hem de su altı dünyası, trekking imkanları, ekoturizm ve agro-turizm olanakları ile İzmir ve çevresinin incisi. Yolu toprak ve engebeli, iklimi de bol rüzgarlı olduğu için turizme açılamamış. Böylece, yıllarca bakir kalarak günümüzdeki değerlerine sahip olmuş.

Karaburun’un bol kıvrımlı yolları kendisine birçok irili ufaklı koy kazandırmış. Dağlık ve taşlık yapısı bu koyların berraklığını korumuş, su altı keşiflerine olanak sağlamış. Sakinliği de turizm değerini bambaşka bir noktaya taşımış.

Karaburun; enginar, üzüm, nergis çiçeği, narenciye ve badem gibi ürünlerin yetiştirildiği bir bölge. Yarımada oluşundan dolayı balıkçılık açısından da önemli bir konumda. Ayrıca, bazı koyları da nesli tükenme tehlikesinde olan Akdeniz foklarının yuvası.

İzmir’den Karaburun’a Nasıl Gidilir?

İzmir-Çeşme otobanına girdikten sonra Karaburun tabelalarını takiben sırasıyla Gülbahçe, Balıklıova ve Mordoğan rotasını izleyin. Karaburun İzmir’den 103 km, 2019’da açılan duble yol ile birlikte oldukça konforlu bir yolu var. Eskiden İzmir – Karaburun arası ortalama 2 saat sürerken, artık 1 saat 20 dakika gibi bir sürede Karaburun’a ulaşmak mümkün.

İzmir’den Karaburun’a toplu taşıma ile gitmek isteyenler Üçkuyular Semt Garajı’ndan kalkan Karaburun dolmuşlarını kullanabilir. Bir diğer seçenek ise aktarmalı belediye otobüsü yolculuğu.

Karaburun Gezilecek Yerler ve Gezi Rehberi yazımızı Karaburun’a nasıl gidilir yazımız ile sonlandırıyoruz.  Tüm gezi notlarımıza Instagram’da @nesemcelikkaya hesabından ulaşabilirsiniz. Bizi takip edin, birlikte gezelim!