İzmir bizim için hem ailemizle buluşmak hem de daha önce görmediğimiz yerleri onlarla birlikte keşfetmek demek. Özellikle hafta sonu geldiğinde, sabah erkenden uyanıp İzmir’in çevresindeki köyleri ve kasabaları gezmeyi çok seviyoruz. Ulamış Köyü en sevdiğimiz hafta sonu rotalarından.
Son İzmir seyahatimizde önce Urla’nın Bademler köyüne, oradan da Seferihisar’ın Turgut ve Ulamış köylerine gittik. Bu yazıda Karakılçık ekmeği ile ünlü Ulamış köyünü anlatalım istiyoruz. Kendisi İzmir’de görebileceğiniz en samimi ve en gelişmiş köylerden biri. Üstelik bir festivali bile var!
Başlamadan Önce Not: İzmir çevresindeki köyleri ve kasabaları anlattığımız yazımız da ilginizi çekebilir diye düşündük.
İzmir Civarında Gezilecek Yerler: Köyler ve Kasabalar
Ulamış Köyü Nerede?
Ulamış, İzmir’in Seferihisar ilçesine bağlı mahallelerden biri. Ulamış’a gittiğinizde, kendisinin daha önce gördüğünüz köylerden farklı olduğunu göreceksiniz; çünkü daha düzenli ve organize bir yerleşimi var. Ancak; eskiden köy sınıfında olduğu için ismi halen Ulamış köyü olarak anılıyor.
Ulamış Köyü’nde Gezi ve Ulamış Yeme İçme Önerileri
İzmir köylerinden Ulamış, bu gezide gördüğümü Bademler ve Turgut’a göre daha büyük ve düzenli bir yerleşim. Zaten Ulamış’ta yer alan tarihi hamam da buranın sadece günümüzde değil geçmişte de çevre köylere kıyasla daha büyük olduğunu kanıtlıyor.
Eğer, bu geziye sabah erken saatte başlama şansınız varsa önceliği Çiçekli Avlu’da köy kahvaltısına verin. Kahvaltının sonrasında Ulamış sokaklarında kısa bir gezintiye çıkabilirsiniz; çünkü burada bembeyaz köy evlerini rengarenk duvar resimleri süslüyor. Bizim köy gezilerimizin olmazsa olmazı arasında bir de köy kahveleri var; Ulamış’taki adresimiz ise köy meydanındaki Çınaraltı Kafe.
Ulamış’taki bir diğer önerimiz; Handre Coffee. Brezilyalı Vandre Lois de Souza’nın hikayesi Sao Paulo’daki metropol hayatından bunalıp doğal yaşama dönmek için ülkemize gelmesi ve İzmir’de Ulamış’a yerleşmesi ile başlıyor.
Sonra, Ulamış’ta kendi ülkesinin pratik lezzetlerini ve kahvelerini servis ettiği Hande Coffee’yi açıyor. Biz de denemeyi çok isterdik ama maalesef Pazar günü gittiğimiz için kapalıydı. Handre Coffee Brezilya yemekleri ve kahveleri ile sizin de aklınızda olsun. 😊
Ulamış Köyü Üretici Pazarı
Seferihisar köylerinde geziyorsanız üretici pazarları listenizde mutlaka olmalı. Üretici pazarı nedir derseniz, bu kavramı Seferihisar’ın bir diğer köyü olan Sığacık ile öğrendik aslında. Köyde üretilen meyve, sebze ve süt ürünleri ile evlerde pişen yemek ve hamurişlerinin satıldığı yerel üreticinin desteklendiği üretici pazarları Seferihisar’ın bizce en iyi projelerinden biri.
Ulamış’ın üretici pazarı Cumartesi günleri kuruluyor. Geziniz bugüne denk geliyorsa buradan taze meyve, sebze, peynir ve ekmek alışverişi yapabilirsiniz. Tabii, Sığacık’ta olduğu kadar büyük bir pazar alanı beklemeyin. Ulamış birkaç model küçüğü.
Yeri gelmişken Sığacık ile ilgili gezi yazımızı da buraya bırakalım: Sığacık’ta Gezilecek Yerler: Sığacık’a Gitmek için 10 Neden
Ulamış Karakılçık Buğdayı ve Armola Peyniri
Yazının girişinde de belirttiğimiz gibi, Ulamış köyü taş fırında pişen Karakılçık ekmeği ile ünlü. Karakılçık, ekmeğin yapıldığı buğdayın adı ve Karakılçık buğdayı da ata buğdayımız olarak geçiyor.
2011 yılında Seferihisar’ın Gödence köyündeki bir evde tohum olarak bulunan bu buğday sayesinde artık bu nostaljik ekmekler Ulamış ve Turgut’ta Seferihisar Belediyesi’nin desteği ile yapılıp fırınlarda ve üretici pazarında satılıyor. Karakılçık buğdayının üretim ve hasadından tamamen belediye, ekmeğin yapımından ise köy halkı sorumlu. Karakılçık ekmeği sadece Seferihisar’ın değil, İzmir’in de en özel lezzetlerinden biri.
Ulamış’ın öne çıkan bir diğer lezzeti yöresel Armola peyniri. Armola aslında tulum peyniri yapımından kalan peynir artıklarının sütle yeniden karıştırılmasıyla üretilen bir süt ürünü. Yöresel Ege kahvaltısı servis eden yerlerde Armola peynirine rastlamış olabilirsiniz; kendisi biraz yoğurdumsu biraz da krem peynirimsi lor peynirine benziyor. Ekmeğe sürülüp yenebileceği gibi, özellikle baharatlı zeytinyağı ve domatesle çok yakışıyor.
Ulamış Ata Ekmeği ve Armola Şenliği
Ulamış’ın Karakılçık buğdayına ve Armola peynirine özel artık gelenekselleşmiş bir şenliği bile var! Ata Ekmeği ve Armola Şenliği bu yıl üçüncü kez 3 Ağustos’ta gerçekleşti ve her yıl da devam edecek. Şenlikte, Ulamış’taki birçok ailenin geçim kaynağı olan Karakılçık ekmeği ve Armola peyniri tanıtılıyor, çeşitli etkinlikler ve üretim atölyeleri yapılıyor, yöresel oyunlar oynanıyor.
Ulamış Köyü’ne Nasıl Gidilir?
Ulamış, İzmir’in merkezine çok yakın olduğundan kısa sürede ulaşabilirsiniz. Ulamış’a araba ile gelecekseniz İzmir-Seferihisar yolunu takiben önce Bademler ve Yelki’den geçeceksiniz. Daha sonra tabelaları takip ederek Ulamış ayrımına dönüp köye ulaşabilirsiniz.
İzmir’den Ulamış’a toplu taşıma ile gelmek için Fahrettin Altay-Seferihisar rotasındaki 985 numaralı otobüsü kullanabilirsiniz. 985 numaralı otobüs Ulamış köyünden de geçiyor.
Ulamış yazımızın böylece sonuna geldik! İzmir hakkındaki tüm fotoğraf ve notlarımıza Instagram’da @nesemcelikkaya hesabından #journavelege etiketiyle ulaşabilirsiniz. Bizi takip edin, birlikte gezelim!
Diğer İzmir Yazıları:
BADEMLER KÖYÜ GEZİLECEK YERLER VE BADEMLER KÖY TİYATROSU
Ulamis köyü aysun abla dan armola peyniri ve karakilcik ekmeği istemek için telefon numarası varsa onu verebilir misiniz selamlar.