Yıllar yıllar önce ‘gidelim’ deseniz çoğu kişinin belki de burun kıvıracağı, şimdi ise gitmeye can attığı küçücük bir sahil kasabası Akyaka. Muğla’nın Ula ilçesine bağlı, yeşili bol, doğası mis gibi, şehir yaşamının çooook uzağındaki Akyaka, son yılların popüler kaçış rotalarından biri. Gökova Körfezi’nin doğu ucunda yer alan Akyaka; doğası ve konumu gereği uzun yıllardır koruma altında olduğu için bildiğimiz turistik beldelerine pek benzemiyor. Tek tip evleri, oksijen deposu yeşili ve alternatifli koyları buranın en sevilen özellikleri. Hadi başlıyoruz; gelsin Akyaka’da Gezilecek Yerler rehberi!
2011 yılında ülkemizin sakin şehirlerinden biri ilan edilen citta slow Akyaka, bu unvanının hakkını da sonuna kadar veriyor. Akyaka’yı tanımlamak için iki sözcük kullanmamız gerekirse, bizim aklımıza ilk gelenler kesinlikle sakinlik ve salaşlık olur.
Her ne kadar son yıllarda giderek ünlense ve özellikle yaz aylarında büyükşehirli turist akınına uğrasa da, bizce Akyaka özünü ne olursa olsun kaybetmeyecek. Akyaka, Muğla’nın bir nevi Olimpos’u. Lafı çok uzatmadan, artık anlatmaya başlayalım.
Akyaka Nerede?
Muğla’nın Ula ilçesine bağlı küçük bir tatil beldesi olan Akyaka, Gökova Körfezi’nin ucunda yer alıyor. Akyaka, Muğla’nın merkezine 18 km, Marmaris’e ise 30 km uzaklıkta.
Akyaka’ya Nasıl Gidilir?
Muğla ve Marmaris’in komşusu olan Akyaka’ya özel araçla veya toplu taşıma ile ulaşmak mümkün. Akyaka’ya en yakın havalimanı 1 saat uzaklıktaki Dalaman Havalimanı. Bir diğer alternatif ise 2 saat uzaklıktaki Milas – Bodrum Havalimanı.
1. AKYAKA’YA KARAYOLU ULAŞIMI
Muğla’dan Akyaka’ya Nasıl Gidilir
Muğla’dan Akyaka’ya toplu taşıma ile gitmek için istikamet Muğla Yeni Otobüs Terminali; buradan yarım saatte bir kalkan dolmuşlarla Akyaka’ya 25 dakikada ulaşabilirsiniz.
Özel araçla Muğla’dan Akyaka’ya gitmek istiyorsanız; bulunduğunuz yerden D550 yolunu takip ederek yaklaşık yarım saatte Akyaka’ya ulaşmanız mümkün.
Marmaris’ten Akyaka’ya Nasıl Gidilir
Marmaris’ten Akyaka’ya toplu taşıma ile gelmek istiyorsanız, yaz sezonunda sabah 10.00 ve 18.00’de kalkan minibüslere binebilirsiniz. Marmaris – Akyaka arası 36 km ve bu dolmuşlar Akyaka minibüs durağından kalkıyor.
Aynı dolmuşların Marmaris’e dönüş saati ise 16.00 ve 23.00. Bu saatler size uymuyor ve daha konforlu bir yolculuk yapmak isterseniz, Marmaris Otogarı’na giderek buradan Akyaka yönüne giden dolmuş ve otobüs alternatiflerini de değerlendirebilirsiniz.
Marmaris’ten Akyaka’ya özel aracınızla gelecekseniz, Marmaris – Muğla yolunu takip ederek yarım saatte Akyaka’ya ulaşabilirsiniz. Akyaka için, Marmaris – Muğla yolunda Beldibi, Çetibeli, Akçapınar ve Gökova’dan geçeceksiniz.
2. AKYAKA’YA HAVAYOLU ULAŞIMI
Dalaman Havalimanı’ndan Akyaka
Dalaman Havalimanı’ndan Akyaka’ya gitmek için Dalaman Havalimanı’ndaki Havaş otobüslerini kullanabilirsiniz; Havaş otobüsleri Gökova dörtyala kadar geliyor. Havaş’tan indikten sonra da taksi ile Akyaka merkezine ulaşabilirsiniz. Dalaman – Marmaris yönüne giden Havaş otobüsleri kişi başı 20 TL. Bunun yanı sıra havalimanından Akyaka’ya transfer de organize edebilirsiniz.
Dalaman Havalimanı’ndan Akyaka’ya özel aracınızla gitmek istiyorsanız, D555 yolu üzerinden D400 yoluna geçin ve Dalaman, Ortaca, Köyceğiz, Gökova ve Akyaka rotasını takip edin. Yolculuk, yaklaşık 1 saat sürüyor.
Milas – Bodrum Havalimanı’ndan Akyaka
Bodrum Havalimanı’ndan Akyaka’ya toplu taşıma ile gitmek istiyorsanız, öncelikle havalimanından Muğla merkeze giden belediye otobüsünü ya da MUTTAŞ otobüslerini kullanarak Muğla otogarına gitmeniz gerekiyor.
Muğla yeni otogara ulaşım yaklaşık 1 saat 15 dakika sürüyor. Otogara geldikten sonra, buradan da Akyaka yönüne giden minibüs ya da otobüslerle yarım saatte Akyaka’ya ulaşabiliyorsunuz.
Milas – Bodrum Havalimanı’ndan Akyaka’ya aracınızla gidecekseniz, D330 yolu üzerinden Bozarmut’a doğru ilerleyin ve Bozarmut’ta D550 yolunu takip ederek Bayır, Akçaova, Kötekli, Gülağzı, Gökova, Akyaka rotasını izleyin. Bu güzergah ortalama 1.30 saat sürüyor.
Akyaka’ya Ne Zaman Gidilir?
Akyaka, birkaç sene öncesine kadar Muğla’nın en sakin ve en gizli kalmış tatil beldelerinden biriydi. O yıllarda, Akyaka’ya gitmenin ne zamanı ne de mevsimi vardı; çünkü her daim sakin ve huzurluydu. Gel zaman git zaman işler değişti; Akyaka şu an herkes için en popüler kaçış rotalarından biri; haliyle yaz aylarında da oldukça kalabalık.
Amacınız buraya gelip kafa dinlemekse, Akyakalıların en çok önerdiği aylar Mayıs, Eylül, Ekim; yani okullar kapalıyken.
Büyükşehir nüfusunun azaldığı, günübirlikçilerin neredeyse kalmadığı bu dönemler Akyaka’ya ne zaman gidilir sorusunun da cevabı. Biz bu geziyi ikinci bayram tatilinde yaptığımız için çok net söyleyebiliriz ki resmi tatillerde her yer gibi Akyaka da aşırı kalabalık oluyor. Neyse ki Akyaka’da yapacak aktivite çok ve yakınında gidecek yer bol olduğu için kalabalıktan bir şekilde kaçabiliyorsunuz. 🙂
Akyaka’da ne yapılır diye soranları bu yazıya alalım: AKYAKA’DA YAPILACAKLAR: AKYAKA GEZİSİ İÇİN 9 ÖNERİ
Akyaka’da Gezilecek Yerler
1. Akyaka Sokakları & Akyaka Evleri
Akyaka’nın begonvillerle süslü, ahşap detaylı beyaz evleri buranın simge görüntülerinden birini oluşturuyor. Ulalı sanatçı Nail Çakırhan’ın, hiçbir mimarlık eğitimi olmadan, eski Ula evlerini model olarak yaptığı kendi evi, önce Ağa Han Mimarlık Ödülü’nü kazanmış, daha sonra da Akyaka’nın mimarisine örnek olmuş.
Son 30 yıldır beldede bu mimari tarzın dışına çıkılmıyor; böylece hem tek tip mimari oluşturuluyor hem de bölgenin doğal kaynakları ve sanatı değerlendiriliyor. Akyaka merkezden Azmak Nehri’ni takip ederek çıkacağınız yürüyüşte bu evlere sıkça rastlayabilirsiniz.
2. Azmak Nehri
Akyaka’dan Gökova Körfezi’ne kavuşan Azmak Nehri, Akyaka’nın en turistik noktalarından biri. Akyaka’da yapacağınız çoğu aktivite Azmak’ta ya da onun çevresinde gerçekleşecek; bir nevi her yol Roma’ya çıkar gibi düşünebilirsiniz. Burası Akyaka’da Gezilecek Yerler listesinin olmazsa olmazlarından.
Derinliği 8 metre olmasına rağmen son derece berrak bir yapısı olan Azmak Nehri’nin en önemli özelliği ise su altındaki bitki örtüsü. Buna bitki örtüsü demek ne derece doğru bilemiyoruz; çünkü altı resmen bir ormanı andırıyor! Bu bitkilere bir de su altı canlıları eşlik edince Azmak’ı izlemek Akyaka’da yapılacak en güzel şeylerden biri bizce.
Azmak Nehri’nin bu ilginç yönünü görmek ve bitkilerden meydana gelen renk değişimlerini izlemek için Akyaka Azmak Nehri’nde Tekne Turu yapabilirsiniz. Azmak tekne turları Akyaka merkezdeki iskeleden kalkıyor ve yaklaşık 30 dakika sürüyor. Su altı bitki örtüsünü izlemek paha biçilemez!
Tekne turunun yanı sıra Azmak kıyısındaki restoranlarda günbatımı eşliğinde yemeğe çıkmak da buranın olmazsa olmazı. Bu restoranların bazılarında masalar kıyıya atılıyor, erken davranıp rezervasyon yaptırabilirseniz ayaklarınız suyun içinde yemek bile yiyebilirsiniz. 🙂
Akvaryumdan hallice olan Azmak’ın bu kolu, aynı zamanda Kadın Azmağı olarak da geçiyor. Kadın Azmağı denmesinin nedeni de eskiden kadınların nehrin bu koluna çamaşırlarını yıkamaya gelmesi.
3. Akyaka Plajı
Akyaka Plajı, Akyaka’nın merkezinde bulunan bir halk plajı. Denizi sığ ve kumluk olduğu için özellikle çocuklu aileler tarafından sıkça tercih ediliyor. Plaja giriş ücretsiz; ancak şemsiye ve şezlong ücretli. Plajın etrafında yeme içme alternatifleri olan büfe ve kafelerin yanı sıra duş ve tuvalet imkanı da var.
4. Akyaka Çevresindeki Plajlar ve Koylar
Halk plajında yer bulamazsanız ya da sığ denizi hoşunuza gitmezse, bizim gibi Akyaka çevresindeki diğer plajlara bakın.
Akyaka Çınar Plajı:
Çınar Plajı, halk plajından sonra Akyaka’da en çok tercih edilen koy. Burası Akyaka plajına da pek benzemiyor. Hem plajı çakıllı, hem de sığ değil ve daha serin.
Azmak Nehri’nin buz gibi suyu denize burada kavuşuyor. O nedenle pek de sıcak olması beklenemez aslında. Plajın duş, tuvalet, büfe imkanı var; şemsiye ve şezlong ücretli kiralanabiliyor. Çınar Plajı’na özel araçla, merkezden geçen dolmuşlarla ya da yürüyerek gelebilirsiniz. Yanınıza deniz ayakkabınızı almayı unutmayın!
Akbük Koyu:
Akyaka ve Marmaris tatillerinin bir diğer vazgeçilmezi olan Akbük’e geldi sıra! Gökova Körfezi’nin başka bir ucundaki, Akbük koyu’na araçla ya da Akyaka’da kalkan günlük tekne turları ile gelmek mümkün. Denizi ve plajı çakıllı, sığ değil. Bu nedenle, Akbük için de yanınızda deniz ayakkabısı olmalı.
Koruma altındaki Akbük’te yapılaşma izni yok; ancak plajda çok sayıda işletme var. Zamanında şezlonglar her bir yana dağılmamışken çok daha güzeldi bizce. Kalabalık olmayan dönemlerde yine aklınızda olsun.
Akyaka Orman Kampı:
Gökova Körfezi’nin komşusu olan Akyaka Orman Kampı’nın plajı yok ama denize girilecek alanları var. Kum plaj istediğimiz için biz burayı pas geçtik. Zaten kamp alanı bayram tatilinde yeterince doluydu. O kalabalığa bir de biz katkı yapmayalım istedik. 😊
Değirmenbükü Koyu:
Hem tekneyle hem de özel aracınızla gidilebilen bir diğer koy da Gökova’nın en büyük koyu Değirmenbükü. Akyaka’ya da Marmaris’e de yarım saat uzaklıktaki Değirmenbükü Koyu’na Karacasöğüt yolu üzerinden ulaşabilirsiniz, haritalarda çıkmayabiliyor. Aynı zamanda İngiliz Limanı olarak da biliniyor.
İncekum Plajı:
Akyaka tatilimizde bir sabah erkenden uyandık ve güne İncekum Plajı’nda başladık. Kimsecikler yokken geldiğimiz İncekum’a kelimenin tam anlamıyla bayıldık! Marmaris’in Çamlı köyüne bağlı olan İncekum Plajı’na Akyaka’dan 3-40 dk’da ulaşabilirsiniz.
Giriş ücretli, ödemeyi yaptıktan sonra aracınızı otoparka bırakıp traktör ile plaja iniyorsunuz. Para vermek istemezseniz hemen arkasındaki ormanlık alanda da oturabilirsiniz. Duş, tuvalet ve tesisi var. Tek tavsiyemiz, özellikle yaz döneminde erkenden gelin.
5. Akçapınar Sörf Sahili & Akyaka’da Kiteboard
Akyaka şiddetli termal rüzgarları, konumu ve sığ denizi ile dünyanın en iyi sörf noktalarından biri. Akçapınar da bu kitesurf ya da diğer adıyla uçurtma sörfü dünyasının Akyaka’daki merkezi. İlginiz varsa, Akyaka’ya gelmeden önce Akçapınar sahilinde yer alan kitesurf okulları ile iletişime geçmenizi öneririz.
Dersler Akyaka halk plajının ilerisinde kalan Akçapınar sahilinde veriliyor, burası tamamen kitesurf’e ayrılmış durumda. Burada hizmet veren okullardan ders alıp, ekipman kiralayabiliyorsunuz. Kitesurf’ü hiç bilmeyenleri baştan uyaralım. Öğrenmek için uzun bir süre ayırmak ve gelmeden önce rezervasyon yaptırmak gerekiyor. Akyaka’da Gezilecek yerler haricinde sörf de burası için çok yaygın bir gelme sebebi.
6. Akçapınar Azmağı
Gelelim favori Akyaka’da gezilecek yerler aktivitemize. Kitesurf bahanesiyle konu Akçapınar’a gelmişken, Ula’ya bağlı bu küçük köyün hakkını biraz daha verelim. Azmak Nehri’nin bir kolu olan Akçapınar Azmağı da bu köyden geçiyor. Azmak Nehri’ne kıyasla çok daha doğal ve bakir olan bu akarsuyun en iyi özelliği ise üzerine kano yapabilmek!
İster daha önceden deneyiminiz olsun, ister olmasın; bizce Akyaka’ya gelmişken Akçapınar Azmağı’nda kano mutlaka yapılmalı. Bir kere çok eğlenceli bir spor, ikincisi akvaryuma benzeyen Azmak’tan sonra nehrin bir başka yüzüyle tanışmak da oldukça keyifli.
Kanoyu azmağın hemen başındaki Amazon’dan kiralayabilirsiniz. Git-gel ve açıkta yüzmeyle birlikte yaklaşık 2,5 saat ayırırsanız iyi olur.
Kano bittiyse, istikamet Akçapınar Tostçusu! Burada ev tostu ve ayran molası verdikten sonra Akyaka gezisine devam edebiliriz. Akçapınar Tostçusu 24 saat açık bu arada, aklınızda olsun!
7. Gökova Aşıklar Yolu
Akyaka’yı Marmaris’e bağlayan Gökova Aşıklar Yolu, Akyaka’nın size bol yeşilli merhabası. Instagram’da sıkça karşımıza çıkan Gökova Aşıklar Yolu, aslında okaliptüs ağaçlarından oluşuyor. Bu yolun esas adı da Okaliptüs Yolu.
Fotoğrafları meşhur olsa da aslında burası sabah yürüyüşlerinin ve bisiklet turlarının en güzel rotası. Gün içinde çok kalabalık olduğundan en ideal saatler sabah 8-9 arası. Şanslıysanız akşamüstü de boş yakalamak mümkün.
8. Idyma Antik Kenti
Idyma antik kenti, pek popüler olmamakla birlikte Akyaka’nın önemli turistik değerlerinden biri. 2.500 yıllık bir geçmişi olduğu düşünülen antik kenti sınırları içinde M.Ö. 4. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen akropol ve kaya mezarları kalıntıları da görmek mümkün.
Zamanında Attika-Delos Deniz Birliği’nin üyelerinden biri olarak kendi sikkesi de bulunan Idyma, bir zamanlar ticarette de önemli rol oynamış. Bu dönemlerde önce Rodos’un, daha sonra Roma İmparatorluğu’nun egemenliğine giren Idyma hakkında günümüzde pek bilgi bulunmuyor. Antik kenti ücretsiz gezebiliyorsunuz. Vaktiniz varsa Akyaka’da gezilecek yerler planına ekleyebilirsiniz.
9. Sedir Adası ve Kleopatra Plajı
Akyaka’ya birkaç gün ayıranlara bir diğer önerimiz de ülkemizin müze adası Sedir Adası ve onun kumuyla ünlü Kleopatra Plajı. İnanışa göre, Kleopatra ve Sezar gizli aşkını bu adada yaşamış. Kleopatra kumlarını beğenmediği adaya Mısır’dan özel bir kum getirtmiş. Gel zaman git zaman, bu kumlar adanın karakteristik özelliğini oluşturmuş ve ününü dünyaya yaymış.
Günümüzde kumun bulunduğu alana Kleopatra Plajı deniyor. Ancak maalesef kumlu alana giriş ve adadan kum çıkarmak artık yasak. Efsaneleri bir yana bırakırsak, bu özel kumun yapısı da adanın kalkerli yapısından kaynaklanıyormuş. Türkiye’nin başka hiçbir yerinde bulunmadığı için de haliyle koruma altında.
Plajın denizi de en az kumu kadar, hatta belki ondan bile güzel. Cam gibi, turkuaz suyun keyfini çıkarmak için mümkün olan en erken saatte buraya gelin. 10-11 arası tur tekneleri geldikçe kalabalık artmaya başlıyor ve bizce ortam pek de güzel olmuyor. Gökova Körfezi’ndeki Sedir Adası’na Çamlı köyünden kalkan dolmuş teknelerle hızlıca gidilebiliyor.
Detaylı bilgiler burada: KLEOPATRA PLAJI – SEDİR ADASI: NEREDE NASIL GİDİLİR
Akyaka Tekne Turu
Akyaka’da yapabileceğiniz bir diğer aktivite de Gökova Körfezi’nin çevresindeki koyları dolaşan tekne turlarına katılmak. Akyaka tekne turlarının programı Günlük Tekne Turu ve Akbük Turu olmak üzere ikiye ayrılıyor. Her tur grubunun kalkış ve dönüş saati ayrı.
Günlük turlar Akyaka Limanı’ndan 10.30’da ayrılıp Ziraatçılar Koyu, Tavşan Adası ve Sualtı Mağarası, Lacivert Koy, Sedir Adası Kleopatra Plajı ve Fenerli Koy rotasını izleyerek 18.30’da geri dönüyor. Her kaptanın turu aynı olmuyor. Örneğin Kandilli, İncekum, Sedir Adası Kleopatra Plajı, Zeytinli Koyu, Lacivert Koy ve Sualtı Mağarası da başka bir alternatif. Her ikisi de Gökova’nın mavisiyle tanışmak için birebir!
Akbük tekne turları ise limandan 10.00’da ayrılıp Çınar Plajı, Turnalı ve Akbük koyu rotasını izleyerek 18.00’de dönüyor. Her iki tekne turuna yemek dahil.
Akyaka’da Nerede Kalınır?
Biz Akyaka tatilimizde merkezdeki bayram kalabalığından biraz uzak olmak için Akçapınar’da konaklamayı tercih ettik. Akçapınar’da, azmağın hemen biraz ilerisinde yer alan Uçurtma Otel iyi bir konaklama tercihi.
Otel, genel anlamda kitesurf’çülerin tercih ettiği bir işletme. Akçapınar Tostçusu’na yürüme mesafesinde olduğundan sabah yürüyüşü kahvaltı için güzel lokasyon.
Akyaka konaklama önerimizle Akyaka’da Gezilecek Yerler, Akyaka Gezi Rehberi’mizin sonuna geldik. Akyaka ile ilgili tüm notlarımıza Instagram’da @nesemcelikkaya hesabından, #journavelege etiketi ile ulaşabilirsiniz. Bizi takip edin, birlikte gezelim!
Bu gezinin diğer yazıları: