Türkiye’de doğa ile iç içe tatil imkanı sağlayan en güzel yerlerden biri Olimpos. Uzun yıllardır sırt çantalı gezginlerin ve şehir stresini geride bırakıp kafa dinlemek isteyenlerin favorisi. Türkiye’nin en keyifli tatil rotalarından biri yapan aslında ağaç evlerde konaklama imkanı. Aynı zamanda arkadaş grubu ile tatil için en salaş yer olması. Biz de bu yüzden Olimpos’ta gezilecek yerler ile Olimpos’ta neler yapılır rehberini sizler için hazırlamak istedik.

Olimpos deyince akla sırt çantasıyla otostop çeken gençler ve ateşin başında gülüşen arkadaş grupları gelir. Ağaç evlerin eğlenceli ortamları ise bu seyahati planlamak için yeterli sebepler.

Olimpos Hakkında Bilgiler

Antik Likya’nın en önemli liman kentlerinden olan Olimpos’un geçmişi M.Ö. 167 yılına kadar uzanıyor. Çam ağaçları ile çevrili bir vadide konumlanan Olimpos, Phaselis ile birlikte Likya’nın ticaret konusunda en değerli topraklarına ev sahipliği yaptığı için daima statejik bir yerleşim olmuş.

Olimpos’un en güzel yanlarından biri tarihi doğa ile birleştiren özel coğrafyası. Çıralı plajı olarak bildiğimiz Olimpos plajı ile birleşen sahilin hemen arkasında kurulan Olimpos antik kenti, ağaçların ve bitkilerin ardına saklanan Helenistik ve Roma dönemi kalıntıları ile bugün Antalya’nın en mistik bölgelerinden biri.

Olimpos adını kuzeyinde kalan Tahtalı Dağı’ndan alıyor; Olimpos da ‘ulu dağ’ anlamına geliyor. Hem arkeolojik sit alanı olduğundan hem de Caretta Caretta kaplumbağalarının yuvalama alanını içinde barındırdığından Olimpos tümüyle koruma altında.

Olimpos Ağaç Evlerde Konaklama

Olimpos demek, ağaç evlerde konaklamak demek. Zaten Olimpos’ta yapılacakların başında da bizce ağaç evlerde konaklamak geliyor. Ağaç evleri doğanın içinde pansiyon işletmeleri gibi düşünebilirsiniz. Ekonomik olmasının yanında en sevilen özelliği de samimiyetleri. Konfor anlamında çok bir beklentiniz olmasın ama bir pansiyon kadar konforlu.

Olimpos’un ağaç evlerinde konaklamanın en güzel yanı akşamları buralarda kendinizi dev bir arkadaş grubunda gibi hissetmek. Özellikle, bu gezide konakladığımız, Kadir’in Ağaç Evleri bu konseptin piri diyebiliriz. Akşam yemeği ile birlikte yakılan ateş herkesi çevresinde topluyor.

Olimpos’ta Nereler Gezilir?

Olimpos’ta tatilin mevsimi yok, gezecek yeri çok. Özellikle bahar aylarında keyfi başka olan Olimpos’a gitme planı yapıyorsanız antik kentleri, upuzun plajını, tekne turu ile çevre koyları, meraklısı iseniz Likya Yolu’nda trekking’i, Gelidonya Feneri’ni, bir akşam Yanartaş’a çıkıp sonrasında ateş başında koyu bir sohbeti, ağaç evlerde konaklamayı, en az Olimpos kadar güzel ve doğal olan Adrasan’ı, oraya kadar gitmişken turkuaz kıyısı ile Suluada’yı, biraz ilerisindeki Phaselis’i listenize dahil etmeyi unutmayın.

Olimpos’ta Gezilecek Yerler

1. Olimpos Antik Kenti:

Olimpos Beydağları Milli Parkı içerisinde yer alan Olimpos antik kenti, Olimpos’ta gezilecek yerler arasından ilki. Likya’nın en önemli ticaret merkezlerinden olan Olimpos antik kenti, Olimpos çayının oluşturduğu vadide kurulmuş.

İlk bakışta görmeye alışık olduğumuz antik kentlere pek benzemeyen Olimpos’ta, Helenistik ve Roma dönemine ait kalıntıların çoğu ağaç ve çalıların ardında. Bu bölümleri es geçip sahile doğru devam ederseniz, antik kent gezisi size mutlu etmeyecektir. O yüzden mutlaka doğa ile tarihi birleştiren bu bölümleri de gezin.

Antik kenti ikiye ayıran çay, bugün hala aktif. Bu çayın üzerinden geçen köprünün günümüze kalabilmiş tek ayağı ise Olimpos’un en karakteristik görüntülerinden biri. Olimpos’un kıyısı ise hem beldenin hem de Olimpos antik kentinin en önemli değeri.

Birkaç adımda Türkiye’nin en bakir plajlarından birine ulaşacağınız kaç antik kent olabilir ki?

2. Olimpos Plajı:

Olimpos Antik Kenti’nin girişinden dümdüz, sahile doğru ilerlediğinizde sizi Olimpos plajı karşılıyor. Çıralı plajı ile aynı sahili paylaşan Olimpos plajı, muazzam doğa manzarasının yanı sıra Caretta Caretta kaplumbağalarının da yuvalama alanı.

Hem sit alanı hem de kaplumbağalar nedeniyle koruma altında olan bu plajda herhangi bir tesis ya da işletme yok. Plaja giriş antik kent içinden sağlandığı için ücretli. Ancak konaklayacağınız otellerde çoklu giriş biletlerinden sorarak daha ekonomik hale getirmek mümkün. Olimpos plajı çakıllı olduğundan yanınızda mutlaka deniz ayakkabısı bulundurun.

3. Ulupınar:

Adını doğal kaynak suyundan alan Ulupınar, Olimpos çevresinde uğrayabileceğiniz mola yerlerinden biri. Ulupınar, doğa yürüyüşü rotası olmasının haricinde kaynak suyunun çıktığı akarsu üzerinde bulunan alabalık restoranlarıyla ünlü.

Dere kenarı restoranlarını seviyorsanız ve vaktiniz de varsa, burayı listenize ekleyebilirsiniz. Olimpos’ta gezilecek yerler arasında bir dünya doğal güzellik varken burası önceliğimiz değildi, o nedenle pas geçtik.

4. Yanartaş:

Olimpos ve Çıralı’nın tepesinde doğal bir ateş kaynağı olan Yanartaş, kayalıklar arasında hiç sönmeyen alevleri ile özellikle günbatımı zamanında yapılan trekking aktivitesinin adresi. Kayalıkların arasında sıkışan gazlar nedeniyle hiç sönmeyen alevlerin görüldüğü Yanartaş, Chimaera olarak da biliniyor.

Minibüsle ya da turla geleceğiniz Yanar Boğazı’ndan sonra 1,5 km kadar tırmanmanız lazım. Yanartaş’a giderken sağlam ayakkabı giymeyi ve yanınıza fener almayı unutmayın. Son derece doğal bir alan olduğu için yürürken akrep ve benzeri canlılar görebilirsiniz.

5. Çıralı & Çıralı Plajı:

Olimpos’un komşusu Çıralı, bu gezide uğrayabileceğiniz bir diğer küçük yerleşim yeri. Portakal bahçeleri arasındaki bungalov pansiyonları ve Caretta Caretta kaplumbağalarının yuvalama alanı olan geniş plajı ile Çıralı da en az Olimpos kadar salaş ve sakin bir yer.

Olimpos ile hiçbir farkı yok; ancak plaj alanı daha geniş olduğundan bizce yüksek sezonda yüzme açısından daha keyifli. Plaja yürüme yolunda genellikle aile işletmesi olan kafe ve restoranlar göreceksiniz. Aynı zamanda apartların ve pansiyonların restoranlarını da seçenek olarak değerlendirebilirsiniz.

Çıralı’da ağaç ev ve bungalov konaklaması haricinde kamp alanları da mevcut.

6. Likya Yolu:

Türkiye’nin ilk uzun mesafeli yürüyüş rotası Likya Yolu, Fethiye’nin Ölüdeniz beldesinden başlayıp Antalya’nın Geyikbayırı beldesinde son bulan 535 km’lik bir güzergahı kapsıyor. 1999 yılında Kate Clow tarafından oluşturulan dünyaca ünlü Likya Yolu üzerinde çok sayıda antik kent ve turistik nokta var. Bunlardan biri de Olimpos. O yüzden Olimpos’ta gezilecek yerler listesine eklemek istedik.

Likya Yolu birçok parkurdan oluşuyor. Bu yüzden, uzun süreli yürüyüş yapacak kondisyonunuz yoksa ama yine de Likya Yolu deneyimini yaşamak istiyorsanız. Olimpos ve çevresindeki güzergahta bilgilendirme tabelalarını takip ederek kısa süreli yürüyüşe çıkabilirsiniz. Önemli olan dağcılık yeteneklerimizi sorgulamak değil, deneyime ortak olmak sonuçta. 🙂

Olimpos’a gelmişken de Likya Yolu rotasında bulunan Gelidonya Feneri’ni görmenizi öneririz. Türkiye’nin en eski feneri olan Gelidonya’ya ulaşmak için aracınızı park ettikten sonra gidiş geliş 2 saatlik bir yürüyüş süresine ihtiyacınız olacak. Planınıza Gelidonya Feneri’ni görmeyi ekliyorsanız, yol güvenliği açısından arazi aracı gibi yüksek bir araç kullanmanızı, sağlam bir ayakkabı giymenizi ve yanınıza bol bol su almanızı öneririz.

7. Korsan Koyu:

Gelidonya Feneri’ni gördükten sonra batısında kalan Korsan Koyu’na gelebilirsiniz. Antik çağlarda korsan kralı Zeniketes’in eline geçtiğinden, halen bu şekilde anılıyor. Korsan Koyu’nun denizi taşlık ve dalgasız; kıyısı da yaklaşık 50 metre. Genellikle kamp atanların tercih ettiği, sıcak günlerde de yerlilerin günübirlik olarak pikniğe geldiği bir koy.

Özellikle hafta sonları ve yaz mevsiminde epey kalabalık olduğu için hem çadır için yer bulmak hem de ortamdan keyif almak biraz zor. Bu yüzden en mantıklısı sezon dışı bir zamanda gelmek. Koyun girişinde yer alan birkaç işletmeden yiyecek içecek ihtiyaçlarınızı da karşılayabiliyorsunuz.

Likya Yolu’nu yürüyenler ve doğa sporlarını sevenler Korsan Koyu’nu listesine zaten dahil eder. Ancak buraya araçla da gelmek mümkün olduğundan listeye ekleyelim dedik.  Koya yaklaştıkça yol bozulmaya başlıyor, dikkatli gitmenizde fayda var.

8. Adrasan & Adrasan Plajı:

Adı Olimpos ile bir anılan Adrasan, upuzun sahili ve dalgasız denizi ile bu rotanın bir diğer sakin tatil beldesi. Adrasan, üç tarafı çam ormanlarıyla çevrili bir körfezde yer aldığından Antalya’nın en korunaklı bölgelerinden biri ve yerlilerinin söylediğine göre yıl içerisinde en fazla 2-3 kez yağmur gören tam bir Akdenizli.

Bol yeşilin süslediği Adrasan plajının uzunluğu 2 km; plajın bir bölümü kumluk ve sığ, bir bölümü de çakıllı ve daha derin. Plaja giriş ücretsiz, şezlong ve şemsiye kiralanabiliyor. Adrasan tekne turlarının da kalkış limanı olan sahilden son yıllarda adını sıkça duyduğumuz Suluada tekne turlarına da katılabilirsiniz.

9. Adrasan Suluada:

Turkuaz rengi ve beyaz kumu ile ünlü Suluada, Olimpos & Adrasan rotasının olmazsa olmazı. Adrasan yakınındaki Suluada’ya Adrasan plajından kalkan tekne turları ile gidebilirsiniz.

Tekneler 10.30’da Adrasan limanından kalkıp 17.30 gibi dönüyor; fiyata yemek de dahil ediliyor. Suluada tekne turu rotası Suluada’nın ön plajından başlıyor, arka koyunda yüzme ve yemek molası, Mavi Mağara ve Kargıcak koyu ile devam ediyor.

Suluada’nın ön plajı biraz dalgalı, arka koyu çarşaf gibi. Bizce çok erken saatte özel tekne ile gelmiyorsanız, arka koy daha güzel. Tekne turundaki kıyı ve koyların hepsi cam gibi, dibi biraz taşlı ve çakıllı. Bu yüzden gelirken yanınıza deniz ayakkabısı ve deniz gözlüğü almayı unutmayın. Adrasan’dan Suluada tekne turu yapmak isteyenlere Suluada turumuzu yaptığımız Ramazan Kaptan’ı tavsiye ederiz.

10. Phaselis Antik Kenti & Faselis Antik Kenti:

Likya’nın Olimpos ile birlikte en önemli iki kentinden biri olan Phaselis, M.Ö. 7. yüzyılda Rodoslu koloniciler tarafından bir yarımada üzerinde kurulmuş. Phaselis’in en önemli özelliği, bugün plaj olarak hizmet veren üç farklı limana sahip olması. Likyalıların öncesinde Persler ve Karyalılar tarafından yönetilen Phaselis, en son Likya birliğine katılarak Selçukluların egemenliğine kadar gelişimini sürdürmüş.

Phaselis’e girişte size karşılayan su kemerleri ile Liman Caddesi üzerindeki hamam ve agora kalıntılarını gezebilir, kentin üç plajında denize girmek mümkün. Müzekart ile giriş ücretsiz. İçeride de akşam 7’ye kadar kalınabiliyor. Antik kentin bu üç plajında tesis yok ve oldukça duru bir bölge. Girişinde minik bir kafesi var; atıştırmalık ve içecekler için buradan alışveriş yapabilirsiniz. Otoparkı ücretsiz.

11. Göynük Kanyonu:

Antalya’dan Olimpos’a giderken yol üzerinde uğrayabileceğiniz Göynük Kanyonu Kemer’e bağlı ve Likya Yolu’nun duraklarından biri. Kanyonun bulunduğu milli parkın giriş kapısında aracınızı bıraktıktan sonra 2 kilometrelik bir trekking yapmanız lazım.

Arada düz, arada yokuşlu olan patika yol, sizi en sonunda Göynük Kanyonu’nun muazzam doğası ile başbaşa bırakıyor. Kanyonun en sonundaki gölette ücretsiz yüzmek mümkün, daha ileri gitmek için göletin başındaki işletmeden can yeleği ve özel giysilerden kiralamak gerekiyor.

Bizim Antalya’daki favori kanyonlarımız Köprülü ve Tazı olsa da vakti olanların Göynük Kanyonu’nu da görmesini tavsiye ederiz. Göynük Kanyonu’na giriş ücretli, Müzekart geçmiyor. Kanyonda trekking yaparak gölete ulaşmak, sonrasında girişe geri dönmek yaklaşık 3-4 saat süren bir aktivite. Milli park içinde yeme içme ve tuvalet ihtiyaçlarınızı giderebileceğiniz işletmeler var.

Göynük Kanyonu ile Olimpos gezi rehberimizin sonuna geldik. Olimpos ve Antalya ile ilgili tüm fotoğraf ve notlarımıza Instagram’da @nesemcelikkaya hesabından #journavelantalya etiketinden ulaşabilirsiniz. Bizi takip edin, birlikte gezelim!

Diğer yazılarımız;

Antalya Gezilecek Yerler: Antalya Gezi Rehberi

Antalya Kaleiçi’nde Gezilecek Yerler & Mekanlar