Kış seyahati dendi mi aklımıza ilk olarak Noel pazarları geliyor! İşin aslı, gittiğimiz şehirleri rengarenk bir enerjiyle saran bu pazarları gezmeyi de çok seviyoruz! Orta Avrupa şehirlerini boydan boya ışıklarla süsleyen, meydanlarını sokak lezzetleri ve hediyelikçilerle renklendiren Noel pazarları bizce kış gezilerine ayrı bir mutluluk katıyor. Yıllardır, her kış sayısız Noel rotası yaptık. Tüm bunların ardından da bu yazıda Avrupa’nın en iyi Noel pazarlarını listeleyelim dedik.

Noel pazarları, bizim için artık vazgeçemediğimiz bir kış etkinliği haline geldi. Bu pazarları ilk kez yıllar önce Almanya’da görmüş ve çok sevmiştik. Sonrasında, Orta Avrupa ve İngiltere’nin çeşitli yerlerinde birçok pazarı gezip gördük. Bu yazıda da en sevdiklerimizi ve bizce Avrupa’nın en görkemli Noel pazarlarını özetleyelim istedik. Siz de sevdiklerinizi rotalarınıza eklemeyi unutmayın!

Başlamadan Önce: Aşağıdaki yazılarımız da gezinizi planlarken işinize yarayabilir:

NOEL PAZARLARI NE ZAMAN KURULUR: EN İYİLER VE AÇILIŞ TARİHLERİ

VİZESİZ NOEL PAZARLARI: EN İYİLER VE AÇILIŞ TARİHLERİ

Avrupa’nın En İyi Noel Pazarları

1. Münih, Almanya:

Bavyera bölgesinin güzel şehri Münih, Almanya’nın en büyük Noel pazarlarından birinin ev sahibi. Özellikle Marienplatz meydanında kurulan pazar bizim Almanya’daki açık ara favorilerimizden biri.

Marienplatz’ın yanı sıra buz pateni pistli Karlsplatz da oldukça keyifli. Ayrıca, mini lunaparklı Sendlinger Tor ve Orta Çağ temalı Odeonplatz diğer favorilerimiz. Odeonplatz’da tamamen Orta Çağ temasında hazırlanan bu pazara yolunuzu mutlaka düşürün.

2. Nürnberg, Almanya:

Nürnberg, Almanya’nın Noel Pazarı kurulan ilk şehirlerden biri. Ayrıca, son yıllarda tüm listelerin de favorisi. Hatta, Hauptmarkt pazarı geçtiğimiz yıllarda Avrupa’nın en iyisi de seçildi. Buradaki pazar gerçekten çok büyük bir alana yayılıyor. Münih ile kıyaslayınca görkemi de hiç geri kalmıyor diyebiliriz.

Yeme içme konusunda, büfelerde genellikle Nürnberg’in ünlü sosisli sandviçi satılıyor. Buranın bir diğer önemli lezzeti ise tarçınlı kurabiye Lebkuchen.

Yakın zamanda Nürnberg seyahatiniz varsa bu yazıyı da okumanızı öneririz:

NÜRNBERG GEZİLECEK YERLER: 14 NOKTA İLE DETAYLI GEZİ REHBERİ

3. Rothenburg ob der Tauber, Almanya:

Nürnberg demişken, Rothenburg ob der Tauber’ı da es geçmemek gerek. Aslında, yalnızca Rothenburg odT değil de tüm Almanya Romantik Yol kasabaları bu rotaya dahil olabilir. Romantik Yol üzerindeki Rothenburg odT, Bavyera’nın en tatlı, en nostaljik kasabalarından biri. Kasabanın küçük meydanında kurulan bir de mini pazarı var. Yolunuz Nürnberg’e düşüyorsa, 1 gününüzü buraya ayırarak Noel ruhunu kasaba ortamında yaşayabilirsiniz.

Rothenburg odT; küçük Noel pazarı ve Noel temalı ürünlerin satıldığı Kathe Wohlfarht mağazası ile ünlü. Kathe Wohlfarht, Rothenburg odT merkezli olduğu için eskiden yalnızca burada vardı. Ancak, artık mağazalarını pazarlarıyla ünlü birçok şehirde görebilirsiniz. Bu arada, Rothenburg’a gelmişken, burada sıcak beyaz şarabın tadına da bakmayı unutmayın.

4. Dresden, Almanya:

Dresden, Noel pazarının gerçek anlamda kurulduğu ilk şehir. Günümüzde de 600 yıllık geleneğini tüm ihtişamıyla sürdürüyor. Zaten, Dresden’in Saksonya bölgesinin zanaatkarlarıyla oluşturduğu pazar alanı aynı zamanda kültürel bir tanıtımın da merkezi. Burada Noel pazarları şehrin 11 farklı noktasına yayılıyor. Yani, Dresden’e yılın bu dönemi gittiğinizde gezip göreceğiniz çok pazar olacak. Almanya Noel pazarları arasında kesinlikle en iyilerden biri diyebiliriz.

Ayrıca, Dresden gezinizi her yıl Aralık ayının ikinci Pazar günü kutlanan Stollen Festivali’ne de denk getirebilirsiniz. Bu festival, şehrin klasiği olmuş bir meyveli kekin fırın ustaları ile pastacılar tarafından kutlandığı renkli bir gelenek.

5. Kopenhag, Danimarka:

Bugüne dek en sevdiğimiz Noel pazarları rotalarından biri de Kopenhag olmuştu! Aslında, Kopenhag’ın bu listeye dahil olması pazarlarından değil. Şehrin ünlü lunaparkı Tivoli’de yılın bu döneminde inanılmaz derecede keyifli bir ortam oluyor. Yani, bizce Noel ruhunu yalnızca Tivoli’de yaşamak için bile Kopenhag’a gelebilirsiniz. Tivoli gerçekten de dünyanın en renkli ve en ışıltılı Noel pazarına ev sahipliği yapıyor.

Tivoli pazarı 1 ay boyunca açık kalıyor. Etrafında oyuncaklar, buz pisti, yeme içme standları derken çok eğlenceli bir ortama giriyorsunuz. Girişler ücretli; ancak sonuna kadar değen bir deneyim diyebiliriz.

Kopenhag ve Tivoli hakkındaki tüm detaylar aşağıdaki detaylı gezi rehberimizde:

KOPENHAG GEZİLECEK YERLER: 16 NOKTA İLE DETAYLI GEZİ REHBERİ

KOPENHAG’DA NEREDE KALINIR: EN İYİ BÖLGELER VE OTEL TAVSİYELERİ

6. Brüksel, Belçika:

Brüksel, her ne kadar Avrupa’nın pek sevilmeyen şehri olsa da Noel zamanı bambaşka bir havası var! Özellikle, Grand Place meydanında kurulan Winter Wonders ile bizce Noel zamanı fazlasıyla görülmeye değer bir şehir. Winter Wonders, Avrupa’nın en görkemli Noel pazarlarından biri olarak kabul ediliyor. Noel döneminde meydanın ortasına dev bir buz pisti kuruyorlar. Etrafında da çam ağaçları, ışıltılı standlar, gösterileri ve geçit töreni şovları…

Winter Wonders’ta her yıl bir bölge ya da ülke ağırlanıyor. Böylece, o yıl o ülkenin kültürel tanıtımını yapıyorlar. Daha öncesinde Quebec, Provence, Tallinn ve Lapland gibi yerler temsil edilmişti. Oldukça keyifli bir atmosferi var.

Brüksel’e gitme planınız varsa detaylı gezi rehberimize de göz atın:

BRÜKSEL’DE GEZİLECEK YERLER: MÜZELER, KONAKLAMA, GEZİ REHBERİ

7. Strazburg, Fransa:

Fransa’ya göre Noel’in Başkenti Strazburg. Bu iddialarında da haksızlar diyemeyiz; çünkü Strazburg’un pazarları gerçekten de eşsiz! Strazburg’da yılın bu dönemi tam 11 Noel pazarı kuruluyor. Bu pazarların Strazburg’da bu kadar ünlü olması ise Alsas’ın geçmişte Almanya’ya bağlı bir bölge olmasından kaynaklanıyor. Zaten burada gezerken o Alman hissini devamlı alacaksınız. Alsas’ın hem Alman stilindeki mimarisi hem de halen benzer olan mutfağı, en büyük ortak özellikleri.

Bu rotaya gitmeyi düşünüyorsanız, planınıza Alsas köylerini ve kasabalarını da ekleyin. Alsas’ın tüm kasabaları ve köyleri bu konuda çok iddialı. Ayrıca, Alsas ve Strazburg için çok detaylı rehberlerimiz var, onlara da göz atmayı unutmayın.

ALSACE GEZİLECEK YERLER: NEREDE, NASIL GİDİLİR, 7 HARİKA ROTA

STRAZBURG GEZİLECEK YERLER: TÜM DETAYLARLA GEZİ REHBERİ

8. Colmar, Fransa:

Sıra geldi Alsas en güzel yerlerinden Colmar’a! Avrupa’nın en iyi Noel pazarları listesinde Colmar’ın yeri bizim için her zaman ayrıdır. Yılın bu döneminde, Colmar’ın 5 farklı noktasında pazarlar açılıyor. Ancak; Colmar sadece pazarları ile değil, aynı zamanda ahşap mimarisi ve renkli sokakları ile de bu ruhu tamamlıyor. Burası için tam bir Noel rotası diyebiliriz, sanki her şey bir bütün. Colmar’ın yalnızca yemek standlarından oluşan gurme pazarı da ayrı favorimiz.

Colmar için detaylı gezi rehberimiz ve konaklama rehberimiz ise burada:

COLMAR GEZİLECEK YERLER: TÜM DETAYLARLA GEZİ REHBERİ

COLMAR’DA NEREDE KALINIR: EN GÜZEL BÖLGELERDEN 14 TAVSİYE

9. Viyana, Avusturya:

Orta Çağ’ın bu renkli geleneği emperyal mimari ile buluştuğunda nasıl olur? Bu sorunun cevabı için gelmeniz gereken yer Viyana! Avrupa’nın en iyi Noel pazarlarına ev sahipliği yapan Viyana’da en büyük pazar Rathausplatz’da kuruluyor. Aynı zamanda şehrin çeşitli yerlerindeki pazarları ile Viyana, en az Almanya’daki örnekleri kadar çok seviliyor.

Viyana, aynı zamanda 3-4 günlük bir gezi planı ile gezebileceğiniz şahane bir şehir. Özellikle, müzeleri ve mekanları ile Avrupa’daki daimi favorilerimizden. Yakınlarda Viyana geziniz olacaksa, aşağıdaki rehberlerimize de göz atmanızı öneririz.

VİYANA GEZİLECEK YERLER: 20 NOKTA, SAYISIZ MÜZE VE SARAYLAR

VİYANA’DA NEREDE KALINIR: EN İYİ BÖLGELERDEN 12 ÖNERİ

10. Prag, Çekya:

Avrupa’nın Orta Çağ’da kurulmuş bir film setini andıran şehri Prag’a geldi sıra! Prag, gerçekten de gezmesi en keyifli şehirlerden biri. Üstelik, pazarları da o kadar güzel ki en iyiler listesinde hep Almanya’nın peşinden geliyor. Özellikle, Eski Şehir merkezi ile Wenceslas Meydanı’nda kurulan iki Noel pazarı en popüler olanlar. Prag’daki Noel pazarlarının her yıl bir tema üzerinde hazırlanması gibi özellikleri de var.

Prag için çok detaylı rehberler hazırlamıştık. Ek olarak, kendisi halen Avrupa’nın en uygun fiyatlı rotalarından biri.

PRAG GEZİLECEK YERLER: 29 NOKTA İLE GEZİ REHBERİ, İPUÇLARI

PRAG’DA NEREDE KALINIR: EKONOMİK OTEL VE EV TAVSİYELERİ

11. Zagreb, Hırvatistan

Üç yıl üst üste Avrupa’nın en iyi Noel market rotası seçilen Zagreb listemizin sürprizi! Zagreb’in şanı esasen konser ve şovlarla dolu etkinliklerinden geliyor. Ban Josiğ Jelacic Meydanı’nda kurulan dev yılbaşı ağacının etrafında Hırvat lezzetlerini sıcak şarap eşliğinde tatmak için burası da listenizde olsun. Zagreb’in Noel pazarlarında ayrıca canlı müzik ve gastronomi etkinliklerine dekatılabilirsiniz.

Burada Noel teması şehrin geneline yayılıyor. Ancak, özellikle King Tomislav Meydanı’ndaki buz pisti ile Zrinjevac Parkı’ndaki tasarım pazarını görmeyi atlamayın.

Noel Pazarı Nedir

Noel pazarı, aslında ilk olarak Almanya’da başlamış. Daha sonra ise Orta Avrupa ile tüm kıtaya yayılan bir gelenek olmuş. Pazarlar, her yıl 25 Aralık gününe denk gelen ve İsa’nın doğumunun kutlandığı Noel gününün yaklaşık 4 hafta öncesinde kurulmaya başlıyor. En görkemlileri Almanya’da olsa da artık birçok Avrupa şehrinde de bu pazarları gezmek mümkün.

Noel Pazarı İsimleri

Noel pazarları; İngilizce’de Christmas Market, Almanca’da ise İsa’nın doğumuna ithafen Christkindlmart (Christ Child Market) ya da gece pazarı anlamına gelen versiyonu ile Weihnachtsmarkt olarak adlandırılıyor. İsimler ülkelere göre değişiyor.

Noel Pazarı İlk Ne Zaman Kuruldu

Noel marketleri genel olarak şehirlerin merkezi ve ünlü meydanlarında irili ufaklı olarak, bazen de bir tema altında kuruluyor. İlki 1384 yılında Almanya’nın Bautzen şehrinde kurulmuş. Bautzen’i daha sonra Dresden, Frankfurt ve Münih ile takip etmiş.

Noel Pazarlarında Neler Var

Orta Çağ Almanya’sında başlayan bu Hristiyan geleneği, bazı şehirlerde halen sadece bu tema üzerinden devam ediyor. Bu temadaki Noel pazarları tematik Orta Çağ çadırları, ahşap oyuncakları ve dönemsel sunumları ile bizim de favorimiz.

Pazarlarda, ana katedralin ya da şehir meydanlarında dizilen büfeler kuruluyor. Bu büfelerde ise Noel ile ilgili hediyelikler, geleneksel yiyecekler, sıcak içecekler ve bazen de giyim, aksesuar ürünleri satılıyor. Bazı pazarlarda, 4 haftalık programı takiben çeşitli konser ve gösteri etkinliklerine de rastlayabilirsiniz.

Noel Pazarları Ne Zaman Kurulur

Noel pazarlarının açılış tarihi her şehre göre değişiyor. Almanya’nın ve Orta Avrupa’nın birçok şehrinde 25 Kasım itibariyle başlıyor. İstisnai durumlar haricinde çoğunun 26 Aralık’a kadar da devam ettiğini söyleyebiliriz.

Görmek istediğiniz şehrin Noel Pazarı takvimine internetten ulaşabiliyorsunuz. Avrupa’da ve İngiltere’de en sevilen Noel pazarlarının açılış tarihlerini listelediğimiz yazımız ise burada:

NOEL PAZARLARI NE ZAMAN KURULUR: 2024 TARİHLERİ, EN İYİLER

Böylece listemizin sonuna geldik! Tüm gezi notlarımıza ve fotoğraflarımıza Instagram’da @nesemcelikkaya profilinden ulaşabilirsiniz. Bizi takip edin, birlikte gezelim!