Gökova Körfezi’nin mini Sedir Adası, Marmaris’e ve Akyaka’ya olan yakınlığı ile hem tur şirketlerinin hem de gezginlerin favori rotalarından biri. Altın renkli kumu ve turkuaz koyu ile ünlü olan Sedir Adası’nın adı, adanın bir zamanlar ev sahipliği yaptığı, ancak şimdi hiç bulunmayan sedir ağaçlarından geliyor. Aynı zamanda Kleopatra Adası olarak da bilinen Sedir Adası, inanışa göre Kleopatra ve Sezar’ın gizli aşkını yaşadığı yer. Marmaris’e 16 km. uzaklıkta bulunan bu adanın bir özelliği de müze kategorisinde oluşu.

Sedir Adası Kumu ve Kleopatra Efsanesi

Efsaneye göre, Kleopatra ve Sezar’ın gizli aşkını yaşamak için buraya gelir ve bir süre burada kalırlar; Kleopatra adayı çok sevse de kumundan pek hoşlanmaz ve bu yüzden de Kuzey Afrika’dan kendisi için özel olarak altın sarısı kumlardan getirtir. Kumun özelliği, bu tanecikli yapının dünyada sadece Mısır ve çevresinde görülmesinden geliyor.

Günümüzde, plajın koruma alanı ile çevrili bölgesinde çok çok az miktarda bulunan bu kumun olduğu bölgeye girmek, adadan kum çıkarmak yasak. Böyle bir girişim olması halinde, milli varlıkları koruma kapsamında yasal işlem uygulanıyor ve bu alan gözetleme kulesinden devamlı olarak takip ediliyor.

Gezmeye ve yüzmeye geldiğimiz adadan kum kaçırmak bize göre çok yersiz olsa da eskiden böyle bir koruma olmadığı için, gelen ziyaretçiler yanlarında taşıdıkları poşet ve çantalarla bu kumlardan alıp evlerine götürüyormuş, böylece bu özel kum geçen süre içerisinde giderek azalmış. Ülkece değerlerimize pek de sahip çıkmadığımız için dinlediklerimize biz de pek şaşırmıyoruz; ancak şu an Sedir Adası’nı bu kadar ünlü yapan bu kumdan da adada eser miktarda bulunduğunu belirtmek lazım.

Günümüzde çok çok az kalan kum, birbirine yapışan kof taneciklerden oluşuyor. Ülkemizde başka bir örneği bulunmuyor, kumun özelliği sadece Mısır’da görülebiliyor olması. Kumun adanın kalker özellikli yapısından kaynaklandığı da söyleniyor. Bu açıklama bizce Kleopatra efsanesinden daha realist ama efsanelere inanmak her zaman daha büyülü geliyor. 🙂

Sedir Adası ve Kleopatra Plajı Hakkında Bilgiler

Sedir Adası’nın Kleopatra efsanesi ve altın sarısı kumunu konuştuktan sonra biraz da adadan ve plajından bahsedelim. Cedrea antik kentine ait kalıntıların bulunduğu Sedir Adası, ülkemizin müze adalarından biri. Yani, Sedir Adası’na giriş ücretsiz değil.

1. Sedir Adası’nda Yüzülecek Yerler

Kleopatra Plajı’nın da bulunduğu kıyıda yüzebiliyorsunuz, kıyının rengi tekne turu ile açıldığınızda ulaştığınız o turkuaz koylara benziyor. Biz en çok Kaş’ın Akvaryum koyu ile Marmaris’in İncekum Plajı’na benzettik. Adanın bu plaj bölgesi haricindeki bir noktasında yüzemiyorsunuz.

2. Sedir Adası’nda Plaj

Adanın plaj alanında şemsiye ve şezlonglar bulunuyor. ‘Erken giden kapar’ usülü olan bu şezlonglar ücretsiz. Fakat, eğer gittiğinizde yer kalmamış ise ekstra minder de kiralayabilirsiniz. Minder ücreti 20 TL, şemsiyeler 20 TL.

3. Sedir Adası’nda Gezilecek Yerler

Kleopatra Plajı’nın yanı sıra adanın arka kısmında kalan Roma dönemine ait antik tiyatroyu da gezebilirsiniz. Günümüze kadar oldukça iyi korunmuş olan bu tiyatro, geçmişte spor müsabaklarına ev sahipliği yapıyormuş; manzarası da pek güzel. Cedrea antik kentinin kalıntıları arasında şehir merkezi Agora, şehir surları, kilise ve su sarnıçlarını da görebilirsiniz.

4. Sedir Adası’nda Yeme İçme

Plajın kendine ait bir işletmesi bulunuyor. Adada yeme içme ihtiyaçları için hizmet veren tek yer burası ve maalesef fiyatları çok yüksek. Bunu daha önceden bildiğimiz için, biz giderken yanımızda atıştırmalık yiyecek ve içecek götürmüştük. Size de böyle yapmanızı öneririz; aksi takdirde hamburger kola ikilisine 55 TL ödeme yapmak zorunda kalabilirsiniz ve bu bizi üzer. 🙂

5. Sedir Adası’nda Konaklama ve Kamp

Sedir Adası’nda konaklama yapacak herhangi bir otel ya da pansiyon bulunmuyor. Çadır kurmak da yasak olduğu için kamp atma şansınız da yok.

Sedir Adası’na Nasıl Gidilir?

Sedir Adası’na gitmek için üç seçeneğiniz var, bizim tavsiyemiz Çamlı Köyü’nden kalkan tekneler.

1. Özel Tekne veya Yat İle Sedir Adası’na Gitmek

Bölge tekne bakımından bir hayli zengin. Marmaris ve Akyaka’da kalkan günübirlik tekneleri kiralayıp koy turunuzun içine Sedir Adası’nı da katabilirsiniz. Arkadaş grubunuz kalabalıksa ya da kaldığınız otelde sizin gibi gezmek isteyen başka aileler, çiftler varsa, anlaşıp özel tekne kiralayabilirsiniz.

2. Marmaris’ten Günübirlik Tekne turu ile Sedir Adası’na Gitmek

Koylarıyla ünlü Marmaris’te tekne turlarına katılmak bir klasik. Bu günübirlik tekne turları Sedir Adası’na da uğrayıp yaklaşık 1 saat kadar Ada’ya demir atıyor. Böylece, adada 1 saat zaman geçirebiliyorsunuz. Eğer, Marmaris’ten günübirlik tekne turuna çıkacaksanız Sedir Adası’na da uğrayacaksınız demektir. Tur programını kontrol etmeyi ihmal etmeyin.

Aynı şekilde, Akyaka’dan kalkan günübirlik tekneleri de tercih edebilirsiniz. Tur programında Sedir Adası olmasına dikkat edin.

3. Çamlı Köyü Tekneleri ile Sedir Adası’na Gitmek

Sedir Adası’na gitmek ve kısıtlı zaman içinde kendinizi sınırlamak istemiyorsanız, özel tekne turu yapacak ortamınız ve bütçeniz yok ise İncekum Plajı’na giderken de geçtiğiniz Çamlı Köyü’nden kalkan dolmuş tekneleri tercih edebilirsiniz. Marmaris ya da Akyaka’dan 20 dakikada ulaşabileceğiniz Çamlı köyünden kalkan tekneler ile 30 dakikada Sedir Adası’na gidebiliyorsunuz. Sabah 08:00 ve Akşam 19:00 arasında her 20 dakikada bir karşılıklı seferler yapan bu teknelerin fiyatını gittiğinizde öğrenebilirsiniz.

Sedir Adası Giriş Ücreti Ne Kadar?

Evet, Sedir Adası, ülkemizin müze kategorisindeki adalarından biri olduğu için limanda indikten sonra, buraya girişte turnikelerden geçiyorsunuz.

Sedir Adası’na giriş ücreti müze kartı olanlar için 250 tl. Ekonomik bir gezi rotası değil, ama bir kere görmek için değer. Bizden tavsiye; sabahın erken saatinde gelmeyecekseniz başka zamana bırakın; çünkü 11:00 itibariyle tur tekneleri gelmeye başlıyor ve özellikle sezonda bu saat itibariyle ada bir anda kalabalıklaşıyor.

Yüzmenin imkansız olduğu öğlen saatleri, Sedir Adası’nın keyfini çıkarmak için uygun değil. Sabah 08:30-10:00 arası Sedir Adası’nın en keyifli, en güzel zamanı.

Marmaris, Gökova ve Akyaka ile ilgili yazılarımızın devamı detayları ile birlikte gelecek. Bizi Instagram’da @nesemcelikkaya hesabından takipte kalın ki hep birlikte gezelim!

Diğer Marmaris yazıları:

MARMARİS SÖĞÜT GEZİ REHBERİ | SÖĞÜT GEZİLECEK YERLER