Schengen bölgesinde yer alan ülkelere ‘süreli’ olarak giriş imkanı sağlayan Schengen Vizesi, özellikle Avrupa ülkelerini kapsayan gezilerimizin baş kahramanı. Alınmış olduğu ülkeden Schengen alanına girildiği takdirde, verilmiş olduğu süre kadar diğer Schengen ülkelerinde de geçerli anlamına gelen bu vize tipimiz; başvuru esnasında bizi biraz prosedüre sokuyor olsa da geri kalan zaman diliminde büyük kolaylık sağlıyor.
Özellikle Türkler için vize süresi en büyük sorun olurken, vizenin süresini belirleyen birçok etmen bulunuyor. Başvuru yaptığınız yerden daha önce alınmış bir Schengen vizenizin oluşu, bankadaki hesap bakiyeniz, üzerinizdeki tapu/tapular, işveren ilişkinizi gösteren işyeri belgesi, önceki pasaport damgalarınız ve benzeri konular bunlardan bazıları. Hepimizin her başvuruda gönlünden geçen o güne kadar verilmiş en uzun süreli Schengen vizesini almak tabii ki. Çünkü uzun süreli Schengen vizesi; yeni bir vize masrafına girmeden size tanınmış süre boyunca Schengen bölgesindeki 33 ülkeyi gezebilme özgürlüğü anlamına geliyor.
*Başlamadan Önce:
1 Yıllık Schengen Vizesi Nasıl Alınır: Uzun Süreli Vize Alma Taktikleri yazısını okumak için tıklayın.
Schengen Vizesi ve Schengen Vizesi’nin Geçtiği Ülkelerle İlgili Bilgiler
#Schengen Vizesi, Schengen Birliği’ne üye olan ülkelerde geçerlidir:
Schengen vizesinin mucidi Schengen Birliği, 26 tam üye ülke içinde yalnızca kimlik, oturma izni kartı ya da pasaport ibrazı ile sınır kontrolü olmaksızın Schengen bölgesi içinde özgürce dolaşabilmeyi taahhüt eder.
Schengen Birliği, Avrupa kıtasındaki ülkeleri içeriyor olsa da Schengen Birliği ve Avrupa Birliği farklı kapsamları olan birliklerdir. Bu nedenle, Avrupa Birliği’ne üye olan ülkeler Schengen Birliği’ne üye değilse bu ülkeler Schengen Vizesi kapsamı dışındadır.
*Schengen Birliği’ne tam üye ülkeler listesi:
Belçika, Avusturya, Çekya (eski adıyla Çek Cumhuriyeti), Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre, Lihtenştayn.
#Schengen Vizesi 33 Ülkede Geçiyor, ancak Schengen vizesi alabileceğiniz 26 ülke var:
Schegen Vizesi 33 ülkede geçse de Türkiye’den Schengen vizesi başvurusu yapabileceğiniz 26 ülke var; çünkü bazı ülkeler Schengen bölgesinde olsa da Schengen Birliği’ne tam üye olmadığı için Schengen Vizesi verme hakkına sahip değil. Bu da şu anlama geliyor; bu ülkelerin kendilerine ait vizeye başvurabilirsiniz ya da halihazırda Schengen vizeniz var ise vizeniz ile bu ülkelere giriş yapabilirsiniz.
*Schengen Vizesi ile giriş yapabileceğiniz, kendi vizelerini almanıza gerek olmayan ülkeler listesi:
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Bulgaristan, Vatikan, San Marino, Monako Prensliği, Hırvatistan, Romanya.
#Schengen Vizesi her Avrupa ülkesinde geçerli değildir:
Schengen ülkeleri Avrupa kıtasında olsa da bazı Avrupa ülkeleri Schengen Birliği’ne üye değil. Örneğin; İngiltere ve İrlanda. Bu iki ülkeye Schengen vizesi ile giriş yapılamıyor ve mutlaka kendi vizelerini almanız gerekiyor. İrlanda konusunda; İngiltere vizeniz var ve İngiltere’ye giriş yaptıysanız ‘short stay waiver’ programı kapsamında 2021 yılına kadar İrlanda’ya da giriş yapabilirsiniz.
Schengen Vizesi Hangi Ülkelerde Geçerli
Schengen Birliği ve Schengen Vizesi ile ilgili sorulara açıklık getirdiğimize göre, artık Schengen vizesinin geçerli olduğu ülkeler listesine geçebiliriz. 🙂
Liste içinde olmayan Avrupa kıtası ülkelerine vizesiz gidebilirsiniz; Avrupa’da vizesiz gezmek istiyorsanız şu yazımızı okumanızda fayda var: Vizesiz Gezi: Avrupa’da Türklerden Vize İstemeyen Ülkeler
#1 Almanya
#2 Avusturya
#3 Belçika
#4 Bulgaristan: Yeşil, Siyah ve Gri pasaportlu Türk vatandaşları 6 ay içinde 90 güne kadar vizesiz giriş yapabilir. Bordo pasaport sahipleri Schengen vizeleri ile giriş yapabilir.
#5 Çekya (Çek Cumhuriyeti)
#6 Danimarka
#7 Estonya
#8 Finlandiya
#9 Fransa
#10 Güney Kıbrıs Rum Yönetimi: Schengen vizeniz ile girebilirsiniz; ancak Schengen vizesi verme hakkı yoktur.
#11 Hırvatistan: Schengen vizeniz ile girebilirsiniz; ancak Schengen vizesi verme hakkı yoktur.
#12 Hollanda
#13 İspanya
#14 İtalya
#15 İsveç
#16 İsviçre
#17 İzlanda
#18 Letonya
#19 Lihtenştayn
#20 Litvanya
#21 Lüksemburg
#22 Macaristan
#23 Malta
#24 Monako Prensliği: Schengen vizeniz ile girebilirsiniz; ancak Schengen vizesi verme hakkı yoktur.
#25 Norveç
#26 Polonya
#27 Portekiz
#28 Romanya: Schengen vizeniz ile girebilirsiniz; ancak Schengen vizesi verme hakkı yoktur.
#29 San Marino: Schengen vizeniz ile girebilirsiniz; ancak Schengen vizesi verme hakkı yoktur.
#30 Slovakya
#31 Slovenya
#32 Vatikan: Schengen vizeniz ile girebilirsiniz; ancak Schengen vizesi verme hakkı yoktur.
#33 Yunanistan
Seyahatlerimizden geri kalmamak, notlarımıza ve tavsiyelerimize jet hızıyla ulaşmak için bizi Instagram hesaplarımız @nesemcelikkaya ve @journavel’dan takip etmeyi unutmayın!
Schengen vize yazıları:
2 YILLIK SCHENGEN VİZESİ NASIL ALINIR