Kaş gezimizin en güzel günü kuşkusuz Kekova turunda geçendi. Merkezdeki acentelerden biri ile anlaşarak sizin de gerçekleştirebileceğiniz, Kekova’yı ve Simena’yı gezip Kaş’a yakın farklı koylarda yüzebileceğiniz bu turu mutlaka yapmalısınız. Otelinizin önerdiği ya da merkezden anlaşacağınız bir acente veya tekne ile Kaş’tan Kekova’ya tekne turunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

Kaş Kekova tekne turuna sabah 9:30 gibi otelinizden alınarak ya da merkezde belirlenen noktada buluşarak başlıyorsunuz. Bazı tekneler Kaş limanından, bazıları ise Üçağız köyünden kalkıyor. Üçağız’dan kalkan tekneler için, Kaş’ın merkezinden Üçağız’a ulaşmak yaklaşık 45 dakika kadar sürüyor.

Bu yazı Mart 2020’de güncellenmiştir.

KAŞ’TAN KEKOVA’YA TEKNE TURU PROGRAMI:

Tekne turunun ilk durağı; cam gibi görüntüsüyle Akvaryum Koyu. Benzer özelliklerde koyları farklı tatil beldelerinde görsek de bence bu tekne turundakinin yerini hiçbir şey tutamaz. O yüzden, buraya gelip de ‘önümüzde daha çok koy var, burayı pas geçeyim’ diyen üzülür, hayatımda gördüğüm en berrak koy sanıyorum ki burası.

Akvaryum’un ardından tekne turunda sıra Tersane Koyuna geliyor. Burası Kekova batık şehir yakınlarında teknelerin demir atmasına izin verilen tek yer. Yüzerken koyun dibine doğru batık şehir kalıntılarını görmeye başlayacaksınız, suya atlamadan teknedeki deniz gözlüklerinden birini kapmakta fayda var.

Tersane koyunun su altı dünyası oldukça etkileyici, hatta suyun derinliklerinde süzülürken gördüğüm manzaralar karşısında kalp çarpıntısı yaşadığımı bile söyleyebilirim. Tekneye gelirken ayağınıza terlik yerine ayakkabı giydiyseniz kıyıya çıkıp buradaki kilise kalıntılarını da görebilirsiniz.

#KEKOVA BATIK ŞEHİR GEZİSİ

Tersane koyundan sonra istikamet Kekova Batık Şehri. Bu noktada tekne oldukça yavaş gidiyor ve rehberiniz Kekova’yı ve antik kalıntıları anlatırken her detayı inceleme şansınız oluyor. Turun bu noktasında tarih her yanınızı sarmış oluyor, böyle zamanlarda gördüğüm manzaraların birilerine mekan olduğu anları hayal etmekten kendimi alamıyorum.

Tarihte yaşanmış çok çok şiddetli depremler nedeniyle bir bölümü yerin altında kalan Kekova’da görebilecekleriniz arasında eskiden yaşam olduğuna dair referanslarda bulunan bölünmüş yüzeyler, tapınak kalıntıları, merdivenler ve mezar taşları.

Batık şehrin sonrasında çoğu tekne turunda karşımıza çıkan rotalardan biri olan Korsan Mağarası’na gidiyoruz, adından belli olduğu üzere buranın eskiden korsanlar tarafından kullanıldığına inanılıyor. İçine girdiğinizde ise biraz küçük olduğunu görüyorsunuz. Bu durumda korsan gemisi bu mağaraya nasıl girmiş acaba demekten kendinizi alamamakla birlikte, adettendir diyerek fotoğraflarını çekmeye başlıyorsunuz tabii. Mağaranın ardından yemek molası için Gökkaya Koyu’na doğru yol alıyorsunuz.

Tekne turlarının genel sıkıntısı yetersiz ve lezzetsiz yemekleri. Küçüklüğümde ailemle birlikte çıktığımız tekne turlarının yemekleri o zamanlar ne kadar güzelse, şimdi durum bir o kadar kötü. Kaş’ta bu durum kontrol altına alınmış gibi geldi bize, iki seferde de öğle yemeği seçeneklerinden çok memnun kaldık. İnsan iyi bir tekne turu deneyimi yaşayınca bir sonraki tekne turu planları için motive oluyor. Kaş Kekova tekne turu bizim için tam olarak böyleydi.

Tekne turuna dönecek olursak, yemek molası sonrasında iki durak daha sizi bekliyor. İlki Burç Koyu, zaten yediklerinizi eritmek için böyle bir mola şart. Burç Koyu’nda verilen yarım saatlik ara sonrası, sıra benim bu turdaki favori rotam olan Simena antik kentine geliyor.

#SİMENA ANTİK KENTİ GEZİSİ

Yeni adı Kaleköy olan Simena, geçmişten bugüne antik adı halen kullanılan ender yerleşimlerden biri. Simena’ya deniz yolu harici ulaşım yok, çünkü köye doğru giden araç yolu sit alanı kapsamı ve Simena’nın koruma altında olması nedeniyle köye erişemiyor.

Deniz yolu Simena için öyle önemli ki, çocuklar okula bile tekne ile gidip geliyor. Zamanında tarımın olmadığı, hayatın zorluklarla geçtiği Simena, 50’lerden sonra gelişmeye başlamış. Önce elektrik, su gelmiş, sonra tarım başlamış. Köyün gelişiminde Rahmi Koç’un bir okul açması çok etkili olmuş. Okul şu an hizmet vermiyor olsa da çocuklar Üçağız’da eğitim görebiliyor. Geziye dönecek olursak; tekne turu kapsamında Simena’ya vardığınızda burada 1 saat kadar vaktiniz oluyor.

Köyün en tepe noktasındaki tarihi kale ve farklı noktalarında görebileceğiniz kral mezarları en büyük değerleri. Likyalıların köye mirası olan kaleye Müzekart’larla ücretsiz, kartsız kişi başı 10 TL’ye girebilirsiniz, manzarası için mutlaka çıkmanızı öneriyorum. Hızla çıkıp inebilirseniz, limanın hemen sağında yer alan kıyıda yüzebilirsiniz de. Yalnız kaleye giden basamakların biraz yorucu olduğunu belirteyim.

Likya antik kenti Simena’da bir diğer yapılması gereken Neşeli Kafe’de taze meyvelerle yapılan dondurmadan yemek; önerim limonlu ve karadutlu. Neşeli Kafe, köyün yerlisi Mustafa amcamın tatlı mı tatlı esintili mekanı. Kafenin adı lakabından geliyor; kendisi Simena’da Neşeli diye tanınırmış, gerçekten de öyle. Sohbeti öyle güzel ki insanın koşup sarılası geliyor. Simena’yı bir de ondan dinlemek şart. Tekneye dönüş öncesi suya batmış kral mezarını da görmeyi ihmal etmezseniz Simena turunuzu başarıyla tamamlamış olursunuz.

Burayı gezdikten sonra Üçağız köyüne geri dönülüyor, transfer aracı gelene kadar burada da turlayabilir, ufak hediyelikler alabilirsiniz. Tekne turu süresini 09.30’dan 18:00’a kadar sürecek şekilde düşünebilirsiniz. Hemen hemen tüm tekneler bu planda hizmet veriyor.

#KAŞ KEKOVA TEKNE TURU TAVSİYESİ

Yazlık bölgelerde kalabalık olmayan ve bangır bangır müzik yayını yapmayan tekne turu bulmak maalesef çok zor. Giderek popülerleşen Kaş’ta da durum böyle, o yüzden yeri gelmişken bir de Kaş Kekova tekne turu tavsiyesi vermek istedik.

Kaptan Ergun teknesi bizim bu bölgede gözümüz kapalı önereceğimiz bir tur imkanı sağlıyor. Teknenin maksimum %75 kapasite ile hareket etmesi ve müziksiz oluşu bizim için en önemli özellikleri. Böylece hem kimsenin üzerinden atlamadan 🙂 rahat bir tur deneyimi yaşıyorsunuz, hem de müziksiz olduğu için sakin ve huzurlu bir gün geçiriyorsunuz. Ergun Kaptan’ın teknesinin bir güzelliği de tur programının yukarıdaki genel Kaş Kekova tekne turu programından farklı olması.

Tur için 9:30’da Larsoy Travel ofisinde buluşulup 10:00’da limandan ayrılıyorsunuz. Sırasıyla Ufakdere Koyu’nda başlayarak önce hiçbir teknenin gitmediği Eleksi Koyu’na, oradan Akvaryum Koyu’na ve buradan da batıkşehir Kekova ile Kaleköy’e gidiliyor.

Kaleköy sonrası istikamet tarihi lahitleri görmek için Üçağız, son olarak da küçücük kumsalı ve berrak kıyısı ile İnönü Koyu. Yaklaşık 8 saat Kaş’ın masmavi koyları arasında geçiyor, 18:00 gibi de limana dönmüş oluyorsunuz. Tekne gezisi sırasında Kaptan Ergun teknesinin rehberi size koylar ve antik yerleşimler hakkında bilgi veriyor. Teknenin yeni olması, temizliği ve Kaş limanındaki tek mavi bayraklı tekne oluşu da diğer önemli özellikleri.

Günlük paylaşımlı Kaş – Kekova – Kaş turunun kişi başı ücreti 180 TL, bu fiyata öğle yemeği de dahil. Yemekler tura katılacak kişilerin tercihine göre belirleniyor; balık, tavuk ve köfte seçenekler arasında. Kaptan Ergun teknesi ile ilgili detaylara www.boattripturkey.com web sitesinden, 05446625072 numaralı telefondan ya da Kaş merkezdeki Larsoy Travel’dan ulaşabilirsiniz. Günlük paylaşımlı Kaş Kekova turlarının yanı sıra birkaç günlük ya da istenen kapasiteye bağlı haftalık gulet turları da yapıyorlar.

İndirim Kodu: Kaptan Ergun teknesinin günlük paylaşımlı turları için rezervasyon yaparken JOURNAVEL20 kodunu belirtirseniz 20 TL indirim alabilirsiniz. 🙂

#DEMRE KEKOVA TEKNE TURU

Tatilde biraz daha geniş zamanınız varsa, Kaş’tan Demre’ye geçip Kekova tekne turunu Demre limanından hareket eden teknelerle de yapabilirsiniz; çünkü Kekova aslında Demre’ye bağlı bir bölge. Demre’ye geldiğinizde, gezilecek yerler listenize Kekova tekne turunun yanı sıra St. Nicholas Noel Baba Kilisesi, Likya Uygarlıkları Müzesi ve Myra antik kentini de eklemeniz mümkün.

Demre’den Kekova’ya tekne turu için önerimiz ise Egemenim Boat. Egemenim teknesinin Kekova turları ile ilgili bilgileri Kekova Tekne Turu sitesinden alabilirsiniz. Kısaca ben de özetleyeyim; tur programında tekne sabah 10’da Demre limanından hareket ederek önce Kekova Adası‘na gidiyor; ardından Tersane Koyu, Simena Kaleköy, Gökkaya Koyu, Korsan Mağarası ve Karemlik Koyu güzergahını izleyerek akşam üstü 5’te limana geri dönüyor.

Turun kişi başı fiyatına yemek de dahil. Çocuklarla gidecekseniz 6 yaşa kadar ücretsiz, 6-12 yaş arası da yarı fiyat. Bu arada, Egemenim’i aileler ve gruplar için özel tur hizmeti de bulunuyor. Fiyatlar sezona göre değişebildiği için bu sitedeki iletişim numaralarına ulaşarak bilgi almanızı öneririz

Kaş ve diğer gezilerimiz için beni Instagram hesabım @nesemcelikkaya‘dan takip edin, birlikte gezelim! Kaş ve Fethiye’nin de içinde olduğu tüm fotoğraflarım ve Instagram notlarım için #journavelakdeniz etiketine, bu seyahatte görme fırsatı bulduğumuz Rodos ve Meis Adaları notları için de #journavelgreece etiketine bakmanızı öneririm.

Bu turun ilk rotası olan SELİMİYE GEZİ notları için buraya tıklayın.

Akdeniz turumuzun FETHİYE GEZİ notları için buraya tıklayın.

Akdeniz turumuzun KAŞ GEZİ notları için buraya tıklayın.