oslo şehrinde gezilecek yerler listesi ve gezi rehberi

Kopenhag ve Stockholm rotalarımızın ardından klasik üçlüyü tamamlayalım dedik ve Oslo’ya geldik! Norveç’in başkenti Oslo, beklentisiz gelmemize rağmen çok sevdiğimiz bir şehir oldu. Her ne kadar gezimizi Christmas dönemine getirsek de bu şehir doğası, manzaraları ve müzeleriyle bizi çok mutlu etti. Sonunda, buraya gelmeyi düşünenler için Oslo gezilecek yerler listemizden oluşan detaylı Oslo Gezi Rehberi’mizi tamamladık. Bu yazıda gezi notlarımıza ek olarak, Oslo’da nerede kalınır, ne yenir diyenler için de tavsiyelerimiz olacak. Özetle, Oslo hakkında aradığınız tüm bilgileri bu yazıda bulacaksınız.

Oslo’nun Stockholm ve Kopenhag kadar ilgi çekici olmadığını kabul ediyoruz. Ancak, bizce 2-3 günlük bir Avrupa seyahati için ideal bir rota! Hem gezmesi kolay, hem de sosyal yaşam açısından keyifli bir şehir. Biz Oslo’nun Kuzey ülkelerinin o cool tarzını sonuna dek yansıtan genel dokusunu da pek sevdik. Doğrusunu söylemek gerekirse, kar manzaralarının bu kadar yakıştığı başka bir şehir de bilmiyoruz. Oslo’nun sakin sokaklarında yürürken veya bir kafesinde kahvenizi içip sağı solu izlerken kendinizi festival filminin tam da ortasında gibi hissedeceğinize neredeyse emin gibiyiz! O zaman, hazırsanız Oslo Gezi Rehberi’mize ve Oslo Gezilecek Yerler listemize başlıyoruz!

Oslo’da Nerede Kalınır?

oslo konaklama hakkında fotoğraf

Oslo Gezi Rehberi’mize Oslo’da Nerede Kalınır diyenler için konaklama tavsiyeleri ile başlayalım. Oslo’ya ilk kez geliyorsanız her yere yürüme mesafesindeki Oslo Sentrum şehir merkezi otelleri konaklama için en ideali. Şehir merkezindeki otel seçiminizin Aker Brygge liman bölgesine yakın olması da rota açısından keyifli olur.

Oslo’da konaklama için bir diğer tavsiyemiz de Grünerlokka mahallesi. Grünerlokka’dan merkeze yürüyerek ya da toplu taşıma kullanarak ulaşmak mümkün. Kafeleri, restoranları, galerileri ve bol sokak sanatı içeren sokakları ile Oslo’nun en güzel yerlerinden biri.

Oslo Konaklama Tavsiyeleri: Biz Nerede Kaldık?

oslo'da konaklama tavsiyeleri içeren fotoğraf

Oslo’da nerede kalınır diyenler için öncelikle kendi otel deneyimimizi paylaşalım. Biz Oslo seyahatimizde, şehir merkezindeki bu otelde konakladık ve çok memnun kaldık. Öncelikle, otelin konumu Karl Johans’a ve liman bölgesine çok yakındı. Bu sayede, 1-2 nokta haricinde her yere yürüyerek gittik. Ayrıca, otelin konumu çok merkezi olduğu için gün içinde üşüdükçe bol bol dinlenmeye ve ısınmaya otele geldik. Çevresinde çok sayıda iyi diyebileceğimiz kafe ve restoran da vardı. Ek olarak, self check-in sisteminde çalışan bir işletme. Her şey çok pratik ve otelin içinde çamaşırhane de dahil olmak üzere her olanak düşünülmüş.

Oslo konaklama tavsiyelerimizin diğerleri ise yine şehir merkezindeki Oslo Scandic City ve Park Inn Radisson’un bu şubesi olur. Her ikisi de daha önce başka şehirlerde konakladığımız oteller. Oslo’da eğer ki Grünerlokka’da konaklamak isterseniz o zaman da bu otele göz atmanızı öneririz.

Oslo Gezilecek Yerler

1. Karl Johans Caddesi (Karl Johans Gate)

Oslo Gezi Rehberi’mize ve Oslo gezilecek yerler listemize Oslo’nun ana caddesi olan Karl Johans Gate ile başlıyoruz. Burada yürüyüşe çıkmak şehirle tanışmak için ilk adımımız. Çünkü; Karl Johans Caddesi’ndeki yürüyüşünüze Oslo’nun simge yapıları ve tarihi binaları eşlik ediyor. Tahmin edeceğiniz gibi, alışveriş açısından da popüler bir bölge. Ayrıca, şehir merkezindeki tek Oslo Noel pazarı da bu caddenin sonunda kuruluyor.

Karl Johans Caddesi üzerinde göreceğiniz yapılar arasında Oslo Kraliyet Sarayı, Oslo Parlamento Binası ve Oslo Katedrali var. Cadde üzerinde ulusal ve global markaların mağazaları ile çok sayıda kafe ve restoran da mevcut. Bu tarafa geldiğinizde ara sokaklara da mutlaka şans verin.

2. Oslo Katedrali (Oslo Domkirke)

1697 yılında tamamlanan Oslo Katedrali, Oslo gezilecek yerler listenizdeki başlıca yerler arasında. Katedralin Barok tarzdaki mimarisi özellikle kışın kar manzaraları arasında oldukça dikkat çekiyor. Çok da görkemli bir yapı. Ancak; bizce esas güzelliği iç dekorasyonundaki detaylarda saklı. Dış mimarisi gerçekten de İskandinav mimariye uygun sade bir görüntüde olsa da iç mimarideki işçilikler mutlaka görülmeli. Özellikle, ahşap tavan detayları ile vitray pencereler bizim en çok dikkatimizi çekenler. Oslo Katedrali’ndeki bu vitray pencerelerin tasarımı ise Norveçli sanatçı Emanuel Vigeland’e ait.

Katedrale ziyaret ücretsiz, 10:00-16:00 arası açık. Vitraylardan geçen ışıkların yansımasını daha net görmek için gün ışığının olduğu saatlerde gezmenizi tavsiye ederiz. Bazı dönemlerde etkinlikler ve konserler için de kullanılan bir mekan. Mesela; Norveç prensi de burada evlenmiş. Dolayısıyla, böyle bir gün ve saate denk gelirseniz ziyarete kapalı olur.

3. Oslo Kraliyet Sarayı (Det Kongelige Slott)

Karl Johans Caddesi’nin sonunda Oslo gezilecek yerler listesinin bir diğer demirbaşı olan Oslo Kraliyet Sarayı var. Norveç Kraliyet Ailesi’nin yaşadığı bu yapı, kesinlikle şehrin en görkemli noktalarından biri. Ancak, tam olarak bu nedenle ve aktif kullanımda da olduğu için yalnızca yaz döneminde ziyarete açık oluyor. Oslo’ya yazın gelecekseniz kraliyet sarayı turlarına önceden rezervasyon yaptırmayı unutmayın.

Oslo Kraliyet Sarayı, 1849’da Neoklasik stilde tamamlanmış ve oldukça zarif ve simetrik detaylara sahip. Sarayın Norveç’in bağımsızlık sürecinde ve kraliyet ailesinin Norveç halkıyla olan bağlarının güçlendirilmesinde önemli bir rolü de var. Halkın monarşi ile bağlarını temsil eden saray, ülkenin tarihinin ve modern kraliyet yaşamının da bir yansıması diyebiliriz.

Peki; yaz ayları haricinde bu bölgede neler yapabilirsiniz? Öncelikle, her gün 13:30’da sarayın bahçesinde gerçekleşen nöbet değişimini izlemek en sevilen aktivitelerden. Ek olarak, sarayın hemen dışındaki Slottsparken Kraliyet Sarayı Parkı ise yine bu bölgede ziyaret edebileceğiniz en güzel yerlerden.

4. Oslo Limanı (Aker Brygge)

Oslo Limanı ve çevresi

Oslo Limanı olarak da bilinen Aker Brygge, Norveç’in başkenti Oslo’da gezilecek yerler arasında en popüler noktalardan biri. Günümüzdeki liman bölgesinin çok da güzel bir hikayesi var. Çünkü; burası aslında tarihi limanlarından biri ve yeniden canlandırma projesi kapsamında dönüştürülerek bir yaşam alanı haline getirilmiş. Biz genel ortamını ve liman çevresi yapılarını biraz Hamburg’a benzettik açıkçası. Zaman geçirmesi keyifli bir yer kesinlikle.

Aker Brygge bölgesine geldiğinizde etrafınızı Oslo müzeleri sarıyor. Berlin’den, Viyana’dan alışık olduğumuz gibi, Oslo müzelerini de bu liman bölgesinde, bir arada gezmek mümkün. Liman bölgesinde müzelere ek olarak çok sayıda kafe, restoran ve mağaza da size eşlik ediyor. Ayrıca, Nordik yaşam kültürünün bir parçası olan saunaları da liman da bol bol görüyorsunuz. Özetle, Aker Brygge için Oslo’nun yeni trend bölgelerinden desek hiç de yanılmış olmayız.

5. Astrup Fearnley Modern Sanat Müzesi

Oslo müzecilik konusunda görebileceğiniz en iyi şehirlerden biri. Oslo müzeleri gezisine başlamak için en ideal noktalardan biri ise Astrup Fearnley Modern Sanat Müzesi. Aker Brygge liman bölgesinin sonuna doğru yürüdüğünüzde, müzeyi de göreceksiniz. Özellikle, çağdaş sanata ilgi duyanların seveceği bir koleksiyona sahip diyebiliriz.

Astrup Fearnley Modern Sanat Müzesi 1993 yılında kurulmuş. Adını ise Norveçli iş insanları Thomas Fearnley ve Hans Rasmus Astrup’tan alıyor. 2012’de açılan günümüzdeki müze binasının tasarımı ise Paris’teki Centre Pompidou ve yeni İstanbul Modern’den hatırlayacağınız ünlü mimar Renzo Piano’ya ait. Müzenin koleksiyonunda Norveçli sanatçıların yanı sıra Damien Hirst, Jeff Koons, Cindy Sherman ve Takashi Murakami gibi dünyaca ünlü sanatçıların eserleri mevcut. Ayrıca, özel koleksiyonların ağırlandığı süreli sergileri de oluyor. Müze pazartesi günleri kapalı, diğer günler ziyarete açık. Çalışma saatleri kısıtlı olduğu için gitmeden önce mutlaka kontrol edin. Giriş ücreti €13.

6. Oslo Ulusal Müze (Nasjonalmuseet)

Liman bölgesindeki Nasjonalmuseet, Norveç’in sanatsal mirasını çeşitli dönemlerden ve farklı sanat türlerinden eserlerle bir araya getiriyor. Burası aslında Norveç’in 4 müzesinin birleşimi ile oluşan bir kurum. Müze çatısı altında esasen Ulusal Sanat Galerisi, Dekoratif Sanatlar ve Tasarım Müzesi, Çağdaş Sanat Müzesi ve Mimarlık Müzesi yer alıyor. Haliyle, bu müze için de Oslo’nun en prestijli ve kapsamlı sanat koleksiyonu demek doğru bir özet olur. Bizce şehirdeki en iyi müzelerden biri. O yüzden de Oslo gezilecek yerler listenizde mutlaka olmalı.

Nasjonalmuseet içerisinde kraliyet ailesi koleksiyonlarınına ek olarak çok geniş bir sanat koleksiyonu mevcut. Müzenin koleksiyonunda en dikkat çeken bölümlerden biri de hiç şüphesiz Norveçli ressam Edvard Munch’a ait olan kısım. Her gün ziyarete açık. Giriş ücreti €17. Müzenin çok da hoş bir kafesi var. Yanında ise Nobel Müzesi var.

7. Oslo Fiyordu (Oslofjorden)

Oslo'ya yakın fiyordlar

Sıra geldi Oslo Gezi Rehberi ve Oslo gezilecek yerler listemizdeki favori aktivitemize! Oslo Fiyordu tekne turları bizim bu gezide en sevdiğimiz etkinliklerden biri oldu. Tabii, bildiğimiz türden bir fiyord değil bu. Oslo Fiyordları, şehir kıyısındaki küçük adacıklara verilen isim. Bizce tekne turları da Oslo kıyı hattını deneyimlemek için eşsiz bir seçenek. Tekne turları yemekli, yemeksiz, gündüz veya akşam saatlerinde oluyor. Özel olarak tur şirketleri tarafından organize ediliyor. Genelde de 2-3 saat sürüyor.

Bu kadar prodüksiyon istemeyenler için biz kendi yöntemimizi de önerelim. Oslo Fiyordları turunu biz şehrin toplu taşıma sistemine dahil olan feribotlarla yaptık. Bu rotayı feribotlarla yapmanın en güzel yanı bilet ücretinin şehirde kullanacağınız otobüs ve tramvay biletleri ile aynı olması. Feribot biletleri aker Brygge’deki Ruter gişesinden alıyorsunuz. Sonra da istediğiniz ada hattının kalkış saatine göre durağınıza gidip feribotunuzu bekliyorsunuz. Adalar yazın çok popüler. Plajlara, güneşlenmeye, pikniğe günübirlik gelen çok oluyor. Kışın ise feribottan inmeden bu turu yapıp manzaralar eşliğinde keyifli bir gün geçirebilirsiniz.

Oslo Fiyordları Feribot Rotası

Oslo Fiyordu feribotları birkaç farklı rotadan oluşuyor. Biz bu gezide B1 hattını tercih ettik. B1 hattı hava şartları uygun olduğu sürece tüm yıl çalışıyor, bazı hatlar ise yalnızca yazın oluyor. Feribottan hiç inmeden başlangıç noktasına dönmek 1 saat sürüyor. İzlediğimiz rota ve feribotun uğradığı adalar ise şöyle: Aker Brygge, Hovedoya, Lindoya Ost, Gressholmen, Bleikoya, Nakkholmen, Lindoya Vest, Hovedoya, Aker Brygee.

8. Oslo Opera Binası (Operahuset)

Oslo Opera Binasının ikonik görüntüsü

Norveç’in modern mimarisini yansıtan Opera Binası, şehrin en ünlü ve en önemli yapılarından biri. Adından da tahmin edeceğiniz gibi, Norveç Ulusal Opera ve Bale’sinin ev sahibi olarak açılmış. Opera Binası konum olarak da Oslo Fiyordu’nun kıyısında ve bu manzarayı izlemek için de ideal bir noktada diyebiliriz. Ziyaret ücretli olarak mümkün. Ayrıca, buradaki opera ve bale performanslarına bilet bakmak isteyebilirsiniz. Bu arada, buraya kadar gelmişken terasına da mutlaka çıkmanızı öneririz. Teras girişi ücretsiz.

Oslo limanından Opera Binası’na doğru yürürken rotanızı Akershus Kalesi’nden geçecek şekilde planlayın. Bu şekilde, Oslo gezilecek yerler listesinin önemli noktalarından birini de görmüş olacaksınız. Burası 13. yüzyılda yapılmış bir kale. Günümüzde ise askeri müze olarak hizmet veriyor.

9. Munch Müzesi (Munchmuseet)

Opera binasının hemen yanında Norveçli ressam Edvard Munch’un eserlerini içeren Munch Müzesi var. Ulusal Müze başlığında Munch eserlerinden söz etmiştik, orada kendisine ait 2 bölüm mevcut. Munch Müzesi ise tamamen onun eserlerinden oluşan bir koleksiyona sahip. Genel olarak, Munch’un sanata bakış açısını anlatmak için planlanmış interaktif bir müze diyebiliriz. 13 katlı olduğunu da belirtirsek ne kadar büyük olduğunu anlayabilirsiniz diye düşünüyoruz. Bizce Oslo Gezi Rehberi’nin olmazsa olmazı bir nokta.

Munch Müzesi, Oslo müzeleri arasında hiç şüphesiz en sevdiğimiz oldu. Anlatım tarzını takip etmesi çok keyifli ve çok da geniş bir koleksiyon içeriyor. Ayrıca, kendisinin Scream tablosu da yine burada yer alıyor. Müzeye gelmişken, mağazasına da vakit ayırmayı ihmal etmeyin. Giriş ücreti €14, bu rakama kesinlikle değiyor.

10. Bygdøy Yarımadası

Bygdøy Yarımadası Folk Museum

Oslo seyahatinizde hava koşulları uygunsa Bygdøy Yarımadası’nı da Oslo gezilecek yerler listenize eklemenizi öneririz. Bygdoy, Oslo müzelerinin de bazılarını içeren manzarası bol, keyifli bir rota. Bir yarımada olduğu için hem karadan hem de denizden feribotla ulaşmak mümkün.

Özellikle, havanın sıcak olduğu günlerde plaj, doğa yürüyüşü ve piknik için sıklıkla tercih edilen bir yer. Bygdoy’da Viking Gemi Müzesi, Fram Müzesi ve Norsk Folkemuseum gibi müzeleri de gezebilirsiniz. Ayrıca, çok da keyifli bisiklet ve yürüyüş parkurları mevcut.

11. Viking Gemi Müzesi (Vikingskipshuset)

Viking Gemi Müzesi içinden görüntü

Denizcilik müzelerine ilgi duyanlar için Viking Gemi Müzesi Oslo gezilecek yerler listesinde mutlaka olmalı. Norveç’in denizcilik geçmişi ile Viking kültürünü konu alan müze, Viking gemileri eşliğinde denizcilik tarihini anlatıyor. Yani, Stockholm’deki Vasa Museum’un bir benzeri diyebiliriz.

Oslo’nun Bygdøy yarımadasında yer alan Viking Gemi Müzesi, denizciliği ile öne çıkan Vikingler’e ait 3 önemli gemiyi sergiliyor. Müze koleksiyonunda ayrıca Vikinglere ait eşyalar ve yaşam tarzını anlatan geniş bir arşiv de mevcut. Müze, bir renovasyon sürecinde ve 2027 yılına dek kapalı olacak. Açıldığı zaman, ziyaret bilgilerini güncelleyeceğiz.

12. Norveç Halk Müzesi (Norsk Folkemuseum)

Norveç Halk Müzesi bahçesi

İskandinav ülkelerinde kırsal yaşamı anlatan müzeler oldukça seviliyor. Stochkolm’de bir benzerini gezdiğimiz bu müzelerden biri de Bygdoy yarımadasındaki Norveç Halk Müzesi. Ülkenin en büyük açık hava müzesi olarak, Norveç’in yüzlerce yıllık kırsal yaşamını anlatıyor. Müze alanında Norveç’in geçmiş yüzyıllarda yapılmış önemli mimarilerini, tarihi evlerini ve kiliselerini replika olarak göreceksiniz. Giriş ücreti €15,5. Özellikle, çocukla gezmek için keyifli bir seçenek.

13. Fram Müzesi

Oslo Fram Müzesinin içinden görüntü

Oslo gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz bir diğer müze de yine Bygdoy yarımadasındaki Fram Müzesi. Burası kutup keşiflerinin başlangıcını ve sürecini anlatan farklı bir konuyu ele alıyor. Norveç’in kutup keşif gemisi Fram’ı gezebileceğiniz müzede, ayrıca başka keşif araçlarını ve kutup keşifleri arşivine dahil birçok belge, doküman ve fotoğrafı da incelemek mümkün. Müzeye giriş ücreti €12, her gün ziyarete açık. Çocuklarla gezmek için çok ideal ve bir bilim müzesi olarak oldukça güzel bir müze.

14. Grünerlokka

Oslo, Grünerlokka bölgesi

Oslo’da en sevdiğimiz bölgelerden biri olan Grünerlokka ile listemize devam ediyoruz. Grünerlokka ile merkezin biraz dışına, Akerselva Nehri’nin kıyısına gidiyoruz. Grünerlokka’da karşınıza her an ikinci el mağazaları, tasarım dükkanları, sanat galerileri ve yeni nesil kahveciler çıkıyor. Ayrıca, parkları ve sokak sanatı ile sokaklarında yürümesi, keşfetmesi çok keyifli bir mahalle.

Grünerlokka’da gezilecek yerler arasında Birkelunden Parkı, St. Hanshaugen Parkı ve Kulturhuset sanat merkezi gibi noktalar var. Burada ayrıca kafeleri ve restoranları ile son derece keyifli bir ortamı olan Mathallen de listenizde olsun. Grünerlokka’ya merkezden yürüyerek veya tramvayla ya da otobüsle gelmek mümkün.

15. Damstredet

Tarihi Oslo Evleri Damstredet

Oslo şehir merkezi tarihi binaları kadar modern mimarisi ile de dikkat çekiyor. Ancak; görmek istediğiniz Oslo’nun geleneksel ahşap evleriyle o zaman Damstredet sokağını listenize ekleyin. Damstredet, bizce Oslo’nun en fotojenik noktası. Bu küçük sokaktaki evlerin tarihi 1800’lere dek uzanıyor ve fotoğraf çekmek için çok güzel manzaralara sahip.

Damstredet’e benzeyen başka bir sokak ise Telthusbakken. Bu sokak, Gamla Aker Kilisesi’nin hemen aşağısında. Burada da tarihi ve küçük ahşap evlerle nostaljik manzaralar sizi bekliyor.

16. Vigeland Heykel Parkı (Vigelandsparken)

Angry Boy Heykeli

Oslo gezilecek yerler listesinin en sevilen noktalarından biri de Vigeland Heykel Parkı. Burası, Gustav Vigeland’in 200’den fazla heykelini barındıran bir açık hava müzesi. Vigeland’ın en güzel yanı da sanatı açık havada deneyimleme fırsatı sunması bizce. O yüzden, Oslo’daki vaktinizin bir kısmını buraya ayırıp parkta heykeller şeliğinde yürüyüşe çıkmak mutlaka aklınızda olsun. Park, her gün ve 24 saat açık. Giriş ücretsiz. Merkezden tramvayla ya da otobüsle gelmek mümkün.

17. Oslo’da Sauna

Oslo'da Sauna Aktivitesi

Sauna kültürü Nordik ülkelerde oldukça yaygın. O yüzden, Oslo Gezi Rehberi’nde saunalardan bahsetmemek biraz ayıp olurdu. Biz daha önce Finlandiya gezimizde yarım günümüzü bu aktiviteye ayırıp çok keyif almıştık. Orada şahane bir deneyim gerçekleştirince, Oslo’da sauna konusunu pas geçtik. Ancak, buraya gelmişken siz bu aktiviteyi listenize almak isteyebilirsiniz bizce.

Yaz veya kış fark etmiyor; Oslo’da şehrin belirli noktalarında saunaların sıkça tercih edildiğini göreceksiniz. Saunalar belirli zaman aralıklarında kişiye özel veya grup olarak kiralanabiliyor. Oslo’da sauna için en popüler bölgeler ise Aker Brygge ile Langkaia. Böyle bir fikriniz varsa hazırlıklı gelmeyi unutmayın ve rezervasyonunuzu önceden yapın.

Oslo Yemek Yerleri: Oslo’da Ne Yenir?

Oslo Yemek Yerleri hakkında fotoğraf

Avrupa’nın en pahalı şehirlerinden biri olan Oslo’da yeme içme fiyatları da oldukça yüksek. Kafe ve fırınlar, bir miktar Avrupa ortalamasına yakın. Ancak; isteğiniz restoran keşfi yapmaksa bütçenizi buna göre organize etmenizi öneririz. Peki, Oslo’da ne yenir, nerede yenir?

Oslo yemek yerleri arasında bizim de birkaç keşfimiz oldu. Genellikle uygun fiyatlı yerler seçmeye çalıştık ve nereye gitsek hep memnun ayrıldık. Şehrin hizmet anlamında genel bir ortalaması olduğunu söylemek kesinlikle mümkün. Ayrıca, şehirde çok iyi kahveciler ve fırınlar yer alıyor. Dünya mutfağı açısından da oldukça zengin bir şehir. Oslo’da Ne Yenir diyenler için tavsiyelerimizi de aşağıda paylaşıyoruz.

Kahve & Fırın: Tim Wendelboe, Supreme Roastworks, Stockfleths ve Kaffebrenneriet.

Brunch & Kahvaltı: Rent Mel ve Spor av Nord.

Yemek Pazarı: Oslo Street Food, Mathallen Oslo

Restoran: Deniz mahsülleri için Fiskeriet Youngstorget, Tayland mutfağı için Rice Bowl ve pizza için Mamma Pizza.

Oslo Christmas Pazarları

Oslo'da Noel Dönemi

Oslo Gezi Rehberi’mizde bu başlığa yer vermesek olmazdı! Şehir merkezinde tek bir Christmas pazarı kuruluyor. O da Karl Johans Caddesi’nin sonunda, hemen Kraliyet Sarayı’na gelmeden. Jul i Vinterland adlı Noel pazarı, Orta Avrupa’daki örneklerden sonra çok görkemli diyemeyiz. Ancak; konsep gereği yine de keyifli.

Oslo Christmas pazarında buz pisti, oyuncaklar ve yeme içme standları var. Yeme içme standlarının çoğu tatlı ağırlıklı. Fiyatlar da Almanya ve Fransa gibi çok popüler Noel rotalarına kıyasla oldukça yüksek. Hatta, standlardaki yemeklerin ve içeceklerin fiyatı kafe rakamlarıyla neredeyse aynı.

Oslo Noel pazarı ile ilgili verebileceğimiz bir diğer bilgi de alkollü içeceklerle ilgili. Norveç’te halka açık alanlarda alkol tüketmek yasak. Alkollü içecekler yalnızca belli alanlarda içilebiliyor. Bu kural Noel pazarı için de geçerli. O yüzden, pazarda Glogg adlı sıcak şarap gibi içecekler belirli noktalarda satılıyor ve orada tüketebiliyorsunuz. Ek olarak, Norveç alkollü içeceklerin en pahalı olduğu ülkelerden biri.

Oslo’da Ulaşım

oslo şehir içi ve havalimanı ulaşımı

Oslo Gezi Rehberi’mizin ulaşım tüyoları bölümüne hoş geldiniz! İyi haber; Oslo’da şehir merkezinde konaklayacaksanız birçok noktaya yürüyerek ulaşmak mümkün. Zaten Oslo, yürüyerek gezme açısından oldukça rahat ve kompakt bir şehir. Eğer ki yürümek istemiyorsanız, gideceğiniz turistik noktaları da kapsayan gelişmiş bir ulaşım ağı mevcut.

Çoğu yer için metro, tramvay ve otobüs en yaygın toplu taşıma seçenekleri. Bu ikisinin haricinde, Oslo Fiyordları ve yakın yarımadalar için de sıklıkla feribot seferleri oluyor. Otobüs, tramvay ve feribot seferleri toplu taşıma ağına dahil olduğu için alacağınız bilet hepsinde geçerli olacak.

Oslo Ulaşım Ücretleri

Oslo’nun toplu taşıma ağı için Ruter firmasından bilet almak gerekiyor. Aslında Ruter’in bir telefon uygulaması mevcut ve tüm işlemleri içinden yapabiliyorsunuz. Ancak, uygulama bizim telefonlarımızda çalışmadı. Bu nedenle, biz biletlerimizi hep tren istasyonu içindeki Ruter ofisinden ve Aker Brygge limanındaki Ruter gişesinden aldık. Tek yön bilet yaklaşık €3,5, sürücüden alırsanız €5,5.

Çok fazla toplu taşıma kullanacağınız günler için ise tüm toplu taşıma ağında geçerli günlük biletlerden almak çok mantıklı oluyor. Özellikle, hava soğuk olduğunda bu yöntemi uygulamanızı öneririz.

Oslo Havalimanı Merkez Ulaşımı

Oslo Havalimanı’ndan şehir merkezine gitmek için en pratik yöntem tren kullanmak. Havalimanından merkeze giden iki tren var. Biri lokal hat, diğeri ise özel şirket olan Flytoget Express. Lokal tren ile ekspres tren süre bakımından sadece 2 dakika fark ediyor. Ekspres olan daha sık sefer yapıyor; ancak fiyatı lokal trenin iki katı.

Lokal trenin tek yön fiyatı €10,5 ve merkeze ulaşmak 25 dakika sürüyor. Biz bu hattı kullanıp çok memnun kaldık, size de bunu öneririz. İstasyon tabelasındaki saatlerde ise lokal olanları RE koduyla, ekspres olanı ise FLY koduyla görebilirsiniz.

Oslo Limanı hakkında fotoğraf

Oslo Gezisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Oslo’ya ne zaman gidilir?

Oslo bizce 4 mevsime uygun bir rota. Yazın doğası ve yakın adaları ile keyifli bir tatil rotası. Sonbaharda şehrin renkleri çok fotojenik oluyor. Kışın genellikle çok karlı geçiyor; ancak kar şehre çok yakışıyor. Ayrıca, Noel dönemi için de hem şehir gezisine hem Noel ruhuna uygun. Yalnız, kışın gün çok kısa olduğu için geziyi buna göre planlamak iyi olur.

Oslo’ya nasıl gidilir?

Oslo’ya İstanbul’dan direkt uçuşlar var. Seferler de çok sık oluyor. Eğer ki Kuzey ülkelerinden birine seyahat ediyorsanız, Oslo seyahatinizi o rota ile de birleştirebilirsiniz. Oslo Gardermoen Havalimanı, şehir merkezine yaklaşık 35 kilometre uzaklıkta. Oslo Havalimanı’ndan merkeze tren veya otobüsle ulaşım mevcut.

Oslo’da hangi para birimi kullanılıyor?

Oslo’da Norveç para birimi olan Norveç Kronu (NOK) kullanılıyor. Neredeyse tüm işletmelerde kredi kartı ile ödeme yapmak mümkün. Dolayısıyla, çok fazla döviz çevirmenize gerek yok.

Oslo’da İngilizce bilmek yeterli mi?

Evet, İngilizce konuşarak herkesle rahatça anlaşabilirsiniz. Özellikle, turistik noktalarda herkes İngilizce konuşuyor.

Oslo’da gezilecek en popüler yerler nerelerdir?

Karl Johans Caddesi, Oslo Kraliyet Sarayı, Oslo Opera Binası, Vigeland Parkı, Munch Müzesi ve Akershus Kalesi en popüler yerler arasında. Oslo’da kısıtlı vaktiniz varsa bu listeye öncelik verin.

Oslo’nun en ünlü müzeleri hangileri?

Ulusal Müze, Munch Müzesi, Fram Müzesi ve Viking Gemi Müzesi en ünlü müzeler. Oslo, müzeler açısından çok zengin bir şehir. Vaktinize göre diğerlerini de listenize dahil edin.

Oslo kaç günde gezilir?

Oslo’yu gezmek için 2 tam gün çok yeterli. Eğer daha detaylı gezmek istiyorsanız, müzelere ve mekanlara daha fazla zaman ayıracaksanız 3-4 gün de kalınabilir.

Böylece Oslo Gezi Rehberi: Oslo Gezilecek Yerler, Oslo’da Nerede Kalınır, Ne Yenir yazımızın sonuna geldik. Tüm gezi notlarımıza Instagram’da @nesemcelikkaya hesabından ulaşabilirsiniz. Bizi takip edin, birlikte gezelim!

Diğer Kuzey Avrupa yazıları:

STOCKHOLM GEZİLECEK YERLER: GEZİ REHBERİ, KONAKLAMA ÖNERİLERİ

KOPENHAG GEZİLECEK YERLER: 16 NOKTA İLE DETAYLI GEZİ REHBERİ