Hepimiz seyahat etmeyi çok seviyor ve Avrupa Birliği’ne üye ülkelerden birinde yaşamadığımız için her seferinde vize prosedürüne girmek durumunda kalıyoruz. Vize süreci seyahatin bir süre öncesinde başlıyor ve hepimizi sıkıntıya sokuyor. Üstelik, sık sık seyahat eden insanlar olarak gideceğimiz yerde zaten yeterince para harcıyorken, bir de kısacık süresi olan vizeler için sık sık yüksek miktarlarda paralar ödüyoruz. Bazen, vizemizin süresi bittiği için çok ekonomik bir fiyata satılan uçuşu kapamıyor, listemize ‘o mükemmel şehri’ de eklemekten mahrum oluyoruz.
Bazen vize yenilemek için o prosedüre girmek baştan yorucu geliyor ve hiç ‘bulaşmadan’ yurt dışına gitmekten vazgeçiyoruz. Oysa ki uzun süreli Schengen vizesi alabilmek mümkün! Geçtiğimiz aylarda İtalya’dan aldığımız 90 gün kalış süreli 1 yıllık vize ile bunu başaran biri olarak da Journavel’da bu süreci paylaşmasam olmazdı.
Yazıda Almanya, Avusturya, Belçika, Çekya, Denimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İtalya, İzlanda, Letonya, Liechtenstein, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre ve Yunanistan’a girişiniz için sahip olmanız gereken Schengen Vizesi’ni uzun süreli almanızı sağlayabilecek taktikleri görebilirsiniz. Bu önerileri ortalama seviyede kazancı olan ve daha önce yurt dışına çıkmış beyaz yakalı profilinde dikkate almanız daha doğru olur. Tabii ki yazdıklarımın hiçbir kesinliği ve garantisi yok; ancak yine de sizlere fazlasıyla yardımcı olacağını düşünüyorum.
Gideceğim ülkenin vize belgelerini nerede bulurum?
Schengen bölgesine dahil ülkelerin vize süreçleri çok büyük oranda aracı şirketler tarafından yürütülüyor. Sıklıkla duyduğunuz, bazen de deneyimlediğiniz İdata, VFS Global ve Orange bu aracı kurumların en bilinenleri. Gideceğiniz ülkenin vize belgelerini bulmak için o ülkenin konsolosluğuna ait web sitesinden istenen belgeler bölümüne ya da yönlendirdiği aracı kurumların listesine ulaşabilirsiniz. Diğer yöntem, Google’da ‘…(ülke adı)… vize evrakları’ tarzında kalıp cümlelerle arama yapmak.
İlgili kurumu bulduktan sonra, kendi web sitelerindeki yönlendirmeleri izleyerek hazırlamanız gereken vize belgelerine ulaşabilirsiniz. Bu listeye özellikle yer vermek istemedim; çünkü durum ülkeye göre değişkenlik gösterebiliyor. Ülkeler görmek istediği bilgilere göre ek belgeler talep edebiliyor ve bu yüzden de en sağlıklısı direkt olarak gideceğiniz ülkenin aracı kurumu ile iletişimde olmak.
Hangi ülkeden başvurursam uzun süreli vize alırım?
Kötü haber; bu konuda kesin alınmış bir sonuç yok. Gelecek Schengen vize süresi sizin sağladığınız belgelere, güvenilirliğinize, yaşam şartlarınıza ve maddi kazancınıza göre değişiyor. Bunun yanında; başvurduğunuz ülkeye daha önceki giriş çıkışlarınız, aynı yerden alınmış vizeler, önceki seyahatleriniz ve başka ülkelerden alınmış vizeler de sürenizi belirleyen diğer etkenler.
Örneğin; ben ilk vize başvurumu Almanya’dan yapıp belgelerim inandırıcı bulunmadığı için ret yemiştim. 🙂 Ama daha önceden Almanya’dan Schengen vizesi almamış arkadaşlarım arasında buradan 3 yıl vize alanlar da oldu. Bu yüzden, sağlayacağınız belgelerle denk geleceğiniz vize memurunun inisiyatifi büyük önem taşıyor. Tüm bunlara rağmen uzun süreli vize veren ülkeler içinde İtalya ve Fransa’nın başı çektiğini söyleyebilirim.
Problemli bölgeler arasında Macaristan, Çekya ve Avusturya var. Bu üç ülke çok ekstrem durumlar gelişmedikçe, vizeleri yalnızca seyahat kapsamı kadar veriyor, bir de pasaport gönderim süresini bir hayli uzatıyor. Seyahate 1 gün kala yolladıkları, sizi de bolca kalp ağrısına soktukları için mümkünse başka yerden vizenizi alın ve sonraki gezi planlarınızı bu ülkelerin şehirlerine organize edin.
Bugüne kadar hangi ülkelerden, ne kadar süreyle vize aldım?
Vize mevzum Almanya’daki turistik vize reddim sonrası biraz kalp kırıklığıyla başladı. Tabii pes etmedim; ikinci vizemi Erasmus değişim programı ve üçüncü vizemi de bir yaz okulu için İtalya’dan ‘öğrenci vizesi’ kategorisinde aldım. Sonrasında, yine İtalya’dan bu sefer ‘turistik’ alınmış 6 aylık üçüncü vizemi de tüketip dördüncüyü İsveç’e turistik vize başvurusu olarak yaptım. İskandinavya’da ilk girişlerde biraz temkinli davranıldığı doğru; bu vizemiz de İsveç’ten 30 gün kalışlı 3 ay ile geri geldi.
İsveç sonrası ilk seyahatimiz Avusturya’ya olduğundan, bu sefer de şansımızı burada denedik. Başvurum sonrası Avusturya vizesi ile okuduğum bloglarda içim karardı da karardı. Genelde neredeyse sadece geziyi kapsayacak kadar vize verdiğini gördükçe ben de derin düşüncelere daldım.
Sonuç kötü olmamakla birlikte iyi de değildi. 20 gün kalışlı 3 aylık vizemizin kapsamı öyle genişti ki harca, harca bitiremedik. 🙂 Avusturya’dan gelen son vizenin ardından, bir daha başka ülkeden başvuru yapıp süremi kısmamaya söz verdim. Altıncı vizemizde artık çok deneyimliydik, bu sefer işi riske atmadan İtalya vizesi için İdata’nın yolunu tuttuk. 2 iş gününde gelen sonuç; 90 gün kalışlı 1 yıllık Schengen vizesi!
1 Yıllık ya da Daha Uzun Süreli Schengen Vizesi Almak İçin Neler Yapmalıyım
1. Belgeleriniz tam, rezervasyonlarınız kesin olmalı.
Bu madde vize almanızdaki en büyük etken. Vize memuruna ya da aracı kuruma teslim edeceğiniz belgeler eksik olunca zaten tamamlamanız için geri gönderiliyorsunuz. Haliyle, belgeler tamam olmadıkça da dosyanız işleme gönderilemiyor. Bu yüzden, dikkat etmeniz gereken ilk şey istenen tüm belgeleri sağlamak; hatta ekstra nüfus kağıdı fotokopisi, vukuatlı nüfus kayıt örneği, ikametgah belgesi, araba ruhsatı ve bireysel emeklilik hesap dökümü gibi talep edildiğinde gösterebileceğiniz ek belgeleri de yanınızda taşımalısınız.
Belgeler haricinde ülkelerin vize başvurunuzda sizden beklediği şeylerden biri de otel ve uçak rezervasyonlarınız. Bazıları biletlemesi yapılmış uçuş olmadan talebinizi geri çeviriyor, bazılarında ise rezervasyon yeterli oluyor. Schengen bölgesinde işinizi garanti altına almak için kesinleştirilmiş ve ödemesi yapılmış uçuş bilgilerini sunmak sizin yararınıza olur.
Konaklama rezervasyonlarınızı Booking.com, Hotels.com, Rocketmiles, Airbnb gibi sitelerden açık adres ve iletişim bilgisi gösterme koşulu ile yapabilirsiniz; ancak belgelerinizi teslim ettikten sonra verdiğiniz iletişim bilgilerinden sorgulanacağınızı unutmayın. 🙂 Belge teslimi için rezervasyon çıktısı alıp, akabinde bunu iptal ederseniz, sorgulama esnasında böyle yaptığınız anlaşılır ve bu da eksi hanenize birkaç çentik attırır. Bu tarz durumlarda, konsoloslukların vize vermediği de oluyor.
2. Gelirinizi, hesaptaki tüm bakiyenizi, kredi kartı bakiyenizi, varsa tapu ve ruhsatlarınızı; varınızı yoğunuzu başvuru dosyanıza ekleyin.
Schengen vize sürelerinde en önemli faktörlerden biri de gelir durumu. Tabii gelir arttıkça gidip orada yaşam kurma riski de beraberinde geliyor. Bu durumda, seyahatiniz esnasında oraya göç edip yerleşmeyeceğinize dair Avrupa ülkelerini rahatlatmanız bekleniyor. Bir şirkete bağlı çalışmak, ev sahibi olmak, taşınmazlarınızın sayısı, henüz askerlik yapmamış olmak gibi sizi bulunduğunuz ülkeye bağlayan ve hızlı hareket etmenizi engelleyen durumlara güçlü örnekler.
Kendi ülkenizde kurulu düzen sahibi olduğunuzu türlü türlü belgelerle kanıtlamanız haricinde, geliriniz konusunda da sizi güçlü gösteren her türlü belgeyi sunup, onlara ‘ben çok para harcayacağım, har vurup harman savuracağım’ demeniz gerek. Maddi durumunuz ülkenin size duyacağı güvende önemli bir araç; ama aşırı refah içinde yaşıyor olmanıza da gerek yok. Ortalamada 3.000 TL kazanan, evi ve arabası olmayan bir kişinin de 1 yıl vize alması mümkün; burada bakılan konu her ay hesabınıza düzenli olarak yatan maaş ve bir süredir bunu ödeyen bir kuruma bağlı çalışıyor olmanız.
Gelir durumunuzu güçlendiren bir diğer etken, birikim hesabında kötü günler için korunmuş en az 7-8 bin liralık bir bakiye. Bu, seyahatiniz için bir paranız olduğunu ve gideceğiniz gün sayısı kadar beklenen günlük Euro bedelini sağlayabileceğinizi gösterecektir. Destekleyici etken olarak kullanmanızda fayda var. 🙂
3. Yeni Schengen başvurunuzu daha önce Schengen vizesi aldığınız ülkelerden yapmaya dikkat edin.
Sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yermiş hesabı, bu konuda bireysel deneyimlerimi esas alıyorum. Hiç kendinizi riske atmayın, vizelerinizi daha önce vizesini almış olduğunuz ülkelerden alın. Bence, aynı ülkeye bir daha, bir daha gidiyor olmak sizi konsolosluk tarafında daha sevimli hale getiriyor. 🙂 Bizim gibi, birkaç kez İtalya girişiniz olduğunda, hele ki öncesinde İtalya’dan alınmış birkaç Schengen vizeniz varsa sürenizin artarak geleceği garanti. Aynı şekilde, Fransa da bu konuda bir hayli yardımcı oluyor.
4. Vizenizi hangi ülkeden alıyorsanız Schengen alanına girişinizi o ülkeden yapın.
Vize başvurularınızı aynı ülkeden yapmaya gayret gösterin derken, dikkat etmeniz gereken bir konu da Schengen vizenizi ilk olarak vize aldığınız ülke üzerinde kullanmak. Son dönemde, başka ülkelerden giriş yapıp sorun yaşamayan tanıdıklarım oluyor ama gelecek başvuruları riske sokmamak ve süreyi uzatmak adına, başvuru ülkenize verdiğiniz sözü tutmak ve ilk giriş çıkışı bu ülkeden yapmak her zaman sizi daha yukarıda tutar.
Demek istediğim; mecbur değilseniz ve spontane gelişen bir iş zorunluluğunuz yoksa, diyelim ki İtalya’dan Schengen vizesi aldınız, bunu ilk olarak İtalya’da kullanın. Özellikle, Almanya bu konuda çok katı. Almanya’dan alınmış Schengen vizesi ile Fransa’ya giriş yapabilirsiniz ama sonrasındaki Almanya girişinizde bir miktar canınız sıkılabilir.
5. Başvuru belgelerine ek olarak sonraki planlı seyahatlerinizin de belgelerini ekleyin.
Vize süresini uzatmanın bir yöntemi; gelecek yakın tarihli seyahat planınızı ve rezervasyonlarınızı da başvuruya eklemek. Bu sizin, gerçekleştireceğiniz ilk seyahatin akabinde yine Schengen bölgesine bir ziyaretiniz olduğunu gösterecek, böylece her belgeniz tamam ve yeterince güvenilirseniz uzun süreli vize almanızı sağlayacak. Tabii ki başvuru görüşmeniz esnasında yetkili memura bu durumu belirtmeyi atlamayın. Bu taktik, her zaman iş görür.
6. Tüm belgelerinizin üzerine, sık sık seyahat ettiğinizi ve bu sebeple uzun süreli Schengen vizesi rica ettiğinizi aktaran bir dilekçe yazın.
1 yıllık Schengen vizesi almamızdaki en büyük etken bu madde. Son başvurumuzu yaparken, eşim Okan ile sık sık seyahat ettiğimizi anlatan ve her ay mutlaka bir gezimiz olduğunu belirten kısa bir dilekçe yazıp dosyalarımıza ekledik. Zaten, pasaport sayfalarımız da bu dilekçeyi fazlasıyla destekler nitelikte olduğundan kibar ricamız İtalyan konsolosluğu tarafından geri çevrilmedi ve uzun süreli ilk Schengen’imizin sahibi olduk.
Tabii ki sadece dilekçe yeterli değil; yazının diğer bölümlerinde anlattığım gibi aynı yere birkaç kez vize başvurusunda bulunmuş olmak, her seferinde vize sürelerimizin artıyor olması, İtalya’dan alınmış vizeleri başka ülkelerde kullanmamış olmak, düzenli bir işimizin olması, maaşımızın her ay hesaplarımıza yatıyor olması, ev araba olmasa da birikim hesabındaki düzenli tutar, pasaportlarımızdaki giriş çıkışlar da uzun süreli vize almakta çok etkili. Umarım; önerilerim işinize yarar ve her gideceğiniz yere ayrı ayrı vize almadan seyahat bütçenizde birtakım rahatlıklar oluşturabilirim. 🙂 Vizelerinizin uzun, seyahatlerinizin bol olması dileğiyle!
Beni Instagram hesabım @nesemcelikkaya’dan da takip edin, hep birlikte gezelim!
Diğer Schengen Yazıları: