Aegina Adası gezilecek yerler ve plajlar listesi içeren Aegina Gezi Rehberi’mize hoş geldiniz! Yunanistan’da; Sakız’ından Midilli’sine, Kos’tan Samos’a, Santorini’den Mikonos’a, Girit’ten Rodos’a kadar çok fazla ada gezdim. Çoğuna Türkiye’den direkt feribotla gidilebilen bu harika adalar, özellikle son 5 yılda Türk turizmcilerin gözdesi oldu ve bayramlarda dolup taşmaya başladı. Bir Yunan aşığı olduğum için ben de biraz daha sakin, çok bilinmeyen ama kolayca gidilebilecek (Atina’ya yakın) adalar aramaya başladım. Sonuçta Yunan’da adadan bol ne vardı? Bu yazıda az bilinen yunan adaları’ndan Aegina gezi rehberini okuyabilirsiniz.

Bu yazı dizisinde size bunlardan bahsedeceğim. Gitmesi kolay olsun ama yine çok güzel olsun… Öyle herkes bilmesin, fazla Türk de olmasın diyorsanız buyrun size az bilinen Yunan adaları.

Kurban Bayramı artık kapıda. Son dakika planları yapmayı sevenlerdenseniz çok fazla kişinin aklına gelmeyecek bir ada anlatacağım bugün size. Giderseniz benden selam söyleyin çünkü kalbim Aegina’da kaldı…

AEGINA ADASI GEZİLECEK YERLER

AEGINA ADASI HAKKINDA

Bir önceki dizide yazdığım Poros’un yukarısında, Atina’nın hemen altında içlerinde Poros, Spetses, Hydra, Angistri gibi adaların da bulunduğu Saron Adaları’nın en büyüğü Aegina. Atina’ya yakınlığı dolayısıyla hafta sonu yazlıkçı Yunanların akın ettiği ama özellikle Türk turistler tarafından fazla bilinmeyen veya günübirlik dışında tercih edilmeyen harika bir ada.

Harika çünkü bir Yunan adasından beklediğiniz her şeyi size fazlasıyla sunmasının yanı sıra, Yunanistan’ın en büyük fıstık üreticilerinden bir tanesi ve bu da adaya bambaşka bir değer katıyor.

AEGINA ADASI’NA NASIL GİDİLİR?

Aegina’ya gitmek için ilk varmanız gereken yer Atina. Benim son birkaç yıldır Atina’ya yakın adaları tercih etmemin en önemli nedenlerinden biri İstanbul’dan Atina’ya her gün ve farklı firmalar tarafından uçuş bulunması. Bayramlarda seyranlarda Bodrum’dan daha ucuza bilet bulma şansınız var yani. Diğeri de araba yolculuğu ile hiç yorulmadan, Atina’dan feribotla bu adalara geçebilmek.

Aegina, Pire Limanı’na 1 saat 20 dakika uzaklıkta. Eğer hızlı ferry yolculuğunu tercih ederseniz bu süre 45 dakikaya kadar iniyor. Yani İstanbul’daki evinizden çıktıktan takribi 4-5 saat içinde denize kavuşabiliyorsunuz. Bunun için tabii Atina Havalimanı’ndan günlüğü 30-35 euro’ya bir araç kiralamanız gerektiğini de belirtmekte fayda var.

Feribot bileti, kişi başı gidiş dönüş 16 euro ile 28 euro arasında değişiyor, araç ise 20 euro. Feribot biletleri için daha önceki yazılarımda da belirttiğim Ferries.gr sitesini bir kez daha tavsiye ederim. Hem güvenilir bir site (maillerinize hemen dönüyorlar) hem de komisyon oranları diğer birçok siteye göre daha avantajlı.

AEGINA ADASI’NDA NEREDE KALINIR?

Aegina’da biz çok kalabalık olduğumuz için yine ev kiralama seçeneğini kullandık. Tuttuğumuz ev, kalabalık bir grup (8 kişi) için gerçekten inanılmazdı. Her çifte ayrı bir oda, banyo, bahçe, havuz, masa tenisi vs… Ağustos ayında günlük 320 euro ödemişiz. (Evet, euro bu kadar yüksek değildi.) Linki burada  Sahipleri çok tatlı, çok anlayışlı insanlardı.

Grup değilseniz tabii ki sizin için fazla olur. Oteller için seçenek çok. Bizim kaldığımız bölge haricinde (merkeze yakındı) Perdika harika bir yer, orada kalmanızı da önerebilirim. İster otel ister ev kiralama tercih sizin.

EN GÜZEL AEGINA ADASI PLAJLARI

Adanın en iyi plajı tartışmasız Aeginitissa (küçük Aegina demek). Bunun dışında mutlaka gidilmesi gereken plajları Klima, Sotos ve Agia Marina, Vagia. Aegina büyük bir ada, kısa bir zamanda tüm plajlarını keşfetmek zor. İlk gün Vagia’ya gittik. Bir şeyler yerseniz şemsiye-şezlong ücretsiz, biralar ortalama 3 euro, kalamar 8 euroydu. Klima’da şemsiye 6.5 euroydu, yeme içme fiyatları aşağı yukarı aynı.

Plajları, hafta içi kısmen daha boş bulacaksınız. Hafta sonu ise yazlıkçı Yunanlarla yer kapma savaşına girebilirsiniz:) Yukarıda saydığım plajların hepsinde tesis var, adada bunun dışında kendi imkanlarınızla gidebileceğiniz irili ufaklı birçok plaj daha olduğunu unutmayın. Tüm plajlar için şu adrese bir bakabilirsiniz.

Bir de Moni Adası var ki, plaj olarak değerlendirmediğim için ayrı yazıyorum. Adanın en güzel yeri Perdika’dan yarım saatte bir kalkan motorlarla 10 dakikada geçebiliyorsunuz (motor fiyatı gidiş-dönüş 5 euro. Moni, bir doğa harikası, mutlaka görmelisiniz.

Süper kokteyller yapan bir tesisi, dalgıçlar için harika bir denizi ve tavuskuşlarıyla ceylanları 5 metreden görebileceğiniz dev bir arazisi var. Çocuklarınız falan varsa, unutamayacakları muhteşem bir gün olacaktır. Ancak işletmede duş olmadığını üzülerek belirtmeliyim, tuvaletlerde idare ediliyor bir şekilde. Şezlong-şemsiye 6 euro, kokteyller 8 euro, gerçek ananas içinde gelen Daquiri ise 14 euro.

AEGINA ADASI’NDA NE YENİR, NE İÇİLİR

Gelelim en sevdiğim kısma. Yeme-içme işlerine bayılırım, her gittiğim yerde önceden araştırmamı yapar, o yöreye özgü bir şey varsa mutlaka denemeye çalışırım. Yunan adaları, bu konuda insanı çok yormuyor. Çünkü kalite her zaman belli bir standardın üstünde. Yiyecekler de damak tadımıza çok uygun.

Aegina’da da gittiğimiz hiçbir yerde hayal kırıklığına uğramadık. Aşağıda vereceğim tavsiyeler dışında gözünüzün kestiği her yere gönül rahatlığıyla gidebilirsiniz. Özellikle Perdika’da liman kıyısındaki herhangi bir restorana çekinmeden oturun. Bir önceki yazıda da belirttiğim gibi bir Yunan restoranında kötü sürprizler, gerçekten büyük bir şanssızlık gerektiriyor.

Tavsiyelere gelince: Konumu, şirinliği ve muhteşem manzarasıyla hepimizin kalbini çalan Achivadaki

Yemek yemediğimiz, ama Moni Adası’na gitmeden Perdika’da, nefis bir kahvaltı ettiğimiz Remetzo

Yemek olarak tüm restoranlar içinde en başarılı ve farklı bulduğum, bir Yunan restoranına göre oldukça farklı tatlar sunan Manitas Sto Kyma. Burada mantar topları (mushroom ball) ve soğan halkalarını (onion rings) denemenizi özellikle tavsiye ederim

Fiyatları haliyle merak ediyorsunuzdur. Genel olarak şunu söyleyebilirim. Yunan restoranlarında ne kadar kalabalık olursanız fiyat o kadar düşer, zira porsiyonlar büyük, masa şarapları ucuz ve harikadır. Aegina’da 8 kişilik grubumuzda, tıka basa yeme içmenin sonunda ortalama hesabımızın kişi başı 25 euro olması sanırım buna oldukça iyi bir örnek. Tekil örnek verecek olursam ahtapot 9 euro, cacıki 4 euro, yarım litre ev şarabı 5 euro.

AEGINA GECE HAYATI

Biraz da Aegina’nın gece hayatından bahsedelim. Atina’ya yakın bir ada olması ve hafta sonu gelen yazlıkçı Yunanların akını sebebiyle adada gece hayatı, özellikle merkezde (Perdika’yı da tercih edebilirsiniz) oldukça hoş.

Adanın büyük çoğunluğunun geceye başladığı yer Avli. Cuma-Cumartesi akşamları canlı müzik var. Yemeğiyle, barıyla, müzikleriyle, geceye başlamak için de bitirmek için de adanın en güzel yerlerinden biri. Yunan müziğinin yeri bende ayrı, bizim gittiğimiz akşam buzukisiyle rebetikolarıyla nefis bir grup vardı, her zaman var mı bilmiyorum.

Avli’nin biraz ötesinde Speak Low isimli minicik bir bar var. İçkisini alan sokağa çıktığı için yer sorunu yok. Yunan adalarında çok sık rastlayacağınız keyifli bir manzara daha. Speak Low’da biralar 3 euro, kokteyller 8 euro. Aynı sokaktaki diğer irili ufaklı barlarda da fiyatlar 3 aşağı 5 yukarı böyle. Geze geze hepsini deneyebilir, kendi Yunan Bar Hopping maceranızı kendiniz yaratabilirsiniz.

Bir de Perdika’da adını hatırlamadığım fotoğraf çekmeyi de unuttuğum bir bar var. Bizim gittiğimiz akşam Dünya Kupası oynanıyordu. Limanın tam ortasında mutlaka bulursunuz.

SON OLARAK

Aegina başta da yazdığımız gibi her şeyiyle kalbimizde kaldı. Hayat izin verirse şu festival için bir kez daha ziyaret etmek isterim. Serinin diğer adaları için yazacağım her şey Aegina için de fazlasıyla geçerli. Aradığınız huzurlu, ekonomik, fazla kalabalık olmayan bir ada tatiliyse Aegina size istediğiniz her şeyin karşılığını veriyor. Vize istediğini ve kapı vizesi uygulamasının olmadığını hatırlatalım.

Bir sonraki az bilinen Yunan adasında görüşmek üzere…

Varol Döken

X: @dokenvarol

Diğer Yunan Adaları Yazıları:

AZ BİLİNEN YUNAN ADALARI: POROS GEZİ REHBERİ

AZ BİLİNEN YUNAN ADALARI: KEA GEZİ REHBERİ